Kur beklentileri yüksem

15.02.2017 12:27:360
Paylaş Tweet Paylaş
Kur beklentileri yüksem

Yılın son ayına girerken kurda rekor seviyeler görüldü. Faizde mart ayından sonra tekrar çift haneli seviyelere gelindi. Borsa bu hareketliliğe karşı direnmeye çalıştı. Merkez Bankası’nın haftalık repo faizini 50 baz puan artırması ise piyasada yakından izlendi. Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye oylamasında, müzakereler durdurulsun yönündeki karar, ABD tarafında FED’in faiz artırımı, siyasi ve bölgesel riskler zor bir aralık ayına işaret ediyor. Bu ortamda 15 finansçı CEO’nun yıl sonu tahminlerini aldık.

BORSA: Geçen ay olduğu gibi bu ay da borsada ağırlıklı beklenti 75.000-80.000 bandına işaret ediyor. Ancak ankette, 70.000’in altı beklentileri yeniden gündeme gelmeye başladı. Hatta bir katılımcının 65.000’in altı beklentisi var. Burada özelikle yabancı takas oranları yakından izlenecek.

DOLAR/TL: Dolar kurunda tahmin yapmanın çok zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. İyimserler olduğu gibi negatif tarafta olan katılımcıların da olduğu görülüyor. Geçen ayki 3,10-3,20 bandı ise artık anılmıyor bile. İyimserler, 3,25-3,30 bandını işaret ederken bir katılımcı 3,50 üstünü işaret ediyor. Altı katılımcının beklentisi ise 3,45-3,50 bandı.

GÖSTERGE FAİZ: Mart ayından bu yana politika faizinde üst bant indirimi yapan Merkez Bankası, bir önceki toplantıda faizde değişikliğe gitmezken, 24 Kasım toplantısında kurda yaşanan artışlarla birlikte haftalık repo faizini 50 baz puan artışla yüzde 8,00 seviyesine çıkardı. Uzmanların yıl sonu tahminleri bu süreçte yüzde 10,00 ile 11,50 bandında şekilleniyor.

 

TAKVİM

Ana belirleyici FED

 

2 Aralık: Euro Bölgesi, TÜFE verileri

2 Aralık: ABD, tarım dışı istihdam verisi

5 Aralık: Türkiye, TÜİK, ÜFE verileri

8 Aralık: AB, ECB faiz kararı

12 Aralık: Türkiye, TCMB, cari açık ve GSMH

14 Aralık: ABD, FED faiz kararı,

14 Aralık: Euro Bölgesi, sanayi üretimi

15 Aralık: Türkiye, işsizlik oranı

15 Aralık: İngiltere, MB faiz kararı

20 Aralık: TCMB, PPK faiz kararı

 

 

1 soru 1 yanıt

“Kurda geri çekilmeler alım fırsatı”

 

SORU

Doğtaş Kelebek Genel Müdürü Ersin Serbes

FED ve MB politikalarına bağlı dövizde neler bekleniyor?

 

YANIT

Venbey Yatırım Genel Müdürü Ozan Şıklaroğlu

“Trump’un seçim zaferi sonrası başlayan ralliyle birlikte yükseliş ivmesini artıran kurda 3,42’ye kadar yükseliş gördük. Sonrasında TCMB’nin son toplantısından üst bantta 50, politika faizinde 25 baz puan artırım kararı geldi. Bu kararların ardından 3,40’lı seviyelerden kurda gevşeme görsek de önümüzdeki günler için bu faiz hamlesi yeterli olamayabilir. 14 Aralık’ta gerçekleşecek FED toplantısında yüksek ihtimalle faiz artırım kararı açıklanacak. Bunun yanında 2017 faiz artırım beklentileri de Trump’un ekonomi vaatleri sonrası artan şekilde fiyatlanmaya başladı. Bu gelişmelerle dolar endeksinde son 13 yılın en yüksek seviyelerine ulaşıldı. ABD’deki faiz artırım beklentilerinin yanında yurtiçinde başkanlık tartışmaları, OHAL, jeopolitik riskler, yine Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerine yönelik gelişmeler, TL üzerindeki baskıların sürebileceğine işaret ediyor. Bu nedenlerle yıl sonunda kurda 3,45-3,50 aralığında bir seviyeyi görebiliriz. Kurda zaman zaman yaşanacak geri çekilmeleri yeniden alım fırsatı olarak değerlendiriyoruz.”

 

BES FON

Esnek fonlar öne çıkardı

Geçen ay piyasalarda yaşanan yüksek volatilite, yönetim tarafında etkinliği yüksek olan esnek fonları bunun yanında dövizdeki hareketlerle birlikte kamu dış borçlanma aracı fonlarını öne çıkardı. 31 Ekim-24 Kasım arasında getirisi en yüksek ilk 10 fonun 8’ii esnek fon, ikisi kamu dış borçlanma fonu. En yüksek getiriye sahip fonlara bakıldığında, Anadolu Hayat Emeklilik Büyüme Amaçlı İkinci Esnek Fonu yüzde 8,44 getiri ile ilk sırada. Yüzde 7,95 getiriye sahip Fiba Emekillik İkinci Kamu Dış Borçlanma Fonu ikinci sırada ve yüzde 6,99 getiriye sahip Allianz Hayat Emeklilik Gelir Amaçlı Esnek Fon üçüncü sırada.

 

 

GÖRÜŞ

Tuncay Karahan fotosu

GÖRÜŞ

 

“Ana desteklerden alım kazanç fırsatı olabilir”

BIST-100 için özellikle yıl sonunda oluşabilecek kısmi olumlu havayla birlikte 77.000-78.000 aralığında kapanış bekleyen Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan, dolar bazında

21,000-22,000 aralığını uzun vadeli yatırım için alım seviyesi olarak görüyor. Özellikle 2011 Ağustos ve 2012 Ocak tarihleri arasında 3 kere test edilen bu seviyelerden gelecek alımların orta vadede dolar bazında kâr etme imkanı tanıdığını anlatan Karahan’ın değerlendirmesi şöyle:

“TL bazlı bakıldığında ise 74.000 ve 72.500 ana destek seviyeleri. Buradan gerçekleştirilecek alışlar sonrasında, haber akışında gündemi değiştirecek ve piyasaları toptan etkileyebilecek gelişmelerin olmaması durumunda, orta vadede 77.000 ve 80.000 seviyeleri hedeflenebilir. Alınacak hisse senetlerinde özellikle bilançosu güçlü, gelişmeye uygun sektör ve şirketlerle döviz pozisyonu açısından güçlü olan şirketler tercih edilmeli.”

 

 

GEÇEN AY PİYASALAR?

FAİZ/MEVDUAT ÖNE ÇIKIYOR Kurdaki hareketlenmeyle birlikte gösterge faiz tarafında da çift haneli seviyeler görüldü. Böyle bir ortamda portföylerde tahvil-bono önerileri çok düşük. İyi getirisi olan özel sektör tahvillerine dikkat çekilmekle birlikte faiz tarafında öne çıkan yatırım aracı TL mevduat olmaya devam ediyor. Ancak dolara göre mevduat önerileri biraz daha geride kalıyor.

DÖVİZ/ AĞIRLIĞI YÜKSEK Yeni seçilen ABD Başkanı Trump’ın ekonomik politikalarının ABD’ de büyümeyi hızla artıracağı ve enflasyon hedeflerine çok kısa sürede erişilebileceği ve faiz artışlarının hızlanabileceği korkusu, doları destekliyor. Yapılan tahminlerde dolar/TL için yeni zirvelerin görülebileceği sonucu ortaya çıkıyor. Bu ortamda da portföylerde en çok öne çıkan yatırım aracı dolar. Euro önerisi ise daha sınırlı seviyelerde.

BORSA/ AĞIRLIĞI SINIRLI Doların çok hızlı yükselmesiyle birlikte Borsa İstanbul’un dolar bazında değerlemesinin gerilemeye devam ettiği bir süreç yaşıyoruz. Bu durum, giderek alıcıları çekebilir. Uzun vadeli düşünenler için 75.000 altı seviyeler hem TL hem de dolar bazında iyi kazanç fırsatı olabilir. Bunun yanında hisse senedinde seçici olmak kaydıyla her zaman fırsatların olacağı da unutulmamalı. Ancak hisse ağırlığı şimdilik sınırlı tutulmalı.

ALTIN/ AZ DA OLSA OLMALI Altının dolar/ons fiyatında önemli artışların olması beklenmiyor. Çünkü ABD’de artan faizlerle dolar tarafının güçlenmesi, emtia fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. TL bazında ise uzun vadeli düşünülürse fiyatlar artan dolarla giderek cazip hale gelebilir. Altında fazla bir çıkış beklenmemekte ise de her portföyde az bir miktar tutulabilir. Bankaların altın hesapları veya altın fonlar da tercih edilebilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz