İşe girmek kolaylaşıyor mu?

Sektörün esnaf ile mikro işletme bankacılığına odaklanması ve Anadolu’da daha etkin olma hedefiyle son iki yılda bankalar insan kaynakları alım politikalarını esnetiyor gibi...

19.10.2014 17:05:380
Paylaş Tweet Paylaş
İşe girmek kolaylaşıyor mu?
Bankalar yıllardır sahada, şube tarafında müşteriyle birebir çalışacak eleman bulmakta zorlanıyor. Sektörün esnaf ile mikro işletme bankacılığına odaklanması ve Anadolu’da daha etkin olma hedefiyle son iki yılda bankalar insan kaynakları alım politikalarını esnetiyor gibi...

ÖRNEKLER ÇOĞALIYOR
Örneğin Ziraat Bankası, ilk defa geçtiğimiz yıl personel alımında kendi il ve ilçelerinde çalışmak üzere üniversite mezunlarının yanında lise mezunu alımı da yapacağını açıkladı. Yapı Kredi de benzer bir anlayışla bu yıl eleman alımlarında lise mezunlarının da işe giriş sınavına katılabileceğini belirtti.

ING Bank da bu noktada yeni bir uygulamaya gidiyor. İşe başlamada üniversiteden mezun olma şartını ortadan kaldıran banka, “Turungers” adını verildiği programla üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerine staj dışında gerçek bir iş imkanı sunuyor.

“Turungers” ekibindeki 90 üniversite öğrencisi, bireysel ve KOBİ bankacılığı ürünlerinin satışında görev alacak. Unida İnsan Gücü Yönetimi ve Eğitim Hizmetleri Ortaklarından Saide Kuzeyli, bu gelişimin tek nedeninin şube bacağında iyi insan kaynakları bulma ve tutmanın giderek zorlaşması olduğuna dikkat çekiyor.

TREND SÜRECEK
Kuzeyli, “Saha tarafındaki görevler, sürekli müşteriyle karşı karşıya olduğu için yoğun emek istiyor, çoğunlukla yükselme imkanı da bulunmuyor. Bu seviyede çalışanlara verilen hedefler, zorlu ama maaşları çok yüksek değil. Bir de 10 yıl önce üniversite mezunları için çalışılmak istenen ilk sektör bankacılıktı.

Bugün ise Türkiye’de özel sektör şirketleri, telekomünikasyon gibi iyi maaş kazanılan, gelecek vadeden sektörlere ilgi arttı. Bu anlamda da bankalar iyi insan alımında eskiye oranla avantaj kaybetti. Saha alımlarında şubenin olduğu il ya da ilçeden lise mezunu eleman almak çok akıllıca, hem ileride bankada tutmada hem de müşteri ilişkilerinde başarı getiriyor.

Dünyada da gelişmiş ülkelerde bankalar şubeler için lise mezunu adayları işe alır. Bence bu gerçekçi bir politika, kalıcı ve başarılı olur. Türkiye’de bu trendin süreceğini düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz