"Kayseri'nin uğurlu geldiğine inanıyoruz"

9.02.2017 14:28:360
Paylaş Tweet Paylaş
"Kayseri'nin uğurlu geldiğine inanıyoruz"
Biletall.com, geçen yıl yüzde 50 büyüyerek 108 milyon TL ciroya ulaştı. Sitenin CEO’su ve kurucusu YAŞAR ÇELIK, “Türkiye’de bilet pazarı çok büyük. 5 yıl sonra 500 milyon TL ciro yapabileceğimizi öngörüyoruz” diyor.
Biletall.com, Kayseri merkezli online seyahat markası. Aynı zamanda yazılım üretiyor. 2015’te yüzde 50 büyüyerek 108 milyon TL ciroya ulaşan site, 10 yıl önce Kayserili genç girişimci Yaşar Çelik tarafından kuruldu. Geçtiğimiz ay, Ekonomist’in düzenlediği Anadolu Markaları 2016’da Büyük İşletmeler Ticaret Kategorisi’nde ikinci seçilerek Anadolulu büyük rakiplerini geride bırakan Biletall, bu yıl 145 milyon TL ciro hedefliyor. “Bugüne kadar çok sayıda ödül aldık. Kayseri’nin uğurlu geldiğine inanıyoruz” diyen Biletall’ın 26 yaşındaki kurucusu Çelik, merkezlerini İstanbul’a taşımayı düşünmediklerini belirterek şöyle konuşuyor:
“HER YIL 2 KAT BÜYÜDÜK”
Biz 10 yılda her yıl 2 kat büyüdük. 2012’de 18 milyon TL olan ciromuzu 2015’te 108 milyon TL’ye taşıdık. 2016’da da büyüme bir önceki yıla göre yüzde 42 seviyesinde büyümeyi ve 3 milyon adetten fazla bilet satmayı hedefliyoruz. Yıl sonunda 145 milyon lira ciroya ulaşacağız. 2017’de ise yüzde 50 büyüme hedefliyoruz.
“PAZAR ÇOK BÜYÜK”
Türkiye’de bilet pazarı oldukça büyük. Yılda 250 milyon otobüs bileti, 170 milyon uçak bileti, 60 milyon İDO bileti ve 50 milyon tren bileti satılıyor. Şu anda internetin payı yüzde 8 ve hızla yükseliyor. 5 yıl sonra 500 milyon TL ciro yapabileceğimizi öngörüyoruz. Dünyanın herhangi bir A noktasından B noktasına gidişte tüm biletleri sağlayan ve en çok tercih edilen firma olmayı hedefliyoruz.”

AHLATCI, ÇORUM’DAN SONRA NEREYİ HEDEFLİYOR?
Çorumlu Ahlatcı Şirketler Grubu, Türkiye’nin en büyük gruplarından biri. Spot altın piyasasının en büyük oyuncularından olan grup, Türkiye’nin en büyük altın işletmecilerinden. Altın bilezikte yüzde 35, alyans pazarında ise yüzde 25 pazar payı var.
80 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Bir yıl önce Çorum’da altın rafinerisi kuran grup, yine bu yıl 80 milyon dolar yatırımla Çorum’un ilk AVM projesini hayata geçirdi. Ahlatcı Şirketler Grubu’nun Anadolu’da bundan sonra yapacağı yeni yatırımlar merak konusuydu. Ahlatcı’nın Anadolu’daki yatırım planlarını Nesnelerin İnterneti Konferası’nda karşılaştığım grubun menkul değerler şirketi AHL Forex’in genel müdürü TUNCAY KARAHAN’a sordum. Karahan, AVM yatırımlarının Çorum’la sınırlı kalmayacağını söylüyor ve şöyle devam ediyor:
KONYA VE ELAZIĞ SIRADA
“Geçen yıl Çorum’da 15 milyon Euro yatırımla altın rafinerisi kurduk. Çorum AHL PARK’ın da yakın zamanda resmi açılışını yapacağız. Çorum’daki önemli projelerimizden biri de yurt projesi olacak. Çorum’da 1500 kişilik yurt yapıyoruz. Çorum’dan sonra yeni AVM yatırımlarımız Konya ve Elazığ’da olacak.”

Başkanın ajandasında ne var?
250 milyon TL’lik büyük yatırım

Ayvalık, en çok tercih edilen tatil destinasyonlarının başında geliyor. Boyner’lerden Sabancı’lara kadar iş dünyasından pek çok ünlü isim Ayvalık’tan ev alarak buralı oldu. Zeytini, turizmi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Ayvalık’ın gündeminde 250 milyon TL’lik büyük bir yatırım projesi var. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İBRAHİM KANTARCI, 4 yıl sonra hayata geçecek bu büyük yatırımı, şöyle anlatıyor:
2.500 KİŞİ ÇALIŞACAK “Şu anda Ayvalık’taki en büyük yatırım Ayvalık Gıda ve Gıda İşlemeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması projesi. 237 bin metrekarelik alanda Ayvalık’tan ve dışından gelen yaklaşık 30 yatırımcı yer alacak. Bu yatırım Türkiye’de bir ilk olacak ve 4 yıl içinde hayata geçmesini planlıyoruz. Sanayi bölgesindeki işletmelerin toplamda 250 milyon TL yatırımı olacak ve 2.500 kişi istihdam edilecek.
İHRACAT 3 KAT AZALDI Geçen yıl Türkiye’deki zeytinyağı fiyatındaki büyük artıştan dolayı zeytinyağı ihracatında büyük bir düşüş meydana geldi ve bir önceki yıla göre yaklaşık 3 kat azaldı. Bu yılki hedefimiz, önceki yıllardaki rakamı yakalayıp üstüne çıkmak. Bu yıl zeytin ihracatındaki hedefimiz 2013 ve 2014 yıllarındaki ihracat gelirimizi yakalamak olacak.”

AKHİSAR’DA FABRİKA KURAN ESKİ CEO KİM?
Murat Öngör, Motorola Türkiye’nin genel müdürüydü. 10 yıl önce istifa edip girişimciliği seçti ve İzmir’den okul arkadaşlarıyla sesli görüntü sistemleri üretmek için Sonorous’u kurdu. Öngör, ilk fabrikalarını Gebze’de kurduklarını sonraki süreçte ise İstanbul’un trafik kaosundan dolayı fabrikayı Akhisar’a taşıdıklarını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği BUMED’in de başkanı olan Öngör, Motorola sonrası kariyerini ve taşınma sürecini şöyle anlatıyor:
“GEBZE’DEN TAŞINDIK” “10 yıl önce şirketimizi kurduk ve Gebze’de üretime başladık. 2 yıl önce de fabrikamızı Gebze’den Akhisar’a taşıdık. Bu kararı almamızda İstanbul’daki trafik kaosu ve lojistikte zorlanmamız etkili oldu.
“ÇALIŞANLAR DAHA MUTLU” Üretimimizin yüzde 60’ını Avrupa’ya ihraç ettiğimiz için limanlara yakın olmamız gerekiyordu, biz de fabrikayı Akhisar’a taşıdık. Akhisar’da aldığımız teşvik de taşınma kararımızda etkili oldu. Gebze’deki çalışanlarımızın da bir bölümü Akhisar’a taşındı. Akhisar’da kiraların ve yaşam koşullarının İstanbul ve Gebze’ye göre daha ucuz olması onları mutlu etti. Fabrikada çalışanlarımız aylık 400 liraya Akhisar’da havuzlu lüks sitelerde oturabiliyor.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz