Seçim belirleyici olacak

2.02.2016 15:10:460
Paylaş Tweet Paylaş
Seçim belirleyici olacak

PORTFÖY BAROMETRE

Seçim belirleyici olacak

Kritik 1-2 aya giriyoruz. 1 Kasım seçimlerinin sonuçları ve hükümet kurma çalışmaları piyasanın ana gündemi olacak. Yine yurtdışından FED’in faiz artırımı süreci, Avrupa tarafında ECB’nin tahvil alım programını artırması, Çin’in ekonomik büyüme verileri, Türkiye’nin AB üyelik süreci gibi kritik başlıklar var. Bu süreci 11 aracı kurum ve portföy yönetim şirketinin genel müdürüyle yaptığımız küçük bir anketle değerlendirdik. Seçim beklentilerine göre tahminlerin şekillendiğini gördük.

BORSA Seçim beklentilerine göre geniş bir bantta tahmin yapılıyor. İcraatçı güçlü bir hükümet senaryosunda ilk etapta 90.000’e doğru bir hareket olabilir. Sonrasını ise yurtdışındaki gelişmeler şekillendirecek. Siyasi belirsizliğin devamı halinde ise 70.000-75.000 bandı söz konusu olacak. Ancak bu beklentiyi sadece 1 katılımcı ifade ediyor.

DOLAR/TL Piyasanın tansiyonunu son dönemde gösteren en temel yatırım aracı dersek yanlış olmaz. Kötümser beklentisi olan katılımcı için 3,00-3,10 bandını görmek mümkün. İyimser beklentili üç katılımcı 2,80’in altını söylüyor. FED’e de vurgu yapılarak 4 katılımcı 2,90-3,00 bandına işaret ediyor.

FAİZ Göstergede kötümser beklentisi olan katılımcının beklentisi yüzde 11,00-11,5 seviyesi. Geçen ay maksimum 11,60 seviyelerinin görüldüğünü hatırlatalım. Yüzde 10,00 seviyesinin altını işaret eden ise iki katılımcı var.

Gözler hangi verilerde olacak

3 Kasım: Türkiye, TÜİK, ÜFE verileri

5 Kasım: İngiltere, MB faiz kararı

6 Kasım: ABD, tarım dışı istihdam verisi

9 Kasım: Türkiye, TÜİK Sanayi Üretim Endeksi

11 Kasım: Türkiye, TCMB cari açık

13 Kasım: Euro Bölgesi, GSYİH, çeyreksel ve yıllık

16 Kasım: Türkiye, işsizlik oranı verisi

17 Kasım: ABD, kapasite kullanım ve sanayi üretimi verisi

20 Kasım: Türkiye, tüketici güven endeksi

24 Kasım: Türkiye TCMB, PPK toplantısı

1 SORU 1 YANIT

 “Kurda FED ve seçim etkisi”

Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan Gayrimenkul piyasası ekonomi ve siyasi gelişmelerle doğrudan ilişkili. Dış gelişmelere bağlı döviz piyasalarında beklenti nedir? Saxo Capital Stratejisti Cüneyt Paksoy “FED’in aralık toplantısında faizi artırabileceğine yönelik bir fiyatlama var. Çin tarafından ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen ekstra hamleler, FED’in elini rahatlatacak. Son gelen çekirdek enflasyon verisi de kafa karıştırdı. FED’in global piyasalarda 2016’ya kadar algı olarak ötelenmesi halinde ECB ve Çin’in son genişlemeci politikaları eşliğinde global piyasalarda bir süre daha rahatlama görülecektir. Bu da gelişen ülkelere önemli bir manevra alanı kazandıracaktır. Türkiye’nin hükümet kurabilmesi önemli olacak. FED piyasalara ötelenme adına güvercin açıklamalar yapar ve hükümet çıkaracak bir Meclis aritmetiği olursa 2,80-2,85, hatta 2,75’lere kadar bir geri çekilme mümkün olur. Tersi durumda ise 2,93-2,95 direnç eşiğinin geçilmesi halinde önce 2,98 ve devamında 3,00’lerin üzerine yerleşme potansiyeli masada kalacak.”

“Gidişat hükümete bağlı”

Köpük giderildi. Önümüzdeki iki ay ise kritik gelişmelere gebe. Yatırım kararı verirken seçim beklentisi ve yurtdışı beklentileri dikkate alınmalı. Bu süreçte piyasalarla ilgili değerlendirme yapan Ünlü Menkul Yönetim Kurulu Üyesi ATTİLA KÖKSAL, şunları söylüyor: “Piyasaların gidişatı seçim sonuçlarına ve seçimlerden sonra kalıcı bir hükümet kurulup kurulamayacağına bağlı. Ne olacağını şimdiden söylemek çok zor. AKPCHP koalisyon hükümeti kurulması durumunda en azından kısa vadede piyasalarda iyi bir hava olacağı kesin. Bu, bizi yıl sonuna taşıyabilir. Koalisyon hükümeti kurulamaz ise işimiz çok zor. Piyasalar bir AKP-MHP hükümetini de uzun vade açısından çok olumlu algılamayabilir.”

 

BES FON

Hisse fonları kazandı

Geçen ay piyasalar 70.000 seviyelerine doğru bir düşüş eğilimi sonrası 1 Kasım genel seçimi öncesinde toparlanma eğilimine girdi ve 80.000 seviyelerini zorladı. Bu süreçte BES fonlarında hisse kategorisi, yüksek getirileriyle öne çıktı. 30 Eylül-26 Ekim tarihleri arasında en çok getiri sağlayan ilk 10 fonun tamamı, hisse ağırlıklı. İlk 10 fon, yüzde 7,58 ile 7,16 arasında getiriye sahip. İlk sıradaki fon da yüzde 7,58 getiriyle Aegon Emeklilik ve Hayat Gelir Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu var. Onu Avivasa Hisse Fonu ila Vakıf Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Fon izliyor.

YATIRIM ARAÇLARINDA GEÇEN AY

FAİZ / GÜVENLİ LİMAN 2015’in üçüncü çeyreğinde TL’deki değer kaybıyla gösterge tahvil faiz yüzde 11,6’ya kadar yükseldi. Ardından olumlu gelişmelerle yüzde 10’a kadar geri çekilme gösterdi. Seçimden sonra yüzde 9,70- 9,50’ye kadar bir gevşeme görülse de enflasyon dinamiklerinin katılığından 10,00- 10,50 bandında hareket görebiliriz. Mevduat iyi bir alternatif.

DÖVİZ / RÜZGAR DOLARDAN YANA

Seçimlerden sonra hükümet kurulabileceğine dair oluşan iyimserlik, FED’in faiz artırımını 2016’ya erteleme ihtimalinin güç kazanması gibi nedenlerle dolar/TL’de 2,80-2,90 söz konusu olabilir. TL’nin değer kazanmış olması şirketlerin açık pozisyonlarını kapatmasına bir miktar yardımcı oldu. Güçlü kurumsal talep, kurun aşağıya inmesinin önündeki engel. Öte yandan dolardaki hareketin ana trendi kırılmadan kurlarda gevşeme beklenmiyor.

BORSA / HİSSE UCUZ AMA Seçim sonrası hükümet kurulması, piyasaya olumlu yansır. Bu beklentiye sahip olanlar, dolar bazında ucuz olduğu ifade edilen borsada alım deneyebilir. Yukarı hareketlerde öncü, bankacılık hisseleri olacaktır. Yıl sonuna yaklaşırken FED’in faiz artırımına yönelik söylemler, satın alınacak  Seçimden yeni bir seçim işareti alınırsa hisse senedi daha aşağı sevilerde alım fırsatı yaratır.

ALTIN / ÖNERİ ZAYIF 1.100 dolar/ons seviyelerine kadar inen altında son dönemde yukarı yönlü hareketler dikkat çekti. Bunda Çin’deki gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme hamleleri ve FED’in faiz artırımını 2016 yılına sarkıtabileceği yönündeki faktörler, önemli rol oynadı. Yukarı hareketler sınırlı olmakla birlikte 1.200 dolar/ons seviyeleri test edilebilir. Ancak ana trend hala aşağı yönünü koruyor. Altın yatırımı portföylerde çok tavsiye edilmiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz