Beklentiler olumluya dönüyor

1.06.2017 15:58:200
Paylaş Tweet Paylaş
Beklentiler olumluya dönüyor
PORTFÖY BAROMETRE
Şubat ayında gelişen piyasalara para girişi devam ederken mart ayında da bu olumlu trend devam etti. FED, beklentilere paralel 25 baz puan faiz artırırken TCMB de para politikasında sıkılaşmaya devam ederek kurun ateşini söndürüyor. İşte bu ortamda piyasalar, 16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği referandumunu bekliyor. Yılın ilk yarısına kadar olan süreçte 13 finans şirketinin üst düzey yöneticisiyle yaptığımız anketin sonuçları şöyle:
BORSA: Borsayla ilgili beklentiler yukarı yönlü revize edilmeye devam ediyor. Yedi katılımcı, endeksin 90.000 üstü seviyelerdeki hareketine devam etmesini bekliyor. Bunlardan bir katılımcının öngörüsü 95.000 üstünü işaret ediyor. Yine aşağı tarafta bir katılımcının 80.000 altına ineceği öngörüsü bulunuyor. DOLAR/TL: Dolar/TL’de geçen ayki anketimizde ana trend aralığı 3,60-3,80 idi. Son durumda yedi katılımcının beklentisi 3.60- 3,70 bandı. İki katılımcı da 3,50- 3,60 bandını işaret ediyor. Tabii kurda FED, MB politikaları ve siyasi faktörler yakından izlenecek.
GÖSTERGE FAİZ: Borsa ve dolar/ TL’deki iyimser hava, gösterge faiz tarafına hala yansımış değil. Enflasyonda yaşanan yukarı yönlü eğilim nedeniyle gösterge faizde çok fazla düşüş beklenmiyor. 13 katılımcının 9’u gösterge faizde 11,0-12,0 bandını öngörüyor.

TAKVİM
FED kararı önemli

3 Nisan: Türkiye, TÜİK ÜFE verileri
3 Nisan: Euro Bölgesi, işsizlik oranı
7 Nisan: ABD, tarım dışı istihdam verisi
10 Nisan: Türkiye, TÜİK sanayi üretim endeksi
11 Nisan: Türkiye, cari açık
16 Nisan: Türkiye, anayasa değişikliği referandumu
17 Nisan: Türkiye, işsizlik oranı
19 Nisan: Euro Bölgesi, TÜFE verileri, aylık ve yıllık
26 Nisan: Türkiye, TCMB faiz kararı
27 Nisan: Euro Bölgesi, ECB faiz kararı

1 SORU 1 YANİT
Faiz politikasının etkileri
SORU:
İş Leasing Genel Müdürü Hasan Bolat Merkez Bankası’nın faiz politikası ve bunun faizlere etkisini merak ediyorum.
YANIT: Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz “Piyasalarda, risk iştahının azaldığı ve FED beklentilerinin ağırlaştığı dönemlerde gösterge tahvil faizinin yükseldiğini gördük. Fakat yüzde 11,60’ın üzerindeki her fiyat, tarihi zirveler olduğu için bu noktalardan aşağı gevşemeler söz konusu oluyor. TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yükselterek TL varlıklarının maliyetini yükseltmesi, tahvil faizleri üzerinde baskı kurabilir. Elbette 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumunun sonucunu ve piyasanın bu sonuca vereceği tepkiyi görmek gerekiyor. Bu bilgiler ışığında gösterge tahvil faizin yüzde 11,00-11,50 aralığında olması beklenebilir. TCMB önlemleriyle birlikte TL ürünlerinin maliyetleri yükseliyor. TL ürünlerindeki yükselişten kaynaklı portföylerde belirli bir miktar mevduat bulundurabilir.”

BES FON
HİSSE FONLAR KAZANDIRIYOR

Yılın ilk çeyreğini geride bırakırken 23 Mart tarihi itibarıyla bu yıl en çok kazandıran BES fonlarına bakıldığında hisse ağırlıklı olanlar öne çıkıyor. 20 milyon TL’nin üzerindeki fonlar dikkate alınarak yapılan analize göre en yüksek prim yüzde 15,6 getiriyle Vakıf Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse BES fonu. İkinci sırada yüzde 15,5 getiriyle Garanti Emeklilik Gruplara Yönelik Hisse BES fon ve üçüncü sırada yüzde 15,4 getiriyle Anadolu Hayat Gruplara Yönelik Hisse BES fon var.

GÖRÜŞ
"Borsa direnç seviyelerine yaklaştı"

Borsada yılın ilk çeyreğinde, banka hisseleri önderliğinde, son dönemin en güçlü yabancı talebiyle gerçekleşen yukarı hareket gördük. Endeks, uzun vadeli güçlü direnç noktalarına yaklaştı. İlk etapta bu seviyeleri aşma denemelerinin borsada ara kâr realizasyonlarıyla karşılaşabileceği görüşünde olan Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Gülsevin Çipli, “Nisan ayında yapılacak referandum sürecinde ise piyasanın 85.000- 95.000 bandında hareket edeceğini düşünüyoruz” diyor. Çipli, önümüzdeki süreçte portföy dağılımına yönelik olarak da şunları söylüyor: “Hisse senetlerinin yılın ilk yarısında oluşacak geri çekilmenin ardından orta vadeli yükselişini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu nedenle portföylerde hisse oranını yüzde 30 seviyesinde tutuyoruz. Dolar ve Euro ise yukarı ataklarda sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 10 olarak taşınabilir. Yine sabit getirili TL enstrümanlar ve altın portföylerde olmalı.”

YATIRIM ARAÇLARINDA GEÇEN AY
DÖVİZ / DÖVİZ ALINIYOR
FED’in faiz artırımına gitmesi sonrası geçen ay dolar varlıklarında kâr realizasyonları, ön plana çıktı. Fakat haziran ayında faiz artırım olasılığı şimdiden fiyatlanıyor. Dolayısıyla küresel beklentilerden kaynaklı dolarda düşüşlerin sınırlı kaldığı görülebilir. İçeride de referandum öncesi ve sonrası dikkate alınarak son dönemde yerli yatırımcının döviz ürünler tercih ettiği görülüyor. Döviz ürünler yüzde 25-30 gibi portföylerde olabilir.
BORSA / HİSSE SEÇİMİ ÖNEMLİ BİST- 100 Endeksi’nin yılbaşından bu yana yükseliş isteğinin devam ettiği görüldü. Gelişen ülke piyasalarına nazaran borsa halen iskontolu işlem görmekle birlikte TL bazında hızlı yükseliş sonrası yukarı hareketin sınırlı olduğu yorumları yapılıyor. Hisse alacaklara bilanço yapısı güçlü ve potansiyel yatırım ivmeleri yüksek ihracatçı şirketler öneriliyor. Portföylerde yüzde 20-25 gibi iyi seçilmiş hisseler bulundurulabilir.
ALTIN / PRİM KAZANDI Küresel faizlerde yaşanan gerileme ve dolar endeksinin tekrar 100 seviyesinin altına sarkması, ons altına ve gram altına prim kazandırırdı. TL’de görülen değer kazancı nedeniyle ons altında görülen artışın gram altına olan etkisi sınırlı kalıyor. Altın önemli bir değer saklama aracı ve enflasyondan korunma aracı olarak öne çıkıyor. Portföylerde yüzde 10-15 bandında altın varlık bulundurulabilir. Altın bankacılığı veya altın fonlar tercih edilebilir. 24 Mart Altın FED’le yükseliyor 1.244 FAİZ / MEVDUAT ÖNDE: Portföy dağılımlarında muhafazakar kalmak isteyenler için en önemli enstrüman, sabit getirili TL enstrümanlar. Bunun başında da yükselen enflasyonla birlikte TL mevduat geliyor. Piyasada yüzde 12 üzeri oranlar söz konusu. Risk almak istemeyen için bu oranlar iyi. Yine tahvil ve ÖST arasında bir tercih yapmak gerekirse iyi seçilmiş bir portföy dağılımı ile ÖST fonlar tercihlerde öne çıkıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz