Beyaz et TÜKETİM ARTIYOR
Tüketim ve ihracat, her geçen gün artıyor. 10 yılda kişi başı tüketim 11 kilodan 19 kiloya yükseldi. Türkiye'deki ailelerin yüzde 98'inin evine beyaz et giriyor. Ortalama haftada iki kez beyaz et tüketiliyor. Özellikle ihracattaki hızlı büyüme dikkat çekici. 2008'de 87,2 milyon dolar olan ihracat, 4 yılda 6,5 kat büyüyerek 2012'de 570 milyon dolara yükseldi. Sektördeki üretim artışı ise ihracat artışına göre daha sınırlı.
DİNAMİK PAZAR
Beyaz et pazarının özelliği, gelişmeye açık ve dinamik bir pazar olması. En önemli avantajı ise kırmızı et fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi oldu. Hayvansal protein tüketiminde tüketici tercihi beyaz ete kaydı. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat artışı da sektörü büyüttü. Sektörün, Türkiye'deki büyümesi dünya ortalamasının 3 katı seviyesinde. Ancak sağlıkla ilgili yapılan spekülasyonlar sektörü olumsuz etkiliyor. Bunun yanında yem fiyatları ve enerji maliyetlerinin yüksekliği de olumsuzluklar arasında.
HIZLI BÜYÜME
2013'te beyaz et ihracatının yüzde 30 büyümesi bekleniyor. Buna göre bu yıl sonunda Türkiye'nin piliç ve hindi eti ihracatı 745 milyon dolara yükselecek. Üretimin 1,7 milyon tondan 1,9 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı ipek Üstündağ, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Türkiye'de sektörün dünyaya göre daha hızlı büyüyeceğini öngörüyoruz. 5 yıl içinde ihracatımız 1,5 milyar doları yakalayacak. 2025 yılında ise üretimimizin 3 milyon tonu geçeceğini tahmin ediyoruz.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?