Küçük işlerden çıkacağız

4.02.2019 11:47:000
Paylaş Tweet Paylaş
Küçük işlerden çıkacağız

Türkiye’nin en büyük 3 altın rafinerisinden birinin sahibi olan Ahlatcı Holding’in yönetim kurulu başkanı Ahmet Ahlatcı, Koza Altın’ı satın almak istiyor. Ahlatcı, “Küçük işlerimizden çıkmak istiyoruz. Altın ve dövizde büyüyeceğiz” diyor. 

2017’yi 8 milyar dolar ciroyla kapatan Ahlatcı Holding, Çorum’un en büyük grubu. Çorum’da kendilerine ait modern altın rafinerisinde altını işleyip takı ve ziynet eşyası yapan holdingin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ahmet Ahlatçı, Türkiye’deki 2 bin 500 kuyumcunun altın takı ürünlerini tedarik ediyor. Küçük işlerden çıkmak istediklerini söyleyen Ahlatçı, yeni dönem planlarını şöyle anlatıyor:

“KOZA ALTIN’I ALMAK İSTİYORUZ”

“Başta altın ve enerji olmak üzere 6 sektörde 45 şirketle faaliyet gösteriyoruz. 2017’yi 8 milyar dolar ciroyla kapattık. 2018’i ise yüzde 25 büyümeyle kapatmaya hazırlanıyoruz. Bu yılki ihracatımız yaklaşık 450 milyon dolar olacak.

Geçtiğimiz yıllarda Milli Piyango’ya talip olduk, ancak çok istediğimiz halde satın alamadık. Önümüzdeki dönemde otomotiv gibi küçük işlerimizden çıkıp altın ve dövizde büyümek istiyoruz. 2019 için de yine yüzde 25 büyüme hedefimiz var. Gelecek yıl için en önemli hedefimiz, TMSF bünyesindeki Koza Altın’ı satın almak. TMSF ihale açtığı zaman en yüksek teklifi verip Koza Altın’ı satın almak istiyoruz.”

 ŞENOL ŞANKAYA’NIN 24 SAAT KURALI

Bursa’nın ikinci kuşak iş insanlarından, Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya, babası Şükrü Şankaya’dan devraldığı bayrağı başarıyla taşıyor. Ekonomist Dergisi’nin geçtiğimiz ekim ayında yayınladığı Anadolu’nun En Büyük 500 şirketi araştırmasında 637 milyon 378 bin TL’lik cirosuyla 119 sırada yer alan şirkette, 2 bin 217 kişi çalışıyor. İhracatı ise 137 milyon doları geçiyor. Şankaya, tekstil sektöründe büyümeye devam etmelerini “hızlı” karar alıp “hızlı” üretim yapmalarına bağlıyor.

EKİP Şankaya, işlerin yönetim ekibi tarafından hızlanmasını sağlamak için 24 saat kuralını uyguluyor. “Hiçbir iş beklemeye gelmiyor. Bunun için ulaşılabilir olmanız ve aynı gün içinde yani 24 saatte geri dönüş yapmanız gerekiyor” diyen Şankaya, ekibinden müşterilerden gelen konulara aynı gün içinde dönmelerini istiyor. Bu sayede hızlı karar alıp masada iş bekletmemeyi başardıklarını söylüyor.

ÜRETİM Şankaya’nın üretim tarafındaki kuralı ise rakiplerden daha hızlı üretmeyi başarmak. Bu sayede avantaj sağlıyor. Hammadde alımından ürünün satışına kadar geçen süreyi 90’dan 56 güne düşürdüklerini söyleyen Şankaya, şöyle konuşuyor: “Gelecek 5 yılda bu sürenin 40 güne düşeceğini öngörüyoruz. Üretim zamanlarını olabildiğince kısa tutmak, buna uyum sağlayacak tedarikçilerle çalışmak, fiyat ve kaliteden daha öncelikli hale geldi.”

 YÖRSAN’I ESKİ SAHİPLERİ GERİ İSTİYOR

KONKORDATO İLAN ETTİ Yörük Ailesi, aile içi anlaşmazlığa düşünce Türkiye’nin en büyük süt ürünleri şirketlerinden Yörsan’ın çoğunluk hissesi 5 yıl önce Dubaili Abraaj Capital’e satılmıştı. Yörük Ailesi satıştan sonra “YÖRYAPI” adıyla inşaat sektörüne girmişti. Ancak Yörsan fona geçtikten sonra istenilen sonuçları yakalayamadı. Zincir marketlere satılan ürünlerin kâr marjındaki düşüş, yükselen lojistik ve kredi maliyetleri nedeniyle finansal dar boğaza girdi. Geçtiğimiz ekim ayında borçlarını geri ödeme zorlukları nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

ÜRETİCİLER DESTEKLİYOR Balıkesir bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, geçtiğimiz aylarda konkordato ilan eden Yörsan Gıda’nın eski sahibi Yörük Ailesi’nin tekrar şirkete talip olduğunu söylüyor. Özen, “Eğer Yörsan tekrar Yörük Ailesi’ne geçerse buna en çok süt veren köylüler ve bizler sevineceğiz. Başta devlet ve bankalar olmak üzere bu konuda müdahil olan tüm tarafların Yörük Ailesi’ne tüm kolaylığı sağlaması gerekiyor” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz