Para yatırım

9.09.2015 11:29:500
Paylaş Tweet Paylaş
Para yatırım
Portföy barometre
Koalisyon belirsizliği 
PİYASALAR
 Tek parti döneminin bittiğine işaret eden seçim sonuçlarının ardından hesaplar koalisyon hükümetinin kurulup kurulmayacağına yönelik yapılıyor. 16 aracı kurum ve portföy yönetim şirketinin genel müdürü ile yaptığımız küçük anketten de bu durumu görebiliyoruz. Anketten çıkan sonuçlar şöyle: 
BORSA
Seçim sonuçlarının ardından borsa ilk etapta düşse bile koalisyon beklentisiyle tekrar 80.000’in üzerine çıktı. Anketimizde hükümet kurulmama riskine karşı üç katılımcı 75.000 altını öngörürken, 6 katılımcı hükümet kuruluna kadar sıkıntılı bir sürecin yaşanacağını ve 75.000-80.000 bandında hareket olacağını düşünüyor. 7 katılımcı ise koalisyon beklentisinin endeksi 80.000’in üzerinde tutacağını öngörüyor. 
DOLAR/TL
Anket sonuçlarına bakıldığında 4 katılımcı 2,70 altının şimdilik korunacağı kanaatinde. Ana beklenti ise hükümet kurulana kadar 2,70-2,80 bandı. Koalisyon görüşmelerinde tansiyonun artması halinde 3 TL’ye kadar bir yukarı hareket de görebiliriz. 
FAİZ
Gösterge faiz genel seçim sonucunun ardından önce yükseliş yaşadı. Ancak koalisyon beklentileri ve FED’in açıklamalarının etkisiyle yüzde 10 seviyesinin hemen altına geriledi. Anket katılımcılarının 4’ü yüzde 9,5-10 bandında hareketin devam edeceği görüşünde. Güçlü bir hükümet kurulana kadar, daha aşağılar öngörülmüyor. Yukarıda ise yüzde 10,0-10,5 seviyesini 8 katılımcı öngörüyor. Havanın bozulması durumunda 4 katılımcı yüzde 10,5-11 bandında hareket oluşacağı kanaatinde. 

Merkez etkisinde
2 Temmuz: ABD, tarım dışı istihdam verisi (önceki 280 bin) 
2 Temmuz: Euro Bölgesi, TÜFE verileri -aylık ve yıllık 
3 Temmuz: Türkiye, TÜİK, ÜFE verileri 
6 Temmuz: Almanya, Fabrika siparişleri 
9 Temmuz: İngiltere, MB faiz kararı (beklenti yüzde 0,50’de sabit kalması yönünde) 
10 Temmuz: Türkiye; TCMB, cari açık verisi 
15 Temmuz: Türkiye, İşsizlik oranı verisi 
16 Temmuz: Euro Bölgesi, AB Merkez Bankası faiz kararı 
23 Temmuz: Türkiye, TCMB faiz kararı (beklenti yüzde 7,50’de sabit kalması yönünde) 
29 Temmuz: ABD, FED faiz kararı (beklenti 0,25’te sabit kalması yönünde) 

1 soru 1 yanıt
“Koalisyon yükseltir, seçim düşürür” 
Roman YKB. Turgut Toplusoy 

Bu dönemde en çok borsanın nasıl hareket edeceğini merak ediyoruz. 

Destek Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan 
“İç piyasada TL varlıkları açısından şu an en olumsuz senaryo, erken seçime gidilmesi. Piyasalarda belirsizlik negatif fiyatlanırken, ileriye dair koalisyon sürecinin belirginleşmesi, pozitif fiyatlanmakta. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı’nın bu dönemde ‘erken seçim yerine tekrar seçim söz konusu olabilir’ ifadesini kullanması bile, hem endeks tarafında hem de TL varlıklarında satış baskısını artırmıştı. Geldiğimiz noktada temmuzun ilk haftası resmi koalisyon görüşmeleri hız kazanacak. Bu süreçte hükümetin hızlı bir şekilde kurulması durumunda iç piyasada pozitif hava görülebilir. Seçim sonrası yüzde 8’lik kaybını şu an telafi eden borsa tarafında piyasaları ikna edecek bir koalisyonun kurulması durumunda kazançlar genişleyebilir. Erken seçim ihtimalinin masadan kalkması durumunda TL varlıkları ve endeks yukarı yönlü desteklenebilir. En olumsuz senaryoda ise fiyatlar seçim sonrasındaki ilk işlem gününe döner.”

BES Fon
Dış borçlanma ve esnek fonlar kazandırdı

Zorlu bir ayı geride bıraktık. Bu süreçte Emeklilik Yatırım Fonu getirilerine bakıldığında Kamu Dış Borçlanma ve Esnek Fon getirilerinin nispeten daha iyi olduğunu görüyoruz. Geçen ay 29 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında en iyi getiriye sahip fon, yüzde 2,77 primle Ergo Emeklilik ve Hayat Gelir Amaç lı Kamu Dış Borçlanma Araçları EYF oldu. Onu yüzde 2,1 getiriyle Allianz Yaşam ve Emeklilik Gelir Amaçlı İkinci Kamu Dış Borçlanma Araçları EYF ve yüzde 1,83 getiriyle Allianz Hayat Emeklilik Gelir Amaçlı İkinci Kamu Dış Borçlanma Ar. EYF takip etti. 

Görüş
Koalisyon beklentisiyle hisse alınabilir

Bu ay yapılacak koalisyon görüşmeleri piyasanın sıcak gündemi olacak. Hükümet kurmaya yakın olunması, piyasaları pozitif etkileyecek. ING Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel önümüzdeki 45 günlük dönemde siyasi parti liderlerinden gelecek açıklamalara bağlı olarak volatil bir piyasa beklediğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu nedenle piyasanın hareket edeceği bandı geniş tutarak 70.000 seviyesini dip olarak kabul edebiliriz. Beklentimiz ise 75.000- 80.000 bandında hareketin sürmesi yönünde. Çoğu yabancı yatırım şirketi temkinli olmakla birlikte mevcut seviyeleri bir alım fırsatı olarak gören kurumlar da var. Biz de koalisyon ihtimalini daha yüksek görüyoruz. Bu nedenle risk iştahı daha yüksek olan yatırımcıların hisse senedi alması doğru bir strateji olabilir. Politik riski almak istemeyen yatırımcıların hükümetin kurulmasına yönelik daha somut bilgilerin gelmesini beklemelerinde fayda var. Çünkü bir hükümet kurulamaması durumunda BIST’in 2015 performansının benzer piyasaların çok altında kalacağını düşünüyoruz.” 

Yatırım araçlarında geçen ay
FAİZ / MEVDUAT VE ÖST Piyasalar açısından belirsizliğin ve buna bağlı volatilitenin yoğun olarak yaşandığı bir döneme giriyoruz. Bu dönemde risk almak istemeyen yatırımcı için TL mevduat güvenli liman özelliği taşıyor. Bunun yanında devlet tahvilinin yüzde 0,5’le yüzde 5 arasında ek getiri imkanı sunan Özel Sektör Tahvili (ÖST) yatırımcıların ilgisini çekebilir. ÖST’lerde yıllık yüzde 12-14 getiri imkanı var. ÖST’lere fonlar aracılığıyla de yatırım yapılabilir. 

DÖVİZ / KOALİSYONA BAĞLI
Son dönemde hem genel seçim hem de FED kararlarının etkisiyle volatilitesi en yüksek piyasalardan biri oldu. Koalisyona inanan yatırımcılar için alım riski var. Güçlü bir koalisyon dolar/TL’yi 2,60’ın altına çekebilir. Aksi bir tabloda ise 2,70’in altı alım için cazip. Bu durumda 2,80 hatta dış kaynaklı volatilite artarsa 3 TL seviyeleri görülebilir. Kurdaki yüksek volatilite Forex piyasasında da riskleri ve fırsatları beraberinde getiriyor.

BORSA / BANKALAR ALINABİLİR
Seçimin ardından yüzde 8 değer kaybını telafi etti ve 75.000 seviyelerinden 83.000 seviyelerine tırmandı. Böylece gelişen piyasalara göre yüzde 20’ye yükselen iskonto oranı yüzde 12’lere geriledi. Güçlü bir koalisyonla borsadaki çıkış devam edebilir. Bu durumda endekste ağırlığı olan bankalar ve mali yapısı güçlü reel sektör şirketleri tercih edilebilir. Aksi beklentisi olan ise hisse pozisyonunu azaltmalı.
ALTIN / YUNANİSTAN ETKİSİ
Yunanistan ile ilgili yaşanan gelişmeler, ons altın için son dönemin temel belirleyicisi oldu. Yunanistan’ın borcunu ödemeyeceği endişeleri, altının ons fiyatını geçen ayın sonlarında 1.170 dolardan 1.200 dolar seviyelerine taşıdı. Ancak Yunanistan’ın yeni bir paketle gelmesi, altın fiyatını tekrar aşağı çevirdi. Bundan sonra da Yunanistan, yakından izlenecek. Bu ortamda altın yatırımı çok fazla tavsiye edilmiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz