Piyasalarda volatilite yüksek PİYASALAR açısından kritik kırılmaların yaşandığı bir ayı geride bıraktık. Endeks 75.000 altına geldi, kur 3 TL’ye gitti. Gösterge faiz çift hanede. Tüm bunların yanında siyasi belirsizlik ve FED faiz artışı beklentisiyle kritik süreç devam edecek gibi görünüyor. Bu ortamda 15 aracı kurum ve portföy şirketinin CEO’sunun piyasa beklentilerini aldık. BORSA Geçen aya göre seçim kararı alınması, FED beklentileri ve Çin’deki kriz nedeniyle endekste beklentiler aşağı yönlü. Geçen ay 90.000 üstü seviye öngörüsü olan katılımcılar varken, bu ay 80.000 üstü beklentisi olan yok. Hatta bir katılımcı 65.000 altı seviyeleri telaffuz ediyor. Ana beklenti 70.000-75.000 bandı aralığında. DOLAR/TL Geçen ayki sayımızda yer verdiğimiz ankette, hükümet kurulmayacağı düşüncesiyle iki katılımcının dolar/TL’nin 2,90-3,00 bandını görebileceği tahmini geçen ay gerçekleşti. Dolar geçen ay tarihi rekor seviyelerini gördü. Son anketimizde 2,80 altı öngörüsü olan katılımcı yok. Hatta üç katılımcı 3,10 üstü seviyelerin görülebileceği beklentisi içinde. FAİZ Artık dünyada yükselen bir faiz eğilimi var. Türkiye’de de piyasalar reel faizin artıda olmasına alışacak gibi görünüyor. Tahminlere bakıldığında ise geçen sayıda verdiğimiz ankette sadece üç katılımcı yüzde 10 üstünü öngörürken, bu gün gelinen noktada yüzde 10 seviyesinin altını bekleyen yok.
TAKVİM
FED belirleyici
1 Eylül: Euro Bölgesi, İşsizlik oranı
3 Eylül: Euro Bölgesi, Avrupa Merkez Bankası faiz kararı
3 Eylül: Türkiye, TÜİK, ÜFE verileri
4 Eylül: ABD, Tarım dışı istihdam verisi
8 Eylül: Türkiye, TUİK Sanayi üretim endeksi
10 Eylül: Türkiye TCMB Cari açık, GSYİH verileri
10 Eylül: İngiltere, MB faiz kararı
15 Eylül: Türkiye, İşsizlik oranı verisi
15 Eylül: ABD, Kapasite kullanım ve sanayi üretimi verileri
17 Eylül: FED, faiz kararı.
22 Eylül: Türkiye TCMB, PPK toplantısı
29 Eylül: Euro Bölgesi, Sanayi Güven Endeksi
1SORU 1YANIT
Rüzgar dövizden yana”
Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo
“Özellikle döviz piyasalarındaki hareketliliğin ne olacağını merak ediyoruz. Bununla ilgili beklentileri öğrenmek istiyoruz.”
InvestAZ Genel Müdürü Hakan Avdan
“Dolarda yükseliş son dönemde hızlı oldu, o yüzden bir miktar düzeltme olabilir. Fakat yine de şu an için dolarda kalmak daha makul görünüyor. Dolar/TL zaten geçen ay 3,00 civarına geldi. 3,0-3,10 arası yüzde 3’lük bir yukarı hareketle gerçekleşir.
Bizim beklentimiz Merkez Bankası'nın kısıtlı rezervlerini kullanırken çekingen kalması ve faiz artışı yapsada piyasa faizinin üstünde bir artıştan uzak durması. Bu da dolar kurunda yukarı gidişi engellemeye yetersiz kalacaktır ve bu durumda kur 3,10 üzeri seviyeleri görülebilir. Kısa vadeli tahvil faiz oranlarının yansıttığı faizlere yaklaşmak, uzun vadede Merkez Bankası için de kredibilite arttırıcı bir hareket olacaktır.
Amerika'da faiz artımı geciktikçe bu durumdan Euro da olumlu etkileniyor ve yukarı itiyor. Euro'nun düşüş günleri, Avrupa Merkez Bankası kapsamlı bir tahvil alımına girmeden şimdilik bitti gibi görünüyor. Bu ortamda dolar-Euro-altın ağırlıklı bir portföy tutmakta fayda var.”
BESFON
Altın fonlar kazandırıyor
31 Temmuz-25 Ağustos dönemine bakıldığında BES fonlarında en çok altın fonlarının kazandırdığı görülüyor. En çok kazandıran 10 fonun tamamı altın fonları (yüzde 12,74 ile 11,76 arasında getiri sağladılar). Altın fiyatlarında Çin’in parasını devalüe etmesinin etkisinin yüksek olduğu görülüyor. En çok kazandıran altın fonu, yüzde 12,74 getiriyle BNP Paribas Cardif Emeklilik Altın Emeklilik Yatırım Fonu. Onu yüzde 12,71 getiriyle Asya Emeklilik Altın Katılım Emeklilik Yatırım Fonu ve yüzde 12,68 getiriyle Garanti Emeklilik Altın Emeklilik Yatırım Fonu takip ediyor.
GÖRÜŞ
En iyisi ÖST fonlar
Piyasalarda değerlemeler uygun seviyelere gelmiş olmasına rağmen riskli piyasa ortamı nedeniyle yatırım kararlarında dikkatli olunması gereken bir dönem. Bu dönemde yüzde 25 mevduat, yüzde 25 ÖST fon, yüzde 25 hisse fon ve yüzde 25 Eurobond fon öneren İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Ersalan bu önerisiyle ilgili şu değerlendirmede bulunuyor:
“Geri çekilmelerde 65.000-70.000 seviyelerinde hisse ağırlığını yüzde 25’e çekerim. Dolar 3,10-3,20 seviyelerini görürse, dolar ağırlığını yüzde 5’e çekerim. Yükselen tahvil faizleri ortamında en iyi yatırım aracı iyi seçilmiş Özel Sektör Tahvilleri veya Özel Sektör Tahvilleri fonları. Paritedeki beklentim daha çok dolar lehine olduğu için Euro yerine doları tercih ediyorum. Gram altın tutmak altın yatay kaldığı durumlarda dolar tutmak gibi. Bu nedenle önermiyorum.”
GEÇEN AY PİYASALAR
FAİZ/ÖST TERCİHİ
Piyasalarda yükselen bir faiz algısı var. Türkiye’de enflasyonda da beklentiler çok fazla düşüş eğiliminde olmadığından çift haneli faiz eğilimi devam edecek gibi. Bu ortamda mevduat tercihi öne çıkıyor. Biraz daha yüksek getiri arayanlar için ise özel sektör tahvili veya bu tahvillerden oluşan fonlar, iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor. DÖVİZ/BEKLENTİ YUKARI YÖNLÜ
Döviz piyasasında rüzgar dolardan yana. Gelişen piyasaların para birimlerine karşı dolar değer kazanmaya devam ediyor. Bu ay yapılacak FED toplantısında not artışı beklentileri bir miktar düşüş eğilimi sergilesede olası bir artış kararı, piyasalar açısından sürpriz olmayacak. Gelinen seviyeler itibariyle yükselişin devamını bekleyen uzmanlar olsa bile dolar pozisyonu olanlar için yeni alım önerilmiyor. 3,10 üstü seviyelerde bir miktar azaltılabilir. Döviz pozisyonu olmayanlar ise riski dağıtma adını bir miktar döviz pozisyon alabilir. BORSA/ ALMALI MI BEKLEMELİ Mİ?
Kritik soruya cevap vermek zor. Konuştuğumuz uzmanlarım bir bölümü değerlemelerin çok düştüğünü hatta bazı önemli hisselerde ‘panik’ fiyatlamaların olduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar ise düşüş eğiliminin devam edeceğini ve endeksin 70.000 altında 65.000 seviyelerini göreceğini düşünüyor. Bu ortamda hisse almak isteyenler için ilk kriter değerleme olmalı. Ancak alımlar kademeli olmalı. ALTIN/ DÜŞÜŞ DURDU
Dolar bazında 1080 ons seviyesinde destek bulan altın, buradan yukarı döndü ve tekrar 1100 seviyesinin üzerine tırmandı. Burada Çin’in parasını devalüe etmesinin etkisi önemliydi. 1.150 seviyelerinin yukarı yönlü kırılması halinde 1.180 seviyeleri test edilebilir. Son dönemde dolardaki artışın da etkisiyle gram/TL fiyatı 110 dolar seviyelerine dayandı. Uzmanların ons bazındaki artış eğiliminin de etkisiyle son dönemde sınırlı da olsa portföylerde alım önerileri görülmeye başladı.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?