Yatırımcılar izlemede kalmalı

25.10.2016 15:15:350
Paylaş Tweet Paylaş
Yatırımcılar izlemede kalmalı

 PORTFÖY BAROMETRE

 Sonbahar stratejileri

Darbe girişiminin yaralarını büyük ölçüde saran, kredi derecelendirme kuruluşlarından ‘yatırım yapılabilir’ notunu sürdüren Türkiye piyasaları, sonbahara daha olumlu bir havada giriyor. Ancak FED’in faiz politikasıyla ilgili gelişmeler, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek haberler ve jeopolitik riskler izlenmeye devam ediliyor. Bu ortamda 15 portföy yönetim ve aracı kuruşun CEO’suyla yaptığımız anketle sonbahar beklentilerini analiz ettik.

BORSA: Geçen sayıda yaptığımız ankette 70.000’in altını öngörenler vardı. Ana beklenti ise 70000-75.000 bandıydı. Son anketimizde ise 70.000’in altı öngörülmüyor. Ana beklenti ise 80.000-85.000 bandında. Sekiz katılımcı bu aralığı işaret ediyor. Yine iki katılımcı 85.000-90.000 aralığını öngörüyor.

DOLAR/TL: 15 Temmuz sonrasında kur, tarihi zirvesini gördü ve sonrasında 2,95’in altına geri çekildi. Yıl sonu tahminlerinde FED’in faiz hamlesi ve enflasyon da dikkate alındığında ana beklenti 3,05-3,10 aralığı. Türkiye’nin notuyla ilgili bir olumsuzluk da fiyatlara yansıyabilir.

GÖSTERGE FAİZ: Merkez’in politika faizinde üst bandı 25 baz puan olarak temkinli bir şekilde indirmeye devam ettiğini gördük. Dünyada negatif faizin hakim olduğu bir ortamda çift haneli seviyeleri sadece bir katılımcı öngörüyor. Burada ana beklenti yüzde 9,00-9,50 aralığı. Geçen ay bu aralık 9,50-10,00 bandıydı.

TAKVİM

GÖZLER FED’DE

2 Eylül: Euro Bölgesi, TÜFE verileri

2 Eylül: ABD, tarım dışı istihdam verisi

5 Eylül: Türkiye, TÜİK, ÜFE verileri

8 Eylül: Euro Bölgesi, AMB faiz kararı

9 Eylül: Türkiye, TCMB cari açık

14 Eylül: Euro Bölgesi, sanayi üretimi

15 Eylül: İngiltere MB, faiz kararı

15 Eylül: Euro Bölgesi, TÜFE verileri

16 Eylül: ABD, TÜFE verileri

19 Eylül: Türkiye, işsizlik oranı

21 Eylül: ABD, FED faiz toplantısı

23 Eylül: TCMB, faiz kararı

 

1 soru 1 yanıt 

SORU

“Kur yılı 3,05-3,10 bandında tamamlar”

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik

“Sanayi sektöründeki pek çok şirket gibi de döviz kurları konusunda hassasız. Özellikle hammadde fiyatlarındaki etkisi nedeniyle dolarda beklenti nasıl? 

YANIT

Kapital FX Genel Müdürü Gökalp İçer

“Dolar endeksi kaynaklı bir yükselişin çok olası olmayacağını düşünüyoruz. Bir ihtimal, diğer major para birimlerindeki hareket, dolar endeksini besleyebilir. Bu nedenden dolayı gelişmekte olan ülke piyasa eğilimini ele almak lazım. Kısa vadede kurlarda iyimser hava devam edebilir, özellikle piyasa dalgalanması sonrasında gelinen fiyat seviyeleri olumlu bir teknik eğilime işaret ediyor. Ancak FED yetkililerinin karışık sinyaller vermesi ve küresel ekonomik büyüme trendindeki yavaşlığın gelişen piyasalara da bakış açısını değiştirme ihtimali de söz konusu. Ayrıca TL kaynaklı olarak değerlendirdiğimiz zaman, kırılganlık derecesinin reel faiz üzerinden artması ve enflasyonun yılı yüzde 8 üzerinde bitireceği beklentimiz var. Yıl sonuna kadar not indirimi riski de bulunuyor, o yüzden ana belirleyicimiz risk göstergeleri olur. Kurun yılı 3,05-3,10 bandında tamamlayabileceğini düşünüyoruz.”

BES FON

ESNEK VE HİSSE FONLAR ÖNE ÇIKTI

31 Temmuz-25 Ağustos arasında BES fonlarının getiri performansının genel olarak düşük olduğunu söyleyebiliriz. En yüksek getiriye sahip fon yüzde 3,27 primle AvivaSA Emeklilik BRIC Ülkeleri Esnek Fonu oldu. İkinci sırayı yüzde 1,98 getiriyle Anadolu Hayat İş Bankası İştirak Endeks Fonu ve üçüncü sırayı yüzde 1,92 getiriyle Vakıf Emeklilik Grup Esnek Beyaz Fonu aldı. İlk 10 fona bakıldığında esnek fonlar ve hisse senedi fonları öne çıktı.

GÖRÜŞ

“Yatırımcılar izlemede kalmalı”

Fitch’ in not indirmemesi beklenen bir durumdu ama görünümü “durağan”dan “negatif”e çekmesi bir sonraki değerlendirmede not indirimi ihtimalini gündeme getirebileceğinden piyasada endişe yarattı. Diğer taraftan FED faiz artışı söylemlerinin eylül ayı toplantısı öncesinde gündeme oturtulması ve başkanların konuşmaları dolar tarafında da sıçrama yaratırken endişeleri canlandırmaya başladı. Aralık FED toplantısı ve kasım sonu-aralık başındaki Moody’s ve Fitch’in değerlendirme toplantılarının önemine dikkat çeken Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz, “Not indiriminin olmayacağı varsayımıyla endeksin 70.000-75.000 bandında dolaşabileceğini düşünüyorum. Bu süreçte yatırımcılar izlemede kalmalı ve gelişmelere göre portföy yaratıp yaratmama kararı alınmalı. Olumsuzlukların fiyatlanması durumunda uzun vadede ana şirketlere yatırım yapılabilir” diyor.

 YATIRIM ARAÇLARINDA GEÇEN AY

 FAİZ/ MEVDUAT ÖNDE TCMB’nin ortalama fonlama maliyetini yüzde 8’in altına getirmesi ve gösterge tahvil faizinin önümüzdeki günlerde yüzde 9’un altına gelmesi mümkün. Ancak yıl sonuna doğru TL’de olası bir değer kaybı ve satış baskısı, gösterge faizi yüzde 9,00-9,50 bandına getirecektir. Bu ortamda, TL faiz tarafında mevduat yüzde 12’nin üzerinde getirisiyle öne çıkıyor. Tahvil ve ÖST fon önerileri daha sınırlı.

 BORSA /70.000-75.000 BANDI Borsayla ilgili yıl sonu tahminleri yukarıyı işaret etmekle birlikte hisse pozisyonların artırılmasında aynı iyimserliği göremiyoruz. Not risk, jeopolitik riskler ve FED riski nedeniyle izlemeye devam etmekte fayda var. Ancak maliyet yapmak için 70.000-75.000 bandı uygun seviyeler. Çünkü Borsa, gelişen piyasalara göre bu seviyelerde yüksek iskontaya sahip. Bu durumda hisse pozisyonları bir miktar artırılabilir.

DÖVİZ/DOLAR YÜKSELİŞTE FED’in 2016 yılı içinde 25 baz puanlık faiz artışına gidebileceğine yönelik piyasalarda bir beklenti var. Diğer merkez bankalarının genişlemeye devam ettiği bir dönemde bu beklentiyle dolar uluslararası piyasada değerlenme eğiliminde. TL, yıl başından itibaren diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif ayrıştı. Negatif ayrışma devam etmez, ancak TL diğer para birimlerine paralel değer kaybını sürdürebilir. Bu ortamda dolar portföylerde olmalı.

ALTIN/DALGALANMA BEKLENMİYOR Gram altın fiyatları belirlenirken ons altın fiyatları ve dolar/TL kurunun fiyatlarından yararlanılır. Ons altın 1350 seviyesini geçmekte zorlanıyor ve uzun pozisyonların azaldığı görülüyor. Yıl sonuna yaklaşırken FED’in faiz artırım ihtimali masada. Faiz artarsa ons altın fiyatlarında geri çekilme görebiliriz. Ancak FED’in faiz artırası kuru yukarı taşıyacağından gram altın fiyatında ciddi bir dalgalanma beklenmiyor.

 

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz