2016'da enflasyon ne olacak?

Piyasa uzmanları 2016 yılı enflasyon beklentilerini açıkladı.

4.01.2016 12:41:380
Paylaş Tweet Paylaş
2016'da enflasyon ne olacak?
Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, 2016 yılının enflasyon bakımından çok kritik bir yıl olacağını vurguladı. Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, enflasyonun beklentilerin üstünde geldiğini ve enflasyonun yılı öngörülenin çok üstünde, yüzde 8.8 seviyesinde kapattığını tamamladı.

Kanlı, veriye dair önemli hususları şu şekilde sıraladı:
"Kurdaki değer kaybının etkisi hala enflasyon üzerinde etkili. Nitekim, ev aletleri, posta hizmetleri, paket turlar, mobilya gibi alt kalemlerde enflasyonun yüksek seyrini koruduğunu görüyoruz. Diğer taraftan, Rusya'ya işlenmemiş gıda ihracatımızdaki sorunlara karşın gıda enflasyonunda bir iyileşme görmüyoruz. Aralık ayının ilk
haftasında toptan meyve-sebze fiyatlarında görülen sert düşüş ayın geri kalanında ortadan kalkmış görünüyor. Son yılların en düşük seviyelerinde seyreden giyim ve ayakkabı enflasyonunda ise normalleşme olarak nitelendirilebilecek bir artış görüyoruz.

'2016 KRİTİK BİR YIL OLACAK'

Enflasyon bakımından 2016 çok kritik bir yıl olacak. Zira asgari ücretteki artış ve gıda fiyatlarının yapısal sorunlar kaynaklı yüksek seyri enflasyon üzerinde ciddi yukarı yönlü riskler oluşturuyor. 2014'teki %8.2, 2015'teki %8.8'in üzerine 2016'da da enflasyonunun yüksek kalması, ekonomik birimlerin fiyatlama davranışlarında kalıcı bozulmaya yol açabilir ve bu da enflasyonun bir üst patikaya oturma riskini doğurur. İşte bu sebeple 2016 çok kritik bir yıl olacak. Zira, insanlar "enflasyon artık kalıcı olarak yüksek" algısına girerlerse, bunu düzeltmek çok daha uzun sure alabilir. Bizim 2016 için enflasyon tahminimiz %8.3 seviyesinde."

"ENFLASYON 2016'DA ÇİFT HANELERE ULAŞABİLİR"

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, gıda enflasyonu ve çekirdek TÜFE'deki yükseliş ile yüzde 9'a yaklaşan enflasyonun 2016 yılında çift hanelere ulaşabileceğini düşündüklerini söyledi. Başanalist Gizmen Nalbantlı Foreks'e yaptığı açıklamada, Aralık ayı enflasyon datasının beklentilerine paralel olarak yüzde 9'a yakın açıklandığına değinerek, "Sene sonu beklentimizin bu seviyelerde olduğunu ve kur etkisinin görünmeye devam edeceğini belirtiyorduk. TÜFE'de 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.21, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8.81, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.67 artış gerçekleşti. Aralık ayında en yüksek artış alkollü içecekler ve tütün kaleminde görüldü" diye konuştu.

Çekirdek tarafında yükselişin devam ettiğine değinen Gizmen Nalbantlı, çekirdek TÜFE'nin yıllık yüzde 9.51 ile Ağustos ayından bu yana görülen en yüksek seviyede açıklandığını belirtti ve "Gıda enflasyonu ve çekirdek TÜFE'deki yükseliş ile yüzde 9'a yaklaşan enflasyonun 2016 yılında çift hanelere ulaşabileceğini düşünüyorum. Ocak ayında yapılan ücret zamlarının ve asgari ücret artışının piyasaya girecek olması yükselişi destekleyecektir" diye konuştu.

"FAİZ ARTIRIMINI ÖTELEME TERCİHİ SÜREBİLİR"

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üzerindeki baskı giderek artsa da, faiz artırımını öteleme tercihinin sürebileceğini vurguladı. Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Aralık ayında TÜFE'nin %0.21'lik aylık gerçekleşme ile beklentileri aştığını ve yılı %8.81'e yükselerek kapattığını belirterek, "Alt endeks bazında gıda fiyatlarındaki %1.24'lük artış yanında, giyim fiyatlarında sezonluk fiyat düşüşün sınırlı kalması belirleyici oldu. Çekirdek TÜFE ise aylık %0.11'lik gerilemeyle yıllık bazda %9.20'den %9.50'ye çıktı. TCMB üzerindeki baskı giderek artsa da, faiz artırımını öteleme tercihi sürebilir. TÜFE'de yeni zamlarla birlikte Şubat ayında %9.50'lere doğru çıkış görülebilecek. Yıl sonunda ise %7.5'lik beklentimiz üzerindeki riskler yukarı yönde" diye konuştu.

'ASGARİ ÜCRET ARTIŞI VE ZAMLAR 2016 ENFLASYONUNU YUKARI ÇEKECEK'

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan'ın konuyla ilgili değerlendirmesi ise şöyle: "Aralık ayında TÜFE’de aylık bazda yüzde 0,21, yıllık bazda ise yüzde 8,81’lik artış gerçekleşti. Böylece 2015 yılı enflasyonu da yüzde 8,5 bandının üzerinde, yüzde 9 bandına yakın gerçekleşmiş oldu. Kurum olarak beklentimize paralel olsa da, genel olarak beklentilerin üzerinde bir enflasyon verisiyle karşı karşıyayız. Ayrıca, yıllık TÜFE’nin yüzde 8,81 seviyesinde gerçekleşmiş olması da, enflasyonda 2015’in en yüksek noktasında yılı bitirmiş olduğumuzu gösteriyor. Ana harcama gruplarında gıda ve alkolsüz içeceklerdeki değişim aylık bazda yüzde 1,24 artış göstererek enflasyonda sürükleyici güç olmayı sürdürürken, özel kapsamlı TÜFE göstergeleri de bir önceki yıla göre daha yüksek olan kur baskısından etkilenmeyi sürdürerek yukarı yönlü trendini korudu. H göstergesi aylık bazda önemli bir değişim göstermeyerek yılı yüzde 9,27’de, I göstergesi de aylık bazda yüzde 0,11’lik düşüşle yılı yüzde 9,51 seviyesinde tamamladı.

2014 yılına göre 2015 yılında kur volatilitesinin özellikle yaz aylarında oldukça yüksek seyretmiş olması, kurun gecikmeli etkisinin de yılsonuna doğru fiyatlardaki etkisini artırmasına neden olmuştu. Bu nedenden dolayı düşük petrol ve emtia fiyatlarının olası avantajı enflasyon tarafında fazla hissedilmemekle beraber, ithal girdi fiyatlarındaki artış da çekirdek enflasyon kanalı üzerinden manşet enflasyonu mevcut seviyelerine doğru taşımıştır. 2016 yılının kur açısından daha az volatil bir yıl olmasını bekleyebiliriz, ancak TL’nin değer kaybetme eğilimi yine de es geçilmemelidir. Kurun 2015 yılına göre yukarıda gidecek mesafenin eldeki göstergelerle şimdilik daha sınırlı olması bu tarafta bir baskı olsa da, daha hafif olacağını göstermektedir.

Buna karşın enflasyonda diğer faktörler 2016 yılı rakamlarının da hedef seviyelerin üzerinde kalmasına neden olacaktır. Ocak ayı itibarıyla yürürlüğe giren vergi ve fiyat ayarlamaları, elektrik zammı ve asgari ücretin enflasyona etkileriyle beraber, 2016 yılında da yukarı yönlü eğilim gösteren enflasyon verileri alacağız. Asgari ücret artışının kısa vadede iç talepte yaratacağı artışla beraber tüketici fiyatları da talep kanalı üzerinden daha yukarı bir seviyede başa baş noktası yaratacak ve olması gereken artışların üzerinde artışlar görebileceğiz. Bu kapsamda enflasyonda yılsonuna doğru görülebilecek düşüş de kısmi kalacaktır. Biz de 2016 yılsonu enflasyon beklentimizi yüzde 7,50’de oluşturmuş durumdayız."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz