Fitch'ten hem iyi hem kötü haber!

Derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için ne dedi?

12.09.2014 10:41:150
Paylaş Tweet Paylaş
Fitch'ten hem iyi hem kötü haber!
Fitch bugün Türkiye Konferansı'nı gerçekleştiriyor. Kurumdan Türk ekonomisine yönelik açıklamalar geldi. Fitch'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisindeki yeniden dengelenme giderek daha güç bir hale geldiği ifade edildi. Açıklamanın devamında, “Kredi büyümesindeki yavaşlama hız kesti, faiz indirimleri bu  trendi tersine çevirebilir; TCMB araştırmaları da cari açığın  kredi büyümesine duyarlı olduğunu gösteriyor. Gelecek yılki parlamento seçimleri öncesinde ekonomide popülizm  bir risk oluşturuyor. Ancak hükümetin deneyimli ekonomi takımı görevine devam ediyor,  ilk yarı bütçe sonuçları mali disiplinin korunduğunu  gösteriyor” denildi.

MERKEZ BANKASI ÜZERİNDEKİ BASKI ARTABİLİR
Fitch Merkez Bankası üzerinde faiz indirimi baskının devam ettiğine işaret etti. Açıklamada, "2013 yılı ile kıyaslandığında, yıllık kredi büyümesi yüzde 20 ile neredeyse yarıya indi. Ancak, son faiz indiriminin bu trendi kolayca tersine çevirebilmesiyle bu azalışın hızı yavaşladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) araştırması, cari açığın, kredi büyümesine duyarlı olduğunu gösteriyor. Çekirdek enflasyon yılbaşından bu yana yüzde 9'un üzerinde seyrediyor. Bu oran, TCMB'nin yıl sonu hedefi ve orta vadeli hedeflerin üzerinde bulunuyor. Parasal politika ayarlamaları, yükselen enflasyona rağmen gevşedi. TCMB son Para Politikası Toplantısı'nda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'te tuttu ama gecelik borçlanma faiz oranını indirdi. TCMB'nin üzerindeki faiz oranlarını indirmesi için olan politik baskının azaldığını gösteren bir sinyal yok. Biz, bu baskının ilk çeyrekte yüzde 4,3 olan büyüme rakamının ikinci çeyrekte yüzde 2,1'e inmesiyle şiddetleneceğine inanıyoruz” denildi.

BANKACILIK NOTU KORUYOR
Türkiye’nin güçlü bankacılık sistemi ve etkili düzenlemelerin ülkenin yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu koruduğuna işaret edildi. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek faktörler arasında iyileşen dış finansman ile birlikte cari açıkta belirgin ve uzun süreli düşüşün de yer aldığına işaret etti. Kurumdan yapılan açıklamada, "Diğer faktörler arasında daha tutarlı ve öngörülebilir politika çerçevesi, daha düşük ve istikrarlı enflasyon, daha güçlü uluslararası rezervler ve yapısal reformlar yer alıyor" denildi. NOTU NE OLUMSUZ ETKİLER? Fitch, kredi notunu olumsuz etkileyecek faktörleriyse şöyle sıraladı: "Sermaye girişlerinde uzun süreli ve keskin azalma, yüksek cari açıkla ve net dış borçlarda belirgin artışla birllikte hızlı kredi büyümesi." Fitch, hükümetin etkinliği ve politikaların öngörülebilirliğini azaltacak siyasi risklerin yanı sıra jeopolitik risklerde artış görünümünün olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

EKONOMİK POPÜLİZM RİSK
Ekonomik popülizmin gelecek yılki parlamento seçimleri öncesinde bir risk olarak korunduğunu belirten Fitch, "Ancak Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yapılan kabine atamaları, güvenilir ve tecrübeli ekonomi yönetimine sahip olmanın değerini ortaya koyarken, ilk yarı bütçe rakamları mali disiplinin korunduğunu gösteriyor" dedi. Fitch, cari işlemler açığının GSYH'ye oranının bu yılki yüzde 6.2 seviyesinden, 2015 yılında yüzde 5.7'ye yavaşlamasını beklerken, yüzde 70'i portföy girişleri ve kaynağı belirsiz sermaye akımları ile fonlanan dış finansman kalitesinin zayıf kaldığına dikkat çekti. Yüksek cari açık ve brüt dış finansman ihtiyaçlarının kredi notu zayıflıkları olduğunu vurgulayan Fitch'e göre, Türkiye sermaye girişlerinin azaldığı 'şok senaryosu'na en duyarlı gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'nin geçmişte de dış şoklara karşı dayanıklı olduğunu ve dış piyasaya erişimini koruyabildiğini belirten Fitch, "Olumlu piyasa erişiminin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak brüt dış borç içinde kısa vadenin payı, bankaların borçlanmaları öncülüğünde 2007 yılından bu yana iki katına çıkarak yüzde 32'ye yükseldi. Bankaların, piyasanın ani ve uzun kapanmasını da içeren daha aşırı bir senaryoya yönelik duyarlılığı bu nedenle yükseldi" dedi. Bankaların döviz cinsi aktiflerinin rezerv opsyion mekanizmasında bulunduğuna dikkat çeken Fitch, bu durumun TCMB'nin uluslararası rezervler üzerinde tam kontrol sağlayamayabileceğine işaret ettiğini belirterek, "Bu durum yetkililerin tam ölçekte dış likidite krizi ile karşılaşması halinde hareket alanını sınırlar" dedi. Türkiye'nin "durağan" görünüm ve yatırım yapılabilir en düşük seviye olan BBB- kredi notunu son olarak 4 Nisan'ta teyit eden Fitch, ülke notuna dair bir sonraki gözden geçirmesini 3 Ekim'de açıklayacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz