PORTFÖY BAROMETRE
İyimserlik hava sürüyor
Yılın ilk ayının haricinde Türkiye, gelişen piyasalar tarafına esen olumlu rüzgarlardan en fazla olumlu etkilenen ülkelerden biri oldu. Yılın ilk yarısı pozitif bir havada tamamlandı. Yıl sonu piyasa beklentileri için aracı kuruluşların üst düzey yöneticileriyle yaptığımız mini anket, olumlu havanın devam edeceğine işaret ediyor. Anketimize katılan dokuz yöneticinin beklentileri şöyle:
BORSA: Geçen sayımızda yayınladığımız ankette BİST-100 için 100.000’in üstü seviyeler öngörülmeye başlanmıştı. Bu sayımızda da 100.000’in üstü beklentinin artarak devam ettiğini görüyoruz. Aşağıda en düşük 85.000 hedefi varken son ankette en düşük hedef 90.000’e çıkmış durumda.
DÖVİZ Yıl sonuna yönelik olarak dolar/TL tarafında 3,60-3,70 bandındaki genel beklenti, bu anketimizde de devam ediyor. Ancak burada aşağıda 3,50’nin kırılacağını düşünen katılımcılar dikkat çekiyor. Yine yukarıda en yüksek beklenti, 4,00 üstü seviyelerden geçen ay 3,90’a çekilmişti. Son ankette ise üst beklenti 3,80’e çekilmiş durumda.
FAİZ Geçen ay FED, 25 baz puan faiz artırırken TCMB faizde bir artırım hamlesinde bulunmadı. Bu ortamda piyasa beklentisi gösterge faiz için 11,00-11,50 bandındaki ağırlığını korumaya devam ediyor. Geçen sayımıza göre son ankette yüzde 12 seviyelerinin telaffuz edilmediği dikkat çekiyor.
TAKVİM
Merkez bankaları izlenecek
3 Temmuz: Türkiye, TÜİK ÜFE verileri
3 Temmuz: Euro Bölgesi, işsizlik oranı
7 Temmuz: ABD, tarım dışı istihdam verisi
10 Temmuz: Türkiye, TÜİK, sanayi üretim endeksi
13 Temmuz: Türkiye, TCMB cari açık
17 Temmuz: Türkiye, işsizlik oranı
20 Temmuz: Avrupa MB faiz kararı
26 Temmuz: FED faiz kararı
27 Temmuz: Türkiye, TCMB faiz kararı
SORU CEVAP
“Kısa vadede 3,40’da dip yapabilir”
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan
Piyasada öncelikle döviz ve faizdeki gelişmeleri izliyorum. Özellikle kurda hareket ne yönde olur?
Garanti Yatırım Genel Müdürü Zeki Şen
“TCMB’nin sıkı likidite politikasını muhafaza etmesiyle beraber TL’nin kısa vadede güçlü seyretmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Yurt içinde döviz alım ilgisinin mevcut seviyelerde zayıflamış olması da TL açısından pozitif bir gelişme. TL’nin yılın son çeyreğindeki performansında ise büyük ölçüde, dolarda FED’e ilişkin beklentilerin etkisiyle görülecek genel seyrin yön belirleyeceğini düşünüyoruz. Kurun yılı 3,60-3,70 aralığında tamamlamasını olası buluyoruz. TL, çeşitli göstergelere göre benzer para birimlerine kıyasla ucuz seviyelerde. Yine opsiyonlarda fiyatlanan oynaklığın ima ettiği kur riski ve faiz getirisi bir arada değerlendirildiğinde TL’nin cazip görünmesi, para birimini desteklemeye devam edecek. Bu anlamda daha kısa vadede kur 3,40’lı seviyelerde dip oluşturabilir.”
BES FON
Hisse fonlar kazandırdı
Hisse senedi piyasası 100.000 seviyesini test ederken bireysel emeklilik yatırım fonları da bundan olumlu etkilendi. 31 Mayıs-20 Haziran tarihleri arasında en yüksek getiriye sahip ilk 10 fon hisse fonlardan oluşuyor. Bu dönemde getiriler yüzde 3 ile 2,04 arasında. En yüksek getiri, yüzde 3 ile Avivasa Emeklilik Hisse fonuna ait. Onu yüzde 2,56 getiriyle NN Hayat Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse fonu ve yüzde 2,54 ile BNP Paribas Cardif Hisse fonu takip ediyor.
GÖRÜŞ
“Borsa hala iskontolu”
Gelişmekte olan ülkelere ılımlı rüzgar devam ediyor. Türkiye yüksek büyüme, 2019 yılına kadar seçimlerin olmayacak olması, sıkı politikayla döviz kurlarında volatilitenin minimuma inmiş olması nedeniyle diğer ülkelere göre avantajlı görünüyor. Şirket kârlarının güçlü gelmeye devam etme beklentisine de dikkat çeken Integral Menkul Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu, yatırımcılara şu öneride bulunuyor:
“Borsa diğer ülkelere göre piyasa çarpanları açısından hala iskontolu. Risk iştahının yüksek olmasından dolayı hisse senedi oranı yüksek tutulabilir. Mevduat faizlerinin yüzde 15 sınırına yaklaşması ise cazip bir getiri sunuyor. Dolar kurunda ise gerilemelerde alım fırsatı oluşacaktır. Yüzde 40 hisse, yüzde 20 dolar, yüzde 30 mevduat ve yüzde 10 nakit portföy olabilir.”
PORTFÖY NASIL OLMALI?
FAİZ / ENFLASYON ÖNEMLİ Enflasyonun önümüzdeki aylardan itibaren kademeli düşüş göstereceği ve bunun da faizlere olumlu yansıyacağı düşüncesiyle tahvil-bonoya ilginin artmaya başladığı görülüyor. Bunun yanında yatırımcının öncelikli tercihi yüzde 15’e dayanan faiz oranıyla mevduat olmayı sürdürüyor. Mevduat faizlerinin sıkı para politikasından dolayı yüksek olması ve enflasyonun da mayıs ayında biraz azalmış olması sonrası reel faizlerin yükselmesiyle öne çıkıyor.
DÖVİZ/ EUROBOND ALINABİLİR FED’in faiz artış sürecinin devam etmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alım programını sonlandırmayı düşünmesinden dolayı, portföylerde dolar ve Euro’ya yer veriliyor. Yine TL’de yıl sonuna doğru hafif bir değer kaybı beklentisiyle halen cazip getirilere sahip dolar cinsi Eurobondların portföylerde olması tavsiye ediliyor.
BORSA/ HİSSE OLMALI BİST-100 Endeksi’nin rekor seviyelere gelmesinden dolayı endekste düzeltme hareketleri görülebileceği uzmanlarca ifade ediliyor. Ancak bu düzeltmelerin de sınırlı olacağı vurgusu yapılıyor. Endeks yerine, daha seçici davranarak portföylerde hisse ağırlığı korunmaya devam ediyor. Gelişen piyasalara para girişinin devamıyla birlikte değerleme olarak hala iskontolu bulunan hisse senedi piyasasında olumlu havanın süreceği beklentisi bunda önemli rol oynuyor.
ALTIN/KÜRESEL ENDİŞELER ÖNEMLİ Küresel endişelerin artması olasılığı dikkate alınarak portföylerde altın tutulması öneriliyor. Ancak bu küçük oranlarda olmalı. Çünkü hem ons hem de dolar tarafındaki geri çekilme, gram altın fiyatları üzerinde baskı yaratıyor. Bu süreçte gram altının 140 TL’nin altına sarkabileceği yorumları yapılıyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?