İş dünyasının duayen isimleri, başarılarını yıllardır ödün vermedikleri prensiplerine borçlu. Her birinin 1 numaralı prensibi ise farklı… Kimi dürüstlüğü, kimi adaleti, kimi ise insana değer vermeyi iş hayatındaki prensipleri arasında ilk sıraya koyuyor. Disiplinden ve ekip çalışmasından vazgeçmeyenler de az değil. Duayen patronlara ve Türkiye’nin önde gelen CEO’larına hayatlarındaki en önemli prensibi sorduk…
GARY HAMEL, fikirleriyle yönetim dünyasını derinden etkileyen bir isim. Dünyanın yeni bir dönemden geçtiğini düşünen Hamel, tüketicinin güçlenmesi, küresel rekabetçilik ve yaratıcı ekonomiye geçiş olmak üzere üç trendin şekillendirici olduğunu düşünüyor. “Oyunu değiştiren fikirlere ihtiyaç var” diyen Hamel, yeni dönemin liderlerinin general değil, sosyal mimar olması gerektiğine inanıyor. Gelişmekte olan ülkelerin şirketlerine ise “Artık doğduğunuz ülke sizin kaderiniz değil” diyen yönetim gurusu, “Çok iyi bir fikriniz varsa mutlaka finansman bulursunuz” diye tavsiyede bulunuyor.
Aile şirketlerinde özellikle kardeşlerin yönetimdeki başarısının sırrı uyumda gizli… Uzmanlara göre en doğru görev dağılımını yapan ve birbirinin yetki alanına girmeden, egolarını devre dışı bırakan kardeş yöneticiler, şirketlerinin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Peki Türkiye’de kardeşler bunu nasıl başarıyor? Aile üyeleri görev paylaşımını nasıl yapıyor? Çatışmadan nasıl kaçınıyorlar? Aslında bu konuda her bir ailenin kendi kuralları devreye giriyor. Bazıları geleneklere bazıları aile anayasasına göre hareket ediyor.
Son dönemde üst düzey yönetici profilinde önemli değişimler var.
Türkiye’nin önde gelen kuruluşları, kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde şirket imajını güçlendirmek için ciddi projeler gerçekleştirip, önemli bütçeler ayırıyorlar.
Jim Collins,Türkiye’deki şirketler için de hayati öneriler içeren kitabının mesajını Capital için yorumladı.
Nedim Esgin’den Burhan Karaçam’a, Can Kıraç’tan Yaşar Büyükçetin ve Pembe Candaner’e ünlü yöneticiler veda konuşmalarını anlattı.
Onlar artık iş dünyasının en güçlüleri... İşte duayen babalarından aldıkları o mektuplar
Mekan ve zaman değişse de iş dünyasının liderlerinin hemen hemen her birinin en yaratıcı anlarında yalnız kalmayı tercih ediyor.
Son dönemde piyasadaki risk oranının yükselmesi büyüme konusunda şirketlerin daha da hassas davranmasına neden oldu.
Son günlerde Marc Faber, Nouriel Roubini gibi ekonomistler, ABD kaynaklı olası bir krize işaret ediyor. Avrupa’daki sıkıntının sürüp sürmeyeceği de bir başka tartışma konusu.
Türk liderlerinin “kişisel misyon”larını ve bunların şirketlerine katkısını araştırdık.
İş dünyasında CEO’ları uyandıran “büyük uyanış” ve “değişim”anlarını araştırdık.