Yılın son çeyreğine girerken global tarafta gelişmekte olan piyasalar lehine olumlu hava devam ediyor. Ancak jeopolitik risklerin etkisiyle düzeltme hareketleri olduğunu da görüyoruz. Yıl sonu tahminleri için yaptığımız küçük ankete verilen yanıtlar, düzeltmelere rağmen iyimserliğin korunduğunu gösteriyor. Bunun yanında bazı katılımcılar jeopolitik risklere dikkat çekiyor.
BORSA Yıl sonunda yeniden 100.000’in altı seviyelerin tahminlerde yer almaya başladığını görüyoruz. Ancak ana trend 105.000-110.000 seviyesinde olmaya devam ediyor. 100.000’in altı öngörüde küresel çapta olumlu beklentiye dikkat çekilmekle birlikte artabilecek volatilitenin kâr satışlarını hızlandırabileceği yorumu yapılıyor. Türkiye özelinde jeopolitik risklere dikkat çekiliyor.
DÖVİZ Dolar kurunda yıl sonu için 3,50 üzeri tahminler devam ediyor. Ana beklenti 3,50-3,70 bandında şekilleniyor. TCMB’nin sıkı duruşunu koruması ve global fon akışlarının azalarak da olsa devam etmesi, TL’yi destekliyor. Ancak yıl sonuna doğru dolarda güçlenme başlaması, uzmanlara göre muhtemel görünüyor. Bu hareket, dolar/TL kurunda yukarı yönlü baskılar yaratabilir. FAİZ Gösterge faizde yüzde 11,5-12,00 bandında beklentiler korunmaya devam ediyor. Hazine’nin iç borç çevirme oranını yüksek tutması ve enflasyonun bir süre daha çift hane civarında seyredeceği beklentisi nedeniyle tahvil faizlerinde bir süre daha düşüş beklenmiyor. 2018’de enflasyonun biraz daha gevşek seyredeceği beklentisiyle yıl sonuna doğru sınırlı bir geri çekilme bekleyen uzmanlar da var.
TAKVİM PİYASA TAKVİMİ
MB’ler ay sonunda gündem olacak
2 Ekim: Euro Bölgesi, işsizlik oranı
3 Ekim: Türkiye, TÜİK ÜFE verileri
6 Ekim: ABD, tarım dışı istihdam verisi
11 Ekim: Türkiye, cari açık 16 Ekim: Türkiye, işsizlik oranı
17 Ekim: ABD, kapasite kullanımı
26 Ekim: Türkiye, TCMB faiz kararı
26 Ekim: Euro Bölgesi, Avrupa Merkez Bankası faiz kararı
1 Kasım: ABD, FED faiz kararı
2 Kasım: İngiltere, Merkez Bankası faiz kararı
1 soru 1 yanıt
“3,50’nin altına hareket sınırlı olur” İTHİB Başkanı İsmail Gülle “Dolar tarafında 3,40’lara doğru geri çekilme varken kur yeniden 3,50’nin üzerine çıktı. Bu hareket sürecek mi?”
Alnus Yatırım Genel Müdürü Egemen Kaya “Dolar/TL için beklentilerimizi bir miktar aşağı revize ederken aralığımızı 3,74-3,78’den 3,64- 3,68 bölgesine çekmiş bulunuyoruz. Son dönemde test edilen dip bölgesi, kurun yukarı yönlü kademelerini de otomatik olarak aşağı çekti. Alıcının büyük bölümünün bu bölgeleri fırsat olarak değerlendirmesi, yeni alıcıların büyüklüğünü de azaltıyor. Dolar cephesinde ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2017’de bir faiz artırımı daha kapıda. Buna karşın aralık ayında, 2018 faiz politikasına ilişkin beklentileri aşağı çekeceği görüşündeyiz. Bunu yaparken de PCE enflasyondaki beklentilerinden yola çıkacaklarını düşünüyoruz. 3,50 altının hala mümkün olduğunu, fakat yakın zamanda izlediğimiz gibi kısa vadeli olacağı görüşündeyiz.”
BES FON ESNEK VE DÖVİZ FONLAR KAZANDIRDI
Volatilitenin arttığı geçen ay bireysel emeklilik fonlarının performansına bakıldığında esnek fonlar ve döviz fonlar öne çıktı. 31 Ağustos- 25 Eylül döneminde en yüksek getiriyi yüzde 3,54 ile Anadolu Hayat Emeklilik Büyüme Amaçlı İkinci Esnek Fonu sağladı. Onu yüzde 3,24 ile yine Anadolu Hayat Emeklilik’in Büyüme Amaçlı Yükselen Ülkeler Esnek Fonu takip etti. AvivaSA Emeklilik Hayat BRIC ülkeleri Esnek Fonu ise yüzde 1,92 getiriyle üçüncü sırada yer aldı. Böylece yılbaşından bugüne süren hisse fonların ağırlığı azalmış oldu. GÖRÜŞ Kıvanç Memişoğlu fotosu
“HALA FIRSAT VAR”
Borsa, 110.000 seviyesinden 102.000 seviyesine doğru bir düzeltme hareketi yaşadı. Yaşanan bu satışın ardından tepki yükselişleri beklentisinde olan Integral Menkul Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu, açıklanan bilançolara ve bilanço beklentilerine bakıldığında endekste yeniden alımların gelmesini muhtemel görüyor. Portföylerde yüzde 40 hisse, yüzde 10 dolar, yüzde 30 mevduat ve yüzde 20 nakit varlık önerinde bulunan Memişoğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Hisse oranının azaltılmasında fayda olabilir, ancak yine de hala seçici olmak kaydıyla fırsatlar görüyoruz. Mevduat faizleri oldukça yüksek, buradaki fırsatlar değerlendirilebilir. Dolarda sınırlı bir yükseliş öngörüyoruz. Son olarak yüzde 20 nakit bulundurmak önümüzdeki dönemde fayda sağlayacak ve fırsatlardan faydalanmanıza yarayacaktır.”
PORTFÖY NASIL OLMALI?
FAİZ/ YÜKSEK SEYREDİYOR Hem enflasyon hem TCMB’nin sıkı duruşu ve son olarak Hazine’nin roll over oranının yüzde 120-130 seviyelerine yükselmesi, TL’de sıkışıklık yaratmaya devam ediyor. Yüksek seyreden gösterge faiz ve enflasyonun etkisiyle mevduat faizi oranları da yüzde 14-15 seviyelerinde seyrediyor. Bu ortamda mevduat faizi yatırımcıların öncelikli tercihi olmayı sürdürüyor. Tahvil, bono önerisi düşük. Bunun yerine ÖST, ÖST fon tercihleri öne çıkıyor.
DÖVİZ/ AĞIRLIĞINI KORUYOR Global tarafta dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketin varlığı, ister istemez dolar/TL üzerinde baskı kurabilir. Burada 3,60 seviyesi üzerindeki harekette fiyatlamalar sertleşebilir. Portföylerde en çok önerilen yatırım araçlarının başında döviz ürünleri geliyor. TL’de yıl sonuna doğru hafif bir değer kaybı görüleceği düşüncesiyle bir miktar dolar, yine buna ek olarak halen cazip getirilere sahip dolar cinsi Eurobondlar önerilerde yer almaya devam ediyor.
BORSA/PORTFÖYDE OLMALI Global tarafta bir bozulma olmadıkça ve beraberinde Kuzey Irak referandumunu geri bırakabilirsek 100.000’in üzerinde bir dengelenme olabilir. Bu nedenle 100.000 seviyesine doğru düzeltme hareketi içinde olan borsa, iyi hisse seçimleriyle portföylerde ağırlığını korumaya devam ediyor. Portföylerde yüzde 25-30 bandında oran korunabilir. Hisse senedi seçiminde hissenin geçmiş performansının yanında bilanço beklentilerini de iyi analiz etmek önemli.
ALTIN/ YUKARI ÇIKABİLİR Altının ons fiyatı 1.350 dolar seviyesinden döndü ve geçen ay yaşanan düzeltmelerle 1.300 dolar seviyesinin altını test etti. Kısa vadede altında bir düşüş beklentisi olsa da 2018 sonuna doğru hem dolar/TL hem de ons kaynaklı olarak altının yönünü yeniden yukarı taşıyacağı yönünde görüler var. Yine artan jeopolitik risklerle birlikte altın portföylerde önerilmeye devam ediyor. Uzmanlar, yüzde 10-20 bandında altın, altın fon önerisinde bulunuyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?