"BES'TE KAR 5 MİLYAR TL FONLA GELİYOR"

Bu yıl sigortacılıkta her alanda büyüme planları yapılıyor. BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü CEMAL KİŞMİR, 2015’te hayat sigortalarında yüzde 15 büyümeye ve BES’te 50 milyar TL fon büyüklüğüne erişilmesini bekliyor. Elementerde faaliyet gösterdikleri koruma ürünlerinde de yüzde 20’ye varan büyüme öngörüyor. Kişmir, sektörde kâr yaratan ölçeğe de dikkat çekiyor: “Türkiye’de hayat sigortacılığında bir şirketinin sürdürülebilir kârlılığı yakalaması için 500 milyon TL prim üretmesi gerekiyor. Bireysel emeklilikte de kârlılık 5 milyar TL fon büyüklüğüyle yakalanabiliyor.”

9.03.2015 12:14:210
Paylaş Tweet Paylaş
"BES'TE KAR 5 MİLYAR TL FONLA GELİYOR"
Sigortacılık ölçek işi” diyen BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, 2015’te ekonomideki olumlu tablonun etkisiyle hem elementer hem hayat hem de BES tarafında büyüme öngörüyor. Bankacılıkta kredilerin gelişimine paralel hayat sigortalarında yüzde 15 büyüme bekleyen Kişmir, BES’te de en az 1 milyon katılımcı ve 50 milyar TL fon büyüklüğüne erişileceği görüşünde. Şirketin faaliyette olduğu koruma ürünlerinde de yüzde 15-20 büyüme beklentisi mevcut. Bu ortamda Kişmir, şirketinin 2014 yılında toplam 350 milyon TL olan prim üretimini 500 milyar TL’ye çıkarmayı planlıyor. BNP Paribas Cardif, bu düzeydeki prim üretimiyle hayat tarafında kâr yaratan ölçek olarak belirlediği rakama da ulaşıyor. Kişmir, “Bireysel emeklilikte kârlılık 5 milyar TL fon büyüklüğüyle geliyor. Kâr için ölçek bu… Bunun altındaki rakamlarla şirketler esasında ancak başa baş noktasını yakalayabiliyor” diye konuşuyor. BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir ile sigorta sektörünün 2015 fırsatlarını, hayat ve BES’te yeni açılımları konuştuk: 
* 2015’in ilk günlerindeyiz, bu yıl sigortacılıkta nasıl bir gelişim bekliyorsunuz? 
* Biz şirket olarak elementer tarafta ağırlıklı değiliz ancak belli niş alanlarda, finansal kayıplar, ferdi kaza gibi koruma ürünlerinde faaliyette bulunuyoruz. Hayat dışı sigortacılık 2013 yılını prim üretiminde 20,8 milyar TL ile kapamıştı. Son açıklanan verilere göre Kasım 2014 itibariyle hayat dışında prim üretimi 20 milyar TL’ye ulaştı. Biz yılsonu için bu rakamın, iyimser bir tahminle 22 milyar TL olacağını düşünüyoruz. Bu da yüzde 6 büyüme anlamına geliyor. 2014 yılında sektörün yarısından fazlasını oluşturan otomobil sigortalarında prim üretimi sınırlı kaldığı için yüksek büyüme göremedik. Elementer alanda sadece belli kategorilerde olduğumuz için büyüme tahmininde pek bulunmuyoruz. Ancak 2015’te bizim faaliyette bulunduğumuz koruma ürünlerinde yüzde 15- 20’lerde büyüme olacağını öngörüyoruz. Hayat sigortaları ise 2013 yılı sonunda 3,3 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdi. 2014 yılı Kasım sonunda bu rakam, 2,9 milyar TL oldu. 2014 sonunda hayat sigortalarında geçen yılki prim üretimine yani 3,3 milyar TL’ye ulaşılacağını düşünüyoruz. 
~
* Hayat sigortaları prim üretiminde ilk yarıda yüzde 10’u aşan dü��üş söz konusuydu… 
* Evet, hayat tarafı üçüncü çeyrekle birlikte ilk 6 aydaki düşüşü yerine koydu, bir toparlanma görüldü. Ama tabii sektör büyümedi. Ancak ben 2015’te hayat sigortacılığında; bankacılıkta kredilerin gelişimine paralel olarak yüzde 15’e yakın büyüme bekliyorum. 2015’te hayat tarafında prim üretiminin 4 milyar TL’ye çıkacağını tahmin ediyorum. 
* 2015’te büyüme beklediğiniz alanlar hangileri?
* Bankaların kredilerinin büyümesiyle hayat sigortaları büyüyecektir. BES iyi bir ivmeye oturdu, bu yıl da büyüyeceğini çok net söyleyebilirim. 2013’te katılımcı sayısı 1 milyon arttı, 2014’te 1 milyon katılımcı daha katıldı. Bu gayet iyi bir gelişme, daha da hızlanabilir. 2014’ün özellikle ilk altı ayında fon performansları çok cazip değildi. Buna rağmen 1 milyon katılımcı girişi sağlandıysa 2015’te daha ciddi bir giriş olacaktır. BES’teki hacim de katlanarak artacak. 2014’te katılımcıların toplam fon büyüklüğü 34,8 milyar TL oldu. 2015 beklentimiz katılımcıların fon büyüklü ğünün 50 milyar TL’ye çıkması, burada devlet katkısı ile sistem 55 milyar TL fonu rahatlıkla bulacaktır. 
* Yalnız BES’te ciddi bir kârlılık sorunu mevcut. Kârlar ne zaman gelecek?
* Türkiye’de hayat sigortacılığında bir şirketin sürdürülebilir kârlılığı yakalaması için 500 milyon TL prim üretimi yapması gerekiyor. Bireysel emeklilikte de kârlılık 5 milyar TL fon büyüklü ğüyle geliyor. Kâr için ölçek bu… Bunun altındaki rakamlarla şirketler esasında ancak başa baş noktasını yakalayabiliyor. 
* Bugün sektörde başa baş noktası ne?
* 2011’de BES tarafında başa baş noktası, 1 milyar TL fon büyüklüğüydü. Ancak, regülasyonla ücret ve komisyonların düşmesi sonucu kârlılığın takvimi değişti, ileriye gitti. Bugün başa baş noktası 2 milyar TL fon büyüklüğüne geldi. Son 1-2 yıldır 4 büyük oyuncuda kâr görüyoruz. Ancak kârda süreklilik yakalamada zorlanılıyor, çünkü bu büyük oyuncular regülasyonlardan diğer oyunculara göre daha çok etkileniyor. Bir de tabii satışın banka kanalı mı acente kanalıyla mı yapıldığı da kârlılığı etkiliyor. Banka kanalıyla kâr daha yüksek oluyor. 
* BES’te yeni bir ivmeyi ne getirecek sizce? Otomatik katılım hala gündemde mi? 
* Bir sonraki sıçrama sadece bireyleri değil sistemin yapısını değiştirerek gerçekleştirilebilir. Sisteme grup olarak girişler, kurumsal girişler gerekiyor. Bu, otomatik katılımla olabilir ya da farklı bir kapı açarak BES katılımcılarının gerçek emekliliğe geçmesi için yıllık gelir sigortalar ının gündeme gelmesiyle olabilir. Otomatik katılım her işe girenin bir de BES numarası alması şeklinde olacaksa gerçek bir büyüme getirmeyebilir. Hazine bu düzenleme üzerinde çalışıyor. Türkiye Sigorta Birliği de yıllık gelir sigortaları mı yoksa otomatik katılım mı sistemde daha iyi bir büyüme getirir noktasında çalışıyor. 
* Peki yıllık gelir sigortaları nasıl işliyor?
* Bugün kime sorsanız emeklilik kavramını, ömrünün sonuna kadar maaş almak olarak tanımlar. Bugün BES’ten emekli olunduğunda oluşan emeklilik gelir planlarının kişinin yaşam süresiyle bir korelasyonu bulunmuyor ve getiri garantisi vermiyor. İşte yıllık gelir sigortaları bunu sağlıyor. BES’ten emekli olduğunuzda alınan toplu paranın, gerçek sigortacılık yaparak her yıl belli bir rakamla ömür boyu verilmesine imkan veriyor. Bu sigortalar BES’in ardından gelecek ve BES’i gerçek emekliliğe taşıyacak. Yıllık gelir sigortalarıyla sistemin ciddi anlamda büyüyeceğini düşünüyorum. Sistemde 2018 sonrası emekli sayısı artacak, buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. 
~
CARDIF’İN 2015 HEDEFLERİ
YÜZDE 40 BÜYÜME
Çatımızda iki hayat ve bir elementer şirkete sahibiz. Banka sigortacılığında geçen yıl 150 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdik. İş ortaklarımız ve reasürans kanalıyla da yaklaşık 200 milyon TL üretimimiz oldu. 2014’te toplamda yüzde 40 büyümeyle 350 milyon TL prim ürettik. Banka sigortacılığı kanalında yüzde 80 büyüdük.
BES HEDEFİ 2 MİLYAR TL 2015’te hayat tarafında 500 milyon TL prim üretimi hedefliyoruz. Bu şekilde hayat tarafında ölçeği yakalayacağız. Bireysel emeklilikte 2014’ü 1 milyar TL fon büyüklüğüyle kapattık. Katılımcı sayısında 165 bini geçtik. 2015’te fon büyüklüğünde 2 milyar TL’ye ve katılımcı sayısında 250 bine erişmek istiyoruz. Bu rakamlarla BES tarafında da başa baş noktasına geleceğiz. 
ÇİFT HANELİ KÂRA DOĞRU 2013’te regülasyon değişikliği nedeniyle hedeflediğimiz kâr rakamını yakalayamadık. Sektör regülasyon nedeniyle 300 milyon TL olumsuz etkilendi. 2014’te ise ilk defa tek haneli kâr ettik. 2015 yılında çift haneli kâr göreceğiz. Acente modelimizi yakın geçmişte iki kez revize ettik, butik şekilde 60 büyük ve kârlı acentemizle yola devam etmek istiyoruz. 

“İFLAS VE SİBER SİGORTASI ÇIKARACAĞIZ”
EĞİTİM SİGORTALARI BAŞLANGIÇ
Türkiye’de özellikle kredilerden bağımsız hayat sigortalarının büyümesi gerekiyor. Sektörde çoğu şirketin bu sigortaları büyütmeyi çabalayacağını düşünüyorum. 2014’te eğitim sigortalarıyla bu noktada başarılı olduk. Bu, bize bir kapı açtı. Bu tip ihtiyaç duyulan ürünler yaratacağız. Eğitim sigortalarında banka kanalıyla belli bir hacme ulaştık, bu yıl acenta kanalıyla satış için çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl iflas ürünümüzü çıkaracağız. İflas ürünü, daha çok küçük ve orta ölçekli şirketleri doğal afet, ölüm ya da maluliyet gibi belli risklerle oluşan iflasa karşı teminat altına alıyor. 
BU ALAN BÜYÜYECEK Aslında hayat dışında bir sigorta şirketimizin olması, piyasaya yeni niş ürünler sunmamızda avantaj sağlıyor. İflas ürünü Türkiye’de ilk olacak. Aynı şekilde bu yıl, dünyada ve Türkiye’de ileride çok ihtiyaç duyulacağını düşündüğüm siber sigortalar alanında yeni ürün sunacağız. Evde kullandığımız aletlerden, akıllı telefonlara, siber dünyadaki itibarımıza kadar bu alanda pek çok teminat sigortalanabilir. Yurtdışında bu tip ürünlerimiz var, onlardan birini bu yıl çıkaracağız. Bu alan büyüyecek. 

BES’te kâra geçişin profili 

1 Hayat sigortacılığında kâr için 500 milyon TL prim üretimi gerekiyor. 
2 BES’te kârlılık 5 milyar TL fon büyüklüğüyle geliyor. 
3 2011’de BES’te başa baş noktası, 1 milyar TL fon idi, şimdi 2 milyar TL.
4 Son 1-2 yıldır ancak 4 büyük oyuncunun kar ettiğini görüyoruz. 
5 Şirketler en büyük kârı acente değil, banka kanalıyla yapıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz