TÜKETİM DÜŞÜK
Türkiye'de yılda 190 milyon çift ayakkabı satılıyor. Kişi başına düşen ayakkabı tüketimi 2,5 çift ile gelişmiş ülkelerin gerisinde. Üretim kapasitesi açısından sektör, dünya pazarlarında 400 milyon çift üretim kapasitesi ile 9'uncu, Avrupa'da İtalya ve ispanya'nın ardından 3'üncü sırada. En önemli artısı ise ihracat... Sektörde ihracata dayalı büyüme yaşanıyor. 2010 yüzde 38 büyüyen ihracat, geçen yıl yüzde 12 arttı. Sektörün büyüklüğü ise 4,4 milyar dolardan 5,2 milyar dolar seviyesine yükseldi. Geçen yıl AVM'lerde hazır giyimden sonra ayakkabı, en çok satışını artıran ürün gamı oldu.
KONTROLSÜZ İTHALAT
90'larda Rusya odaklı büyüyen sektör, krizlerle birlikte pazar çeşitliliğine yöneldi. Coğrafi yakınlık kadar kaliteli, hızlı ve küçük montanlı üretim, sektörün en büyük artısı oldu. Pazar çeşitlemesini gerçekleştiren, markalaşma yatırımını yapmaya başlayan sektörün bu yılki en büyük sorunu, Uzakdoğu'dan yapılan kontrolsüz ithalat. Diğer sorunlar ise aşırı değerli kur politikası, istihdam yükleri, yetişmiş eleman sorunu, tasarım kapasitesinde yetersizlik olarak sıralanıyor.
HEDEF 1,5 MİLYAR DOLAR
Deri ayakkabı ihracatında ciddi artış bekleniyor. Bu yılın ilk 8 aylık ihracat rakamları da bunu doğruluyor. ilk 8 ayda 398 milyon dolara ulaşan ihracatın yıl sonunda 540 milyon doları yakalaması bekleniyor. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı İslam Şeker, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Önümüzdeki yıl, kişi başına düşen ayakkabı tüketiminin 2,5'ten 3'e çıkmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde sektör ihracata dayalı büyümesini sürdürecek. 2015yılında hedefimiz ihracatı 1,5 milyar dolara çıkarmak.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?