Para yatırım

27.04.2015 11:23:340
Paylaş Tweet Paylaş
Para yatırım
PORTFÖY BAROMETRE
Siyaset de etkileyecek 

Piyasalar, 6 Haziran seçimleri öncesi kritik bir sürece giriyor. Veri ağırlıklı gündeme ilave olarak siyasi gelişmeler de piyasaların gündeminde etkili olacak gibi. Bu süreci 10 aracı kurum ve portföy yönetim şirketinin genel müdürüyle yaptığımız mini anketle değerlendirdik. 
BORSA Aşağı hareketlerin alım fırsatı olarak değerlendirildiği borsada, seçimlere kadar 80.000- 90.000 bandı ana beklenti. Bir katılımcı pozitif beklentileriyle 95.000 üstü seviyelerin görülebileceğini düşünüyor. İki katılımcı ise 75.000-80.000 bandını hedef gösteriyor. 
DOLAR/TL Global piyasalarda rüzgar dolardan yana esmeye devam ediyor. Euro aşağı yönlü hareketini sürdürürken dolar, olası FED faiz artırımı kararlarıyla güçlü konumda. Bir katılımcı tekrar 2,40 seviyesinin üstünün, bir katılımcı ise 2,25’in altının görülebileceği kanaatinde. Diğer 19 katılımcı 2,30-2,40 aralığında hareketin sürmesini bekliyor.
FAİZ MB faiz indirimi beklentilerini piyasa öncesinde satın aldı, indirim sonrası yüzde 7’nin altı görüldü. Yılın ilk çeyreği için genel beklenti gösterge faizde yüzde 7-8 aralığı. Ancak bir katılımcı yüzde 8’in üzerine çıkılabileceğini, 4 katılımcı ise yüzde 7’nin altında kalınabileceğini düşünüyor. 
ALTIN İsviçre Merkez Bankası’nın para birimini serbest bırakma kararının da etkisiyle ons altın, yeni denge seviyesi arayışında. Ağırlıklı görüş 1250-1350 dolar/ ons bandı.

1 SORU 1 YANIT
“Güçlü dolar teması sürecek” 

Hüseyin Bozkurt / Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı FED politikalarının dövizde etkisi nasıl olur? 
Dr. Fatma Melek / Akbank Ekonomik Araştırmalar “FED, geçen ay yaptığı toplantıda tutanaklardan ‘sabırlı’ ifadesini kaldırarak gelecekteki faiz artırımlarını niceliksel bir kritere bağlama eğilimini sonlandırdı. Hazirandan itibaren her toplantıda, geniş kapsamlı ekonomik verilere bağlı olarak faiz artırım kararı değerlendirilecek. Veriler, daha çok volatilite üretebilir. İlk faiz artırımının ekonomik verilerdeki ılımlı seyirle de desteklendiği sürece eylül ayında gelmesini bekliyoruz. Daha ılımlı faiz artırım projeksiyonu piyasalarda bir süre rahatlama sağlasa bile güçlü doların orta vadeli trendi devam edecek gibi. Zira bu dinamikte etkili olan faktörler, çok yönlü ve sadece ekonomisinin performansını içermiyor. FED’in makro projeksiyonlarda aşağı yönlü revizyona gitmesi de önemli. Aşağı yönlü revizyonların 1 yıldan daha uzun süreli oluşu, revizyonların salt geçici faktörlerden kaynaklanmadığına işaret ediyor. Ekonomik projeksiyonla paralel politika faizi tahminleri de aşağı yönle revize edildi. Aşağı yönlü revizyonlarda güçlü doların etkili faktör olduğunu değerlendiriyoruz. Revizyonların uzun vadeyi de kapsaması güçlü dolar temasının geçici bir faktör olarak görülmediğine işaret ediyor.” 

MB politikaları etkili
*3 Nisan TÜİK-ÜFE verileri, ABD tarımdışı istihdam verisi 
* 7 Nisan Euro Bölgesi yıllık ve aylık TÜFE verileri 
* 9 Nisan İngiltere Merkez Bankası faiz kararı (Mevcut yüzde 0,50’de değişiklik beklenmiyor) 
* 10 Nisan TCMB cari açık verisi, petrolle birlikte düşüş trendinde. 
* 15 Nisan Türkiye, işsizlik verisi, yukarı eğilim var. Avrupa Merkez Bankası faiz kararı, 0,05 düşük faiz politikasında değişiklik beklenmiyor. ABD’de kapasite kullanım oranı verisi. 
* 22 Nisan TCMB faiz kararı, enflasyonda düşüş görmeden indirim beklenmiyor.
* 29 Nisan FED faiz kararı, 0,25 faizde değişiklik beklenmiyor. Faiz artışı için beklenti sonbahara kaldı. 

BES FON 
DIŞ BORÇLANMA FONLARI KAZANDIRDI

Döviz kurundaki yukarı hareketler, Emeklilik Yatırım Fonu ürünlerinde de etkisini gösterdi. Kurdaki yukarı hareketlerle birlikte 28 Şubat-25 Mart arasında en yüksek getiriyi döviz bazlı dış borçlanma araçları fonları sağladı. İlk sıradaki fon ise yüzde 2,60’lık getiriyle Garanti Emeklilik Hayat Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu oldu. En yüksek 10 getiriye sahip fonlar, yüzde 2,86 ile yüzde 2,60 arasında getiri sağladı. İlk 10’da Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Garanti Emeklilik’in esnek fonlarının olması da dikkat çekti. 

GÖRÜŞ
"Ciddi bir ralle beklemiyoruz"

Sermaye piyasası yılın ilk 3 ayında FED’den gelen haberlerle ve Merkez Bankası etkisiyle volatil bir süreç yaşadı. Yıla olumlu makro verilerin etkisiyle yukarı yönlü başlayan piyasa, sonrasında satışlarla karşılaştı ve 80.000 altına geldi. Burada da değerlemelerin uygun seviyele gelmesiyle tepki alımlarının geldiğini söyleyen AZ Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman’ın seçimlere kadar beklentisi ve yatırımcılara tavsiyesi şöyle: “Yatırımcılar için seçimlere kadar zorlu süreç var. Ben geçmiş yıllardaki gibi seçimler öncesinde ciddi bir ralli beklemiyorum. Bunun iki nedeni var. FED’in faiz artırım sürecine gitgide daha çok yaklaşılıyor. İkincisi de siyasi arenada yaşanan gerginlikler ve belirsizlikler. Bu piyasa şartlarında yukarı hareketlerin sınırlı olacağını endeksin 80.000-85.000 bandında olacağını düşünüyorum. Faiz cephesinde yukarı hareketler, endeksi 80.000 altına taşıyabilir. Aşağı hareketler ise yukarı hareketleri beraberinde getirebilir. 80.000 altında borsada alım yapılabilir.” 

YATIRIM ARAÇLARINDA GEÇEN AY
FAİZ / MEVDUAT CAZİP
Merkez Bankası’na faiz indir baskıları şimdilik geri plana çekilmiş olmakla birlikte PPK toplantıları sürecinde yeniden gündeme gelecek gibi duruyor. Bu ortamda gösterge faizde yüzde 8,5 üstü seviyeler görüldü. Mevduat faizlerinde yüzde 11 hattı üstü seviyeler konuşuluyor. Volatil süreçte TL mevduat cazip bir araç olarak öne çıkıyor. Faiz düşüşüne oynayacaklar için tahvil bono fonlar tercih olabilir.
DÖVİZ / GÜÇLÜ DOLAR FED’in şahin söylemlerine karşın güvercin icraatları, piyasaları şimdilik rahatlatmış olmakla birlikte güçlü dolar yılı ana trendi devam ediyor. Bu ortamda gelişen ülke para birimlerinde değer kayıplarının devamı bekleniyor. Dolar/TL’de içsel faktörlerle birlikte 1,70 üstü seviyelerin test edilmesi mümkün. Euro/dolarda 2,15’lere kadar yukarı yönlü düzeltme olabilir. Ancak aşağıda da 1 Euro=1 dolar senaryosu denenecek gibi duruyor. 
BORSA / DÜŞÜŞ ALIM FIRSATI Borsada 80.000’in altında gelişen piyasalara göre iskonto oranı arttığı için betası yüksek hisselerin alımlarına şahit olduk. Bu da global piyasalarda büyük bir sarsıntı olmazsa 80.000 altında maliyet fırsatı olduğuna işaret ediyor. Önümüzde seçimler var. Seçimler yaklaştıkça volatil hareketler artabilir. Burada aşağı hareketler fırsat olarak değerlendirilebilir. Yukarı hareketlerde 90.000’e yaklaşıldığında da satış yapılabilir. 
ALTIN / TAVSİYE EDİLMİYOR Emtia piyasalarında genel bir trend var. Dolar güçlendiğinde altın düşüyor, dolar zayıfladığında da altın yükseliyor. Bu nedenle altın piyasasında temel belirleyici FED’in politikaları ve bu politikaları etkileyebilecek makro göstergeler. Genel beklenti yılın ikinci yarısında FED’den piyasaları çok fazla rahatsız etmeyecek faiz artışı. Bu da doların güçlenmesini sağlayacağı için altın yatırımı çok fazla tavsiye edilmiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz