İlk metro ihracatını gerçekleştireceğiz

24.11.2017 16:30:000
Paylaş Tweet Paylaş
İlk metro ihracatını gerçekleştireceğiz

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü üreten Bozankaya, metro üretimine odaklandı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Aytunç Günay, “Türkiye’nin hem ilk metro üretimini hem de ihracatını gerçekleştireceğiz” diyor.

Sincan’da üretim yapan Bozankaya, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsü E-Karat’ın üreticisi. Tramvaydan metroya, elektrikli otobüsten trambus’a kadar elektrikle çalışan toplu taşıma araçlarını üretip satıyor. Ürettiği elektrikli araçlar İzmir’den Kayseri’ye kadar pek çok belediye tarafından kullanılan Bozankaya’nın yönetim kurulu başkanı Aytunç Günay, son dönemde odaklandıkları “elektrikli araç” projelerini şöyle anlatıyor:

TAYLAN’A GİDECEK

“Türkiye’nin ilk metro üretimine başladık. Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yer alan Green Line projesi kapsamında her biri 4 araçtan oluşan 22 tren üreteceğiz. 1.840 kilovat güçle çalışacak bu trenler saatte 80 kilometre hızla yol alabilecek ve tek seferde 1.596 yolcu taşıyacak.

“RAKİPLERDEN ÖNDEYİZ”

Onaylanan 16 projemiz var, 6 projemizse değerlendirme aşamasında. Bu projelerin toplam hacmi yaklaşık 80 milyon TL’ye ulaştı. Rakiplerimizden en büyük farkımız AR-GE’deki tecrübemiz ve bu alana yaptığımız yatırım. Ciromuzun yüzde 11’ini AR-GE’ye ayırıyoruz. Bu nedenle rakiplerimiz elektrikli araç konusunda AR-GE çalışmalarını başlattıklarını duyurdukları esnada biz ikinci nesil ürünlerimizin lansmanını açıklıyoruz.”

“YERLİLİK ORANIMIZ YÜZDE 60” 

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİYORUZ” Fikri mülkiyet hakları bize ait araçların yerlilik oranları yüzde 60’lar seviyesinde. Bu değer, ülkemizde üretilen yüksek teknolojili ürünlerin yerlilik oranları ortalamasının çok üstünde yer alıyor.

“AVANTAJ SAĞLIYOR” Ürünlerimizin yerlilik oranlarının yüksek olması Türkiye’deki ihalelerde önemli avantaj sağlarken ilk yatırım maliyeti, bakım ve satış sonrası hizmetler gibi konularda da şirketimizi öne çıkarıyor.

BABSON COLLEGE’DA  İŞLETME OKUDU

 Dardanel’in ikinci kuşağı Ayşe Önen, ağabeyinin ardından geçtiğimiz yıl aile şirketinde çalışmaya başladı. Şu anda Dardanel’in dış ticaret yöneticisi olarak görev yapan Ayşe Önen, yurt dışında aldığı eğitimi ve şirketteki görevine nasıl hazırlandığını şöyle anlattı:

“ÇİFT YAN DAL YAPTIM” Babson College İşletme Bölümü mezunuyum. Girişimcilik ve pazarlama dallarında çift yan dalda eğitim aldım. Aile şirketimizde belli bir görev edinmeden önce farklı departmanlarda değişmeli oryantasyon sürecini tamamladım.

“1 YILDIR GRUPTAYIM” Grubumuzda 1 yıldır çalışıyorum. Şu anda Dardanel Şirketler Grubu’nda ithalat ve dış ticaret bölümünden sorumluyum.

BAŞKAN’IN AJANDASINDA NE VAR?

 “LOBİCİLİK YAPIYORUZ”

Teşvik kapsamında 6’ncı bölgede yer alan Adıyaman, son dönemde kentteki üniversitenin genişlemesi ve göçmen sayısının artmasıyla sosyoekonomik gelişimini hızlandırdı. Son 3 yılda Adıyaman’da 171 yatırımcının teşvik belgesiyle yatırıma yöneldiğini söyleyen Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu, lobicilik faaliyetlerini artırdıklarını belirterek şöyle konuşuyor:

İNŞAAT İLK SIRADA

“Yatırımların ilk sırasında inşaat sektörü öne çıkıyor. Şehrimize yapılan yatırımların nitelik ve niceliklerini arttırmak için lobi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun dışında ajandamızın en önemli başlıklarını dış ticaret projeleri oluşturuyor. Sanayicilerimizi dünya pazarıyla buluşturmak için tanıtım, görüşmeler ve yurt dışı organizasyonlar tertipliyoruz.

YATIRIMLAR ARTACAK

Adıyaman dünya mermer rezervinin yüzde 4’lük kısmına sahip ve ciddi bir yatırım fırsatı sunuyor. Mermer ile ilgili İhtisas OSB kuruluyor ve yatırımcılara yeni sahalar yaratılıyor. Bu yıl, Cazibe Merkezi Programları kapsamında ilimizde ciddi yatır��mların olmasını bekliyoruz.”

YATIRIMCIYA “SIFIR” BÜROKRASİ 

Adıyaman’da uzun yıllardan beri yakalanamayan bir hava yakalandı. Bu olumlu havayı işbirliğiyle uzun süreye yayarak gelecekte adından söz ettiren kentler arasında yer almak istiyoruz. ‘Yatırımcıya sıfır bürokrasi’ uygulanması da yatırımcıların burada yatırım yapmasında büyük avantaj sağlıyor.

İNCİ’NİN STRATEJİK HEDEFİ NE?

İzmirli İnci Holding, Türkiye’nin önde gelen gruplarından biri. Holdinginin kurucusu Cevdet İnci’nin vefatının ardından kızlarının sırayla yönetim kurulu başkanı olduğu holdingin başkanlığını bugün üçüncü kuşaktan torun Neşe Gök yürütüyor.

2020 yılına kadar başkanlık görevini yürütecek olan Gök, Japon ortakları GS Yuasa ile Manisa’da yeni fabrika yatırımına başladı. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında 3 şirketi bulunan Gök, bu yıl 65’inci yılını kutlayan aile şirketinin stratejik hedefini şöyle anlatıyor:

GLOBAL HEDEF Gücümüzü üretimden alıyoruz, üreterek kazanıyor, kazandırıyoruz. Üreterek büyümek, katma değerli yatırımlar yapmak, Türkiye’nin geleceği için değer yaratan bir miras bırakmak anlayışıyla yola devam ediyoruz. 2023’te dünyada ilk binde olmak gibi bir vizyonumuz var.

SANAYİ 4.0 HAZIRLIĞI Teknolojinin etkisiyle dünyada her şey sürekli değişiyor, yenileniyor. Sanayi 4.0 kapıdan içeri girdi. Tüm iş süreçlerini bu boyutla değerlendiriyoruz. Sürdürülebilir büyümenin devamlılığı ve verimlilik odaklı çalışmalarımız üzerinde yoğunlaşıyoruz. AR-GE ve teknolojik dönüşüm alanındaki gücümüz, yenilikçi yönetim anlayışımız, nitelikli ve genç insan kaynağımız sayesinde güçlü adımlar atıyoruz.

YÜZDE 13 BÜYÜME Holding olarak her yıl ortalama yüzde 13 büyüme göstererek, Türkiye ekonomisi için de sürdürülebilir bir değer olmaya devam ediyoruz. İnci Holding olarak ürünlerimizi dünyada 80’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. İstikametimiz belli, daha gidecek çok yolumuz var.

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz