"Kapasiteyi 2 katına çıkaracağız"

1.06.2017 11:55:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Kapasiteyi 2 katına çıkaracağız"

Mersinli Memişoğlu Grup’un sahibi olduğu Tat Bakliyat, Türkiye’nin en büyük 3 bakliyat üreticisinden biri. En büyük sanayi kuruluşları arasında 382’nci, en fazla ihracat yapan firmalar arasında ise 441’inci sırada yer alıyor. 2016’da ihracata odaklanan Tat Bakliyat’ın ihracatı 100 milyon dolara, cirosu ise 504 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Memişoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veysel Memiş, 2017’de kapasiteyi 2 katına çıkarıp yüzde 30 büyüme planladıklarını söylüyor.2017 hedeflerinin mevcut kapasiteyi 2 katına çıkarmak olduğunu belirtiyor. İkinci kuşak Veysel Memiş Tat’ın yeni dönem stratejisini ise şöyle anlatıyor: 

“İHRACATA ODAKLANDIK” 

“350 çalışanımız var, 82 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ürünlerimizin yüzde 55’ini ihraç ediyoruz. 2016’da ihracata odaklandık. Bu sayede ihracatımızı yüzde 44 büyüterek 100 milyon dolara taşıdık. 2016’da Edirne Uzunköprü’de 16 milyon TL yatırımla 2’nci çeltik fabrikamızı açtık. Edirne ve Mersin’deki fabrikalarımızla günlük pirinç üretimimiz 300 tona ulaştı. 

“YÜZDE 30 BÜYÜYECEĞİZ” 

Satışlarımızın ve pazar payımızın artmasından dolayı 2017’de fabrikalarımızın kapasitesini artırmayı planlıyoruz. Kırmızı mercimek ve bulgur fabrikamızın kapasitesini 2 katına çıkaracağız. Kapasite artışıyla bu yıl yüzde 30 büyümeyi hedefliyoruz.”

Uludağ'ın başarısının sırrı ne?

Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 80’inin 2’nci kuşağa geçemeden dağıldığı düşünülürse Uludağ İçecek, Türkiye’de 4’üncü kuşağın yönetimde olduğu nadir şirketlerden biri. Bu nedenle 87 yıl önce kurulan bu şirketten alınacak önemli dersler var. Uludağ İçecek’in 4’üncü kuşağı ve başkan yardımcısı olan Ömer Kızıl, uzun yıllar büyüyerek ayakta kalmalarının sırrını şöyle anlattı: KÂRLI VE SAĞLIKLI BÜYÜMEK “Bizim için en önemlisi kârlı ve sağlıklı büyümek. Ayrıca faaliyet gösterdiğimiz her kategoride en önemli hedefimiz 1’inci ya da 2’nci olmak. Bunu da başardık. Bugün olduğumuz her kategoride birinci ya da ikinciyiz. ÇİFT HANELİ BÜYÜME Geçen yıl zor bir yıl olmasına rağmen çift haneli büyümeyi sürdürdük. Ciromuz yarım milyar TL’yi geçti. 2017’de de çift haneli büyümeyi planlıyoruz. Son 2 yılda çok büyük yatırımlar yaptık. Bu yıl yeni yatırım yok. 2017 bizim için kârlı büyüme yılı olacak.

"Teknolojiiye odaklandık"

Tahıl ambarı olarak anılan Konya, sanayide yaptığı akılcı hamlelerle önemli üretim merkezlerinden biri oldu. “İhracatımızın yüzde 74’ü sanayi mamullerinden oluşuyor” diyen Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, başta makine olmak üzere otomotiv, gıda, döküm ve savunma sanayinde iddialı olduklarını söylüyor. Teknoloji üretimine odaklandıklarını anlatan Kütükcü, ajandasını şöyle paylaşıyor: INNOPARK DOLDU “Konya’yı, bilgiye dayalı, daha yüksek katma değer üreten yeni bir döneme hazırlıyoruz. Bu hedefle organize sanayi bölgemizde tamamen üretim odaklı bir teknoloji geliştirme bölgesi kurduk. 1,5 yıl firma kabulüne başlayan Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yüzde 100 doluluğa ulaştı. 

“MENTORLUK YAPIYORUZ” Burada sanayicilerimizin inovasyona dayalı büyümelerini sağlamak için eğitim, danışmanlık, mentorluk, tasarım, kümelenme, rekabet öncesi iş birliği hizmetleri veriyoruz. Hızla büyüyen bölgemizin teknoloji üretim kapasitesini artırmak için ilave yatırımlarımız da devam ediyor. 

“SAVUNMA YATIRIMI İSTİYORUZ” Bu yıl, hedefimiz, sanayicilerimizin Konya OSB’deki yatırım yeri talebine hızla cevap verebilmek. Bölgemizin 7 milyon metrekareden oluşan 5’inci genişleme alanını bu yıl içinde tahsise açarak, sanayicilerimizin talebini karşılamayı hedefliyoruz. İkinci önceliğimiz ise savunma sanayinde. Hedefimiz, sektörde Konya’yı merkez şehirlerden biri haline getirerek, ana sanayi yatırımı çekmek.” 

400 MİLYON EURO YATIRIM

569 FABRİKA Konya Organize Sanayi Bölgesi son 5 yılda 400 milyon Euro uluslararası yatırım aldı. Konya OSB’de fabrika sayımız 569’a ulaştı. 

İHRACATTA 6’NCI SIRADA Son 15 yılda ihracatımızı 10,2 kat artırarak, 2016’da 1 milyar 333 milyon dolara çıkardık. 2002’de 517 ihracatçı firmamız vardı. Son 15 yılda ise şehrimize bin 217 yeni ihracatçı firma kazandırdık. İhracatçı firma sayısında Türkiye'de 6'ncı sıradayız.

6 AYDA AYDA 250 BİN KULLANICIYA ULAŞTI 

PROJE TEKNOKENT’TE DOĞDU Geçtiğimiz ocak ayında hayata geçen Turkkom KOBİ Kart, Anadolu’da hızla yaygınlaşıyor. Pamukkale Üniversitesi Teknokent’te doğan sistem, 6 ayda Anadolu’da 50’nin üzerinde şehirde kullanılmaya başlandı. 250 bin kişi tarafından kullanılan sistemin kurucusu Turkkom Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Sönmez, KOBİ Kart’ın küçük esnaflara yönelik sadakat kartı olduğunu belirtiyor. 

KULLANICI SAYISI ARTIYOR KOBİ Kart’ın esnaftan alışverişi destekleyerek Anadolu’daki KOBİ’lere cirolarını ve müşterilerini artırabilme olanağı verdiğini anlatan Sönmez, sistemle ilgili şu bilgeleri veriyor: Son 1 ayda KOBİ Kart kullanılarak 1.026 kez alışveriş yapıldığını görüyoruz. Bu kullanımlarda, alışveriş başına ortalama 500 -1.000 TL arası bir rakam harcanıyor. Üye iş yerlerinde dönemsel olarak müşterilerine yüzde 50’ye kadar indirim olanağı sağlayan KOBİ Kart, Anadolu’da 50’nin üzerinde ilde kullanılıyor. KOBİ Kart yıl sonunda her ilde ve ilçede kullanılabilir hale gelecek. Başkanın ajandasında ne var? “Teknolojiye odaklandık” 


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz