Yeni zirveler olabilir

19.10.2017 12:41:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni zirveler olabilir

PORTFÖY BAROMETRE

Piyasalardaki iyimser hava devam ediyor. Her ay yaptığımız anketlerde iyimserliğin arttığını görüyoruz. Bunda yurt dışı kaynaklı gelişmekte olan piyasalara yönelik devam eden olumlu havanın devam etmesi önemli rol oynuyor. Özellikle FED’in bu yılın sonuna doğru sınırlı bir artırım hamlesi yapması bekleniyor. Bu da piyasalardaki dengeleri bozmuyor. Yatırım araçları cephesine bakıldığında 10 aracı kuruluş ve portföy şirketinin üst düzey yöneticisinin beklentileri şöyle:

BORSA Son iki ankette, 100.000’in üstü seviyeler verilmeye başlanmıştı. Son anketimizde yıl sonu için 100.000’in altı seviyelerin artık çok fazla telaffuz edilmediğini görüyoruz. 12 aylık hedef değer analizleri yukarı yönlü revize ediliyor. Yukarıda 115.000’in üstü seviyeleri öngören uzmanlar var.

DÖVİZ Geçen ay 3,60’ın üzerini gördükten sonra tekrar 3,50 desteğine doğru gevşeyen bir dolar/TL kuru gördük. Yıl sonu için yapılan tahminlerde geçen sayıda olduğu gibi 3,60-3,70 aralığı korunmaya devam ediyor. 3,50’nin altı ise beklenmiyor.

FAİZ Gösterge faizde yıl sonu beklentileri yüzde 11,00-12,00 bandında şekilleniyor. Geçen ayki ankette yüzde 11,5’in üstü beklenmezken bu ayki ankette yukarı yönlü eğilim dikkat çekiyor. Yine aşağıda da yüzde 10,50’in altı beklenmiyor.

 TAKVİM

Bu ay FED ve MB yok

2 Ağustos: Euro Bölgesi, TÜFE verileri, aylık-yıllık

3 Ağustos: Türkiye, TÜİK ÜFE verileri

3 Ağustos: İngiltere, Merkez Bankası faiz kararı

4 Ağustos: ABD, tarım dışı istihdam verisi

11 Ağustos: Türkiye, ödemeler dengesi

14 Ağustos: Euro Bölgesi, sanayi üretimi

15 Ağustos: Türkiye, işsizlik oranı

21 Ağustos: Türkiye, merkezi yönetim borç stoku

29 Ağustos: Türkiye, TÜİK, dış ticaret dengesi

 SORU CEVAP

“Faizde düşüş beklemiyoruz”

SORU Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen

Faiz oranlarındaki artış veya düşüş genel ekonomide tetikleyici etkiye sahip. Faiz oranlarındaki gelişim ne yönde olur? Merkez Bankası nasıl bir politika izler?

YANIT Reel Kapital Genel Müdürü İbrahim Ethem Eren

“Tahvil faizlerinde stabil görünümün devam etmesini bekliyoruz. 5 yıllık Türk CDS’inde önemli bir düzelme olmamakla birlikte 186 seviyesine doğru geri çekilme oldu. Küresel konjonktür, pozitif eğilimde olan sermaye akımlarıyla beraber bizim lehimize işliyor. ABD’den gelen sinyallerin güvercin kalmaya devam etmesi çok önemli. Enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması da faizlerde aşağı yönlü hareketi destekliyor. Ancak sıkı para politikası nedeniyle faiz oranlarında çok fazla bir düşüş de beklenmez. Gösterge faiz tarafında yüzde 10,50–11,00 aralığındaki beklentimizi koruyoruz.”

 BES FON

Bol likidite ortamından faydalanan borsalarda yükseliş eğilimi devam ediyor. Buna paralel olarak Borsa İstanbul da TL bazında yeni rekorlar kırıyor. Borsanın bu performansı bireysel emeklilik fonlarının performansına da yansıyor. 30 Haziran-24 Temmuz arasında en çok kazandıran ilk 10 fon, hisse ağırlıklı. Bu dönemde en yüksek getiriyi yüzde 6,98 ile Allianz Hayat ve Emeklilik hisse fonu sağladı. Onu yüzde 6,97 getiriyle Anadolu Hayat’ın beyaz hisse fonu ve yüzde 6,50 ile Cigna Emeklilik’in hisse fonu takip ediyor.

 “BORSA HALA İSKONTOLU”

Küresel ekonomideki kademeli toparlanmanın devam etmesi risk iştahının artmasına yardımcı olunca değerlemeler bazında (özellikle dolar bazlı) ucuz kalmış borsada, 100.000 seviyesinin üzerine çıkıldı.

ndeks 100.00’i psikolojik destek yapmış görünüyor. Turkish Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner, piyasayla ilgili şu yorumu yapıyor:

“Yılın geri kalanında büyümedeki artış ve enflasyondaki gerilemeyle jeopolitik risklerin sınırlı kalması neticesinde 115.000 seviyesinin üstünün görülmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Hem FED hem ECB kaynaklı tahvil alımlarının azaltılması, risk iştahını kısmi sınırlayacak olsa da Türkiye piyasalarının cazibesi, çarpanlar olarak hala devam ediyor. Çarpanlar bazında ucuz olmamız yabancıların ilgisinin devam etmesine neden olacağından portföylerde yüzde 40 hisse bulundurulmalı. Diğer yatırım dengeli şekilde mevduat dolar, ÖST fon ve nakitte tutulmalı.”

 PORTFÖY NASIL OLMALI?

FAİZ/MEVDUAT ÖNE ÇIKIYOR Yükselen enflasyonla birlikte mevduat faizlerinin yüzde 14-15 seviyelerini test ettiğini gördük. Yılın ikinci yarısında enflasyonda tek haneli seviyelere geri dönüş beklentisi var. Ancak yine de mevduat faizi, yatırımcılarına iyi getiri sunmaya devam edecek. Bu da portföylerde mevduat faizini öne çıkarıyor. Özel sektör tahvili ise diğer alternatif. Tahvil-bono ise de öneriler daha sınırlı.

DÖVİZ/KORUMA AMAÇLI OLMALI Merkez bankalarının politikaları yakından takip edilmeye devam ediliyor. FED’in bu yıl sonbaharda bir kez faiz artırımı yapabileceği fiyatlanıyor. Ancak bu faiz artırımının kurda ciddi bir baskı yaratması beklenmiyor. Bu ortamda koruma amaçlı olarak dolar ağırlıklı bir döviz sepeti yapılabilir. Ya da dolar cinsi Eurobond tercih edilebilir.

BORSA/BORSA HALA ÖNERİLİYOR Hedef değerlerinin yukarı yönlü revize edildiği bir süreç yaşıyoruz. Endekste bu yıl sonu için 115.000’in üstü öngörüler var. Borsanın hala yüksek iskontoya sahip olmasıyla birlikte uzmanlar, portföylerde yüzde 30’a varan oranda hisse senedi önerisinde bulunuyor. Burada özellikle 100.000’e doğru çekilmelerde portföylerdeki hisse oranının artırılabileceği yönünde yorumlar yapılıyor.

ALTIN/ SINIRLI TUTULMALI Nisan ayında Kuzey Kore’nin nükleer silah denemelerinin yapmasıyla 152 TL seviyelerine yükselen gram altın, sonrasında risk algısının düşmesiyle 140 TL’nin altına gevşedi. Bundan sonra altında FED’in bilanço küçültme hareketleri ve bunun ons altın ve döviz kuruna etkilerini izleyeceğiz. Bu ortamda uzmanlar, altını portföylerde sınırlı oranlarda öneriyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz