Dünyaya açılıyor

Hacimde artış sürüyor

28.07.2016 12:17:380
Paylaş Tweet Paylaş
Dünyaya açılıyor
ASANSÖR
DÜNYAYA AÇILIYOR
PERFORMANS

Muayene kuruluşlarının çalışmaları sonucu ortaya çıkan renovasyon talepleri ve kentsel dönüşümle hız kazanan yeni inşaat projeleri, 2015’te asansör sektörünü canlı tuttu. Sektörde bugün bakım firmaları dâhil 3 bine yakın firma faaliyet gösteriyor. Sektörde çalışan insan sayısı ise 25 bin, sektörün büyüklüğü ise 1 milyar dolar civarında.
DENETİM
AB mevzuatına uyum çerçevesinde başlatılan belgelendirme faaliyetleri ve asansörlerin yıllık kontrollerine ilişkin yürütülen faaliyetler, sektörün en önemli konularından güvenliğe katkı sağladı. Bu alanda çalışan yetişmiş, kalifiye eleman sayısı da her geçen gün artıyor. Sektörün en büyük sıkıntısı ise müşterilerin ödemeleri aksatması.
AB STANDARDI
Son yıllarda Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya ve AB ülkelerinde asansör montaj işi yapan Türk şirketlerinin sayısında önemli bir artış söz konusu. Ayrıca Uzakdoğu’dan Güney Amerika’ya kadar aksam ihracatı yapılıyor olması, sektörün rekabet gücünün kayda değer olduğunu gösteriyor. AYSAD Başkanı İzzet Güven, “AB ile entegrasyonu ve Avrupa standartlarının Türkiye’de benimsenmesini hedefliyoruz” diyor.

PLASTİK
Üretimde tek haneli artış beklentisi
KÜÇÜLME

Plastik sektörü, 2015 yılında parite etkisinden doğan tutar bazında kısmi düşüş yaşadı. Sektörün 2014’te 35 milyar dolar tutarındaki üretimi, 2015’te 31,9 milyar dolara geriledi. 2014 yılında 8,2 milyon ton seviyesinde olan üretimi ise 2015’te 8,3 milyon tona çıktı. Sektörün ihracatı ise 2009- 2014 arasında yüzde 92’nin üzerinde artarak 5 milyar dolara yaklaştı. Ancak 2015’te kur etkisi nedeniyle yüzde 14 düşerek 4,3 milyar dolara geriledi.
BAĞIMLILIK
Türkiye plastik sektörü, Avrupa’nın 2’nci, dünyanın ise 7’nci büyük üretim kapasitesine sahip. Hammaddede zorunlu olarak dışa bağımlı olması ise sektörün en büyük eksisi. Bunların önemli bir kısmının yüksek katma değerli ürünlerin üretildiği hammaddeler olduğu düşünüldüğünde sıkıntının boyutu daha iyi anlaşılıyor.
GÜNDEM
Defalarca geri dönüştürülebildiğinden çevre duyarlılığı arttıkça, plastik ve polimer malzemelere talebin artması ve pazarın büyümesi bekleniyor. Sektörde gelecek 5 yılın en önemli gündeminin ise hammadde üretimi, inovasyon ve tasarım olması bekleniyor. Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Reha Gür, “Rekabet gücünün korunması için AR-GE şart” diyor.

OTOMOTİV
İHRACATLA BÜYÜYOR
KAPASİTE

Otomotiv sektörü, 2015 yılında Rusya, Ukrayna ve Ortadoğu pazarlarından kaynaklanan ihracat kaybını, Avrupa pazarlarındaki büyümeyle telafi etti. Sektör 2015’te üretilen araçların yüzde 73’ünü ihraç etti. İhracat Euro bazında yüzde 14 arttı. Toplam üretim adet bazında yüzde 16 artarak 1 milyon 359 bin seviyesine ulaştı ve üretim kapasitesi 1,7 milyon adet seviyesine yükseldi. YATIRIM
Türk otomotiv sektörü, 2015 yılında dünya otomotiv üretimi sıralamasında 2 basamak birden yükselerek 15’inci sıraya, Avrupa’da ticari araç üretiminde ise ilk sıraya çıktı. Hükümetin sanayiyi destekleyici politikalarıyla iç pazardaki istikrarın devam etmesi, yeni projeler için rekabetçiliğin sürdürülmesi ve böylelikle yeni yatırımların Türkiye’ye çekilmesi, sektörün öncelikli gündemi.
İYİLEŞME
AB ülkeleri pazarlarının iyileşme sürecinin devam etmesi bekleniyor. Sektör 2016 sonunda üretimini yüzde 9,2, ihracatını ise yüzde 6,5 artırmayı hedefliyor. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD Başkanı) Kudret Önen, “Teşviklerle desteklenen yeni projeler ve devam eden yatırımlarla 2016 yılında ihracat bazlı üretim artışı sağlayacağız” diyor.~E-TİCARET
MOBİL HIZ VERDİ
KULLANIM ORANI

E-ticaret sektörü, 2015 yılında yaklaşık yüzde 35 büyüdü. Bu büyümenin çoğunluğu e-ticaret şirketlerinin kendi işlem hacimlerinin büyümesinden kaynaklandı. Kullanım oranlarına bakıldığında ise 2009 yılında internet kullanıcılarının yüzde 11’i e-ticaret yaparken 2015 yılında bu oran yüzde 33’ü geçmiş durumda. Yani kullanım oranı 6 yılda 3 kat büyüdü.
TRAFİK
E-ticaret siteleri trafiklerinin yüzde 50’den fazlasını mobilden alıyor. Türkiye’de 30 milyonun üzerinde internet bağlantılı akıllı cep telefonu var. Bu rakamın yıllık artış oranı ise yüzde 35 civarında. Mobil cihazlar üzerinden e-ticaret yapan kullanıcı oranı, 2013 yılında yüzde 8 seviyesindeyken 2014 yılında 2,5 kat artarak yüzde 19 seviyesine çıktı. Online alışveriş yapan her 5 kişiden 1’i mobil cihazları tercih ediyor.
BÜYÜME
Türkiye’deki her internet kullanıcısından biri, yılda ortalama 4 kere e-alışveriş yapıyor. Ortalama sepet tutarı ise 200 TL civarında. E-ticaretin, tüm perakende sektörünün hacmine olan oranının 2016 başında yüzde 2’yi aşacağı tahmin ediliyor. Sektörün her yıl yüzde 50 civarında büyüdüğünü söyleyen ETİD Başkanı Hakan Orhun, “5 yıl içinde e-ticaret toplam perakendenin yüzde 5’ine yakın bir pay alacak. Bu da sektörün 5 yılda 2,5 kat büyümesi demek” diyor.

MARGARİN
BİLİNÇLENDİRME PEŞİNDE
ÜRETİM

Son 10 yılda iç pazarda margarin sektörü yüzde 22,8 oranında büyüyerek hacmi 534 bin tondan 634 bin tona çıktı. 2015 yılında margarin pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 1 civarında büyüme kaydetti ve Türkiye’de 786 bin ton margarin üretildi. Sektörün 2015 ihracatı 152 bin ton seviyesinde gerçekleşti.
BİLGİ KİRLİLİĞİ
Dışarıda yemek yeme alışkanlığı arttıkça üretimden kullanıcıya doğrudan yapılan, B2B (ev dışı) olarak adlandırılan satışlar, son 10 yılda yüzde 84,9 artarak, 258 bin tondan 477 bin tona yükseldi. Bu da sektörü olumlu etkiledi. Sektördeki olumsuzların başında ise doymuş yağların sağlığa zararlı olduğu yönündeki bilgi kirliliği geliyor. Sektör temsilcileri bilim insanlarıyla çalışarak halkın doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaya çalışıyor.
HACİM
2016 sonunda sektörün ihracatının önceki yıla göre yüzde 1,3 azalarak 150 bin ton seviyesine inmesi bekleniyor. Margarin tüketiminin yüzde 1-2 artacağı tahmin ediliyor. Ciroda ise yüzde 4’lük bir artış beklentisi var. MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, “Önümüzdeki 5 yılda gıdanın Türkiye’nin en büyük sektörü olması bekleniyor. Margarin de bu büyümeden olumlu etkilenerek hacmini artıracak” diyor.

MOBİLYA
YENİ PAZARLAR ARAYIŞI SÜRÜYOR
İHRACAT

Mobilya sektörü 13 yıldır dış ticaret fazlası veriyor. Sektör, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla yaklaşık 2,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2015’i ise iki seçim dönemi, dünyadaki ekonomik krizler, dolardaki hareketlilik nedeniyle 2,3 milyar dolarlık ihracatla kapattı.
TASARIM
2016’da sektördeki en önemli gelişme yeni AR-GE ve tasarım yasasının çıkması. Buna göre 10 tasarımcı ve mühendisle oluşturulan tasarım merkezine devlet birçok teşvik kalemi sunuyor. Türkiye’nin yerleşik pazarlarda var olabilmesi için tasarımda eşik atlamaya ihtiyacı var. Mobilya sektörü, 2015’te tasarım patent tescili alanında yüzde 8’e yakın büyümeyle dünyada 5’inci sektör. Ancak Türkiye mobilyası bundan payına düşeni alamamış gözüküyor.
MARKALAŞMA
Önümüzdeki dönemde mobilyacıların gündeminde Ortadoğu ve Rusya’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle düşen ihracat oranlarını yeniden yukarıya çekmek var. Yeni pazarlara ağırlık verilecek. MOBSAD Başkanı Adnan Bostan, “2023 hedefimiz 10 milyar dolar ihracat. İhracata ağırlık verirken markalaşmayı da yaratmamız gerekiyor” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz