Yeni denge nerede?

26.07.2016 11:34:290
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni denge nerede?
PORTFÖY BAROMETRE
Yeni denge nerede?

Geçen sayımızda bu köşede yapılan tahminler, oldukça pozitifti. Borsada 85.000-90.000 bandı, dolar/TL’de 2,80-2,90 aralığı, gösterge faizde yüzde 9,00-9,50 bandı genel beklentiydi. Ancak hava hızlı bir şekilde döndü. Başbakan’ın değişmesi ve kabinedeki değişiklikler, FED tarafında faiz artırım sinyalleri, piyasalardaki bahar havasını bitirdi. Yeni durumu 10 aracı kurum ve portföy yönetim şirketinin genel müdürü ile yaptığımız anketle analiz ettik.
BORSA Son dönemde ortaya çıkan siyasi risklerin etkisiyle birlikte endekste geri çekilmeler devam edebilir. Haziran ayı içerisinde de gerçekleşebilecek BREXIT ve FED faiz kararı gelişmeleri de göz önüne alındığında küresel piyasalarda gerilim artabilir. Bu nedenle endekste genel beklenti 70.000-75.000 bandı. Biraz daha iyimserler, 75.000-80.000’i öngörüyor.
DOLAR/TL Siyasi belirsizlikler ve global risklerle birlikte TL tarafında değer kayıpları görüldü. Bu süreç devam edebilir. Önümüzdeki dönem İngiltere’nin AB’den ayrılma riskinin de oluşmasıyla birlikte doların diğer para birimleri karşısında değer kazandığını görebiliriz. Bu ihtimal dahilinde 3,00 TL’nin üstü tekrar test edilebilir.
GÖSTERGE FAİZ Siyasi risklerin artmasıyla birlikte gösterge faiz yeniden çift haneleri test etme eğiliminde. TCMB tarafında faiz indirimleri devam etse bile kısa vade de yüzde 10,00, hatta yüzde 10,50 üstü test edilebilir. Belirsizliğin kısa sürmesi halinde, bu bölge fazla kalıcı olmayacaktır.

TAKVİM
ÖNEMLİ GÜNDEM FED
2 Haziran: Euro Bölgesi, TÜFE verileri
2 Haziran: Euro Bölgesi, ECB faiz kararı
3 Haziran: Türkiye, TÜİK, ÜFE verileri
3 Haziran: ABD, tarım dışı istihdam verisi ve fabrika siparişleri
10 Haziran: Türkiye, TCMB, cari açık
15 Haziran: Türkiye, işsizlik oranı
15 Haziran: ABD, kapasite, sanayi üretimi verisi
 15 Haziran: ABD, FED faiz kararı
16 Haziran: İngiltere, MB faiz kararı
21 Haziran: Türkiye, TCMB faiz kararı

 SORU YANIT
 “FED, TL’yi baskılıyor”
 Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten Piyasaları genel olarak takip ediyorum. Ancak öncelikle dolar/TL tarafını merak ediyorum. Dolarda beklenti nedir?

Yatırım Finansman Koordinatörü Levent Durusoy “Son dönemde ABD’den gelen kuvvetli makro veriler ve de açıklanan merkez bankası tutanakları neticesinde haziran veya temmuz aylarında FED’den bir faiz artışı gelebileceğine yönelik endişeler artıyor. Bu da gelişmekte olan ülke varlıklarını satış baskısı altında kaldı. TL varlıkları ise siyasi gelişmelerin de etkisiyle bir miktar negatif ayrışmaya devam etti. Dolayısıyla dolar kuru 3,00 TL’ye doğru tırmanışını sürdürdü. Biz temmuz ve eylül toplantılarının en az birinde FED’in faiz artışını gerçekleştireceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu dönemde TL’nin baskı altında kalmaya devam edeceğini ve kurun 2,95-3,00 seviyelerinde denge bulacağını tahmin ediyoruz.”

BES FON
“Esnek ve döviz fonlar kazandırdı Piyasalarda sert hareketlerin yaşandığı mayıs ayında BES fon getirileri de bu durumdan etkilendi. Dış borçlanma araçları ve esnek fon emeklilik yatırım fonları, getiride öne çıkarken hisse fonlar negatife döndü. 29 Nisan 24 Mayıs tarihleri arasında en yüksek getiriyi yüzde 5,70 ile Ergo Emeklilik Gelir Amaçlı İkinci Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonu sağladı. Onu yüzde 5,63 getiriyle Garanti Emeklilik İkinci Gelir Amaçlı Esnek Fonu izledi. Ziraat Hayat Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonu’nun getirisi ise yüzde 5,39 oldu.

GÖRÜŞ
“Hisse oranı yüzde 20’de tutulmalı”

Piyasaların Başbakan Davutoğlu’nun istifasıyla sarsılan dengesi, FED tarafında faiz artırım sinyalleri ile birlikte daha da bozuldu. İçeride Binali Yıldırım başbakanlığında oluşan yeni piyasalara moral verirken dışarıda FED belirsizliği izlenmeye devam edecek. Bu piyasa şartlarında endekste bir ay için75.000-80.000 aralığının korunmasını bekleyen Ekspres Yatırım Genel Müdürü Murat Doğan Ergin, küresel piyasaların seyrinin iç piyasayı şekillendiren ana unsur olmaya devam ettiğini kaydediyor. Ergin, şunları söylüyor: “İç piyasa için nabzı belirleyen en önemli unsurlardan biri dolar/TL kuru. Kurun 3 TL ile 2,90 TL aralığında seyretmesi durumunda BIST 100 Endeksi’nin kurdaki hareketliliğin paralelinde 75.000-80.000 aralığında hareket edeceğini düşünüyoruz. İç siyasetin çizeceği yol haritası, piyasalara bir miktar rahatlama imkanı verebilir. Bu ortama portföylerde maksimum yüzde 20 hisse öneriyoruz. Muhafazakar bir portföy yapısı için yüzde 20 hisse oranı, zorlu koşullara rağmen büyüyen ekonomide seçici olmak koşuluyla tatmin edici sonuçlar verebilir.”

GEÇEN AY PİYASALAR?
FAİZ/ MB ETKİLİ
Piyasalarda yaşanan belirsiz ortam, sabit getirili TL yatırım araçlarının öne çıkmasını sağlıyor. TCMB’nin temkinli duruş sergilemeye devam etmesi durumunda, göstergede 10 seviyesinin altında yeni denge olabilir. Ancak piyasa beklentisinin üzerinde faiz indirimi olursa faiz çift haneye yerleşebilir. Bu dönemde fırsatları değerlendirme adına TL’de kalınabilir. Mevduat reel olarak yüksek getirisiyle yatırımcının ilgisini çekmeye devam ediyor.
BORSA/ ACELE ETMEYİN Hisse senedi piyasası olumsuzlukları önemli ölçüde fiyatladı. Ancak hisse alımı için de çok acele edilmemeli. Yeni kabine sonrası MB politikaları, yine asıl önemlisi haziran ayında FED’in faiz hamlesinin ne olacağı yakından izlenecek. Portföyde hisse ağırlığını artırmak için haziran ayındaki risklerin atlatılması beklenebilir. Hisse seçimlerinde ihracat ağırlıklı, döviz borcu olmayan ve kâr marjı yüksek hisseler tercih edilebilir.
DÖVİZ/ TEMKİNLİ OLUN FED’in sonbaharda beklenen faiz artışı hamlesinin yaz aylarında yapılabileceğine yönelik beklentiler artıyor. Bu da kurun 3,00 TL’ye yakın seyretmeye devam etmesi anlamına gelebilir. Burada TCMB, temkinli duruş yerine faizi piyasa beklentisinin üzerinde artırırsa 3,00’ün üstü görülebilir. Temkinli duruş devam eder ve içeride de siyasi gelişmeler rayına oturursa 2,90’ın altını görebiliriz. Bu durumda temkinli duruş adına portföylerde bir miktar döviz bulundurulabilir.
ALTIN/ POTFÖYDE OLMALI Son dönemde ABD dolarında yaşanan güçlenme, altının ons cinsinden değeri üzerinde baskı yaratıyor. Mayıs başında 1.300 doları gören ons altın, 1.250 doların altına gevşedi. Ancak iç piyasada dolar/TL’de yükseliş eğiliminin korunması ve yaz aylarında altına olan talebin yüksek olması, gram altın (TL) fiyatlarında gevşeme eğiliminin sınırlı kalmasına neden oluyor. Altında yüksek fiyata rağmen düşük oranda da olsa altın portföylerde olabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz