Diyarbakırlı Yiğit İDK Group’un başkan vekili Önder Yiğit, enerji ve AVM işine gireceklerini söylüyor. Yiğit, “Hedefimiz Diyarbakır’da doğup büyüyen ulusal bir grup yaratmak” diyor.
Yiğit İDK Group, Yiğit ve İdikurt ailelerinin ortak olduğu Diyarbakır merkezli bir aile şirketi. Uzun yıllardır Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da konut ve yurt projeleri yapan, gıda ve sağlık alanlarında yatırımları olan grup, 2 yıl önce ikinci kuşağın girişimiyle İstanbul’a açıldı. İstanbul’da gayrimenkul sektöründe Fortis markasıyla büyüyen grubun ikinci kuşağı ve başkan vekili Önder Yiğit, hedeflerini ve nereden nereye geldiklerini şöyle anlatıyor:
“STRATEJİ DEĞİŞTİRDİK” “5 yıl önce grubumuza katılmamla daha vizyoner olduk ve Türkiye çapına açılmaya karar verdik. Hedefimiz Diyarbakır merkezli ulusal bir grup olmak. Baktığınızda Diyarbakır’da doğup büyüyen ulusal çaplı büyük bir grup hala yok. Biz bunu gerçekleştirmek istiyoruz ve 2012’den beri bu konu üzerinde çalışıyoruz.
İSTANBUL AÇILIMI Strateji değişikliğimiz uyarınca Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yaptığımız inşaat ve yurt projelerimizi daha geniş kitlelere duyurmaya karar verdik ve 2 yıl önce Fortis İstanbul projesiyle İstanbul pazarına giriş yaptık. Şu anda İstanbul’daki ikinci gayrimenkul projemizi geliştiriyoruz. İkinci projemiz Fortis Sinanlı’nın yatırım değeri 300 milyon TL. Satış hasılatı ise 1 milyar TL’yi geçiyor.
YENİ YATIRIM Önümüzdeki süreçte, İstanbul’da yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Ayrıca AVM ve enerji yatırımlarıyla ilgileniyoruz. İstanbul, Elazığ, Diyarbakır veya Malatya’da mutlaka bir AVM yatırımı yapacağız. Bununla ilgili yer araştırmalarımız sürüyor.”
2016 CİROSU 208 MİLYON TL
“2012’de ciromuz 80 milyon TL seviyesindeydi. 4 yılda ciromuzu 208 milyon TL’ye çıkardık. Bu yılki ciromuz yeni yatırımlarla birlikte daha da büyüyecek. Enerjide güneş ve rüzgar enerjisiyle ilgileniyoruz. Enerjide ilk etapta hedefimiz 40 megavata çıkmak.”
KİPAŞ’TAKİ ÖRNEK ORTAKLIĞIN SIRRI NE?
Hanefi Öksüz, Anadolu’nun en büyük sanayi gruplarından Kipaş Holding’in yönetim kurulu başkanı. 33 yıl önce Halil İbrahim Gümüşer’le kurduğu grubunun cirosu milyar doları aşıyor. Yıllardır ortağıyla büyük bir uyum içinde çalışan Öksüz, “iyi ortaklığın” sırrını şöyle anlatıyor:
“İŞ BÖLÜMÜ YAPTIK” “Ortağım Halil İbrahim Gümüşer’le pamuk satarken tanıştık. Ben mühendistim, İbrahim Bey de işletmeci. Şirketi ilk kurduğumuzda ikimiz de her işin içinde vardık. İşimiz büyüyünce alanlarımızı ayırdık. O günden beri ben işi tepeden yönetiyorum, yatırımlara karar veriyorum, İbrahim Bey ise mali konularla ilgileniyor.
“AYNI ODAYI PAYLAŞIYORUZ” 33 yıldır ortağımla aynı odayı paylaşıyoruz. Bugüne kadar kendisiyle hiç sorun yaşamadık. Başarılı ortaklık yapmanın kuralı duygusal kararlar almamaktan geçiyor. Alacağımız kararlar mantıklı olmalı ve herkesin önce grubu düşünmesi lazım. Zaten grup kâr ederse tüm ortaklar da kâr eder.
2 KRİTİK KURAL Kendi içimizde kurallarımız var. En önemli kuralımız şirket, ürünleri üzerinden hiçbir ortak ticaret yapamaz. Hiçbir ortak şirkete mal alamaz, mal satamaz. Birçok şirkette bu, sorun olarak ortaya çıkıyor. Ortakların menfaatleriyle şirketin çıkarlarını çatıştırmamaya çalışıyoruz. İkinci önemli kuralımızsa ikinci kuşakta en yetenekli çocukları yönetime getirmek.”
BAŞKAN’IN AJANDASINDA NE VAR?
“İHRACATTA BÜYÜME SÜRECEK”
Avrupa’nın en büyük altın madeni ve cevheri Uşak’ta yer alıyor. Kent son dönemde altının yanı sıra sanayisi ve ihracatta yakaladığı artışla dikkat çekiyor. Türkiye’nin ihracat fazlası veren nadir şehirleri arasında yer alan Uşak’ta doğrudan ihracat rakamı 250 milyon doları aşmış durumda. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, bu yıl sonunda ihracatın 300 milyon dolara ulaşacağını belirterek şöyle konuşuyor:
İHRACATÇI SAYISI ARTTI
“Marka kent olma yolunda ilerlerken geçmişimizden gelen girişimcilik ruhumuzu sürdürüyoruz. Her yıl, kentimizdeki ihracatçı şirket sayısı artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haziran ayında kentimizdeki ihracatçı firma sayımız 140’a yükseldi. Toplamda 108 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yıl en çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Hollanda ve İspanya olurken ihracat yaptığımız sektörler arasında halı, battaniye, deri ve tekstil ve hammaddeleri öne çıkıyor.
“YENİ PAZARLARI ARAŞTIRIYORUZ”
İhracat fazlası veren ilk 15 şehrin içinde yer alıyoruz. 2017 sonu hedefimiz ihracatımızı 250 milyondan 300 milyon dolar seviyesine çıkarmak. Bu yıl daha aktif hale getirdiğimiz dış ticaret bölümümüzle üyelerimizin dünyaya açılmasını ve iş hacimlerinin artırılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Üyelerimizin ihracat kapasitelerini artırmak için yeni pazar ve ürün araştırması yapıyoruz. Ayrıca dış ticaret süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla danışmanlık desteği veriyoruz.”
ŞÖLEN’İN KRİTİK HEDEFİ
Gaziantepli Şölen Çikolata, bu yıl 1 milyar TL barajını aşmaya hazırlanıyor. 28 yıl önce kurulan ve Turquality programına dahil olarak büyük bir sıçrama yakalayan şirketin yönetim kurulu başkanı İsmail Çoban, 2017’yi de kapsayan 5 yıllık hedeflerini şöyle paylaşıyor:
BÜYÜME DEVAM EDECEK Önümüzdeki dönemde daha da büyümeyi amaçlıyoruz. Bundan sonra da dünya markaları yaratma konusundaki iştahımız sürecek. Yaptığımız her işe bölgenin ve dünyanın global bir oyuncusu olmak hedefiyle bakıyoruz. Kaliteyi ve farklılaşmayı odağımıza alarak katma değer yarattığımız işlere imza atıyoruz. Markalarımızı ve ürünlerimizi de hep bu açıdan değerlendiriyoruz.
BÖLGESEL MARKA Bu yıl cirodaki hedefimiz 1 milyar TL barajını aşmak. Önümüzdeki 5 yıl içinde en az bir bölgesel marka yaratmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor. Biscolata ve Ozmo’da ise global marka olma yolunda ilerliyoruz.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?