İş makineleri DÖRDÜNCÜ SIRADA
2007'de 5,5 milyar liralık büyüklüğe ulaşan sektör, krizin ardından yüzde 40'lara varan oranlarda küçüldü. 2010'da ise 2 kat büyüyerek 4,4 milyar dolar seviyesine geri döndü. Geçen yıl ise pazarda normal büyüme seviyelerinin gerçekleştiği yıl oldu. Sektör 4,9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşırken, en yüksek büyüme ihracatta yaşandı. 2010'a göre ihracat geçen yıl yüzde 71 oranında artarak 1,2 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde ithalat da arttı. 2010'da 1,6 milyar dolar olan ithalat, geçen yıl yüzde 50 oranında artarak 2,4 milyar dolara yükseldi.
ELEMAN İHTİYACI
Sektörün en önemli sorunu iş makinelerinin tescil edilmesi. Satın alan veya devir alan tüm müşterilerin kanunen iş makinelerini bağlı bulundukları ticaret veya sanayi odasınca tescil ettirmeleri gerekiyor. Bununla ilgili geliştirilen internet sistemi işlem ücretlerindeki tutarsızlıkları ortadan kaldırdı. Sektörün diğer sorunları arasında ise yüksek vergi yükü, kalifiye eleman ihtiyacı bulunuyor. 13 bin 500 kişinin çalıştığı pazarda çalışan sayının 20 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. En çok da operatörlere ihtiyaç artıyor.
HEDEF 3 MİLYAR DOLAR
Sektörün 2012'de yüzde 10 büyümesi ve 5,4 milyar doları yakalaması öngörülüyor. En hızlı büyüme ise ihracatta yaşanıyor. Türkiye iş Makinaları Distribütörleri ve imalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Divriş de ihracatta yüzde 40'ın üzerinde artış beklediklerini belirterek sektörle ilgili şu değerlendirmede bulunuyor: "ihracatımızın 2014'te 3 milyar dolara, 2023'te ise 10 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz."
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?