Merkez bankaları tarafından yürütülen, para arzının arttırılması veya azaltılması amacı ile hazine kağıtlarının alınıp satılması işlemleridir.
Açığa Satış
A Tipi Yatırım Fonu
Açık Kredi
Konutu olası tehlike durumlarına karşı koruyan, prim tutarları konutun risk değeri, yeri, yaşı gibi durumlara değişiklik gösteren sigorta türüdür.
Bir ülke parasının, döviz piyasalarında başka bir ülke parası ile serbestçe değiştirilebilmesi ve uluslararası ticari işlemlerde değişim aracı olarak kullanılabilmesidir.
Bir şirkete ait menkul kıymetlerin borsa listesine alınmasıdır.
Belirli miktardaki satın alma gücünün, belirli bir süre için ve geri verilmek üzere bir bedel (genellikle faiz) karşılığı gerçek ya da tüzelkişilere verilmesidir.
Müşteriye kullandırılan kredi tutarıdır.
Kredi müşterisinin vefat etmesi durumunda teminatı kredi borcuna mahsup edilmek üzere, daini mürtehin Akbank T.A.Ş. olarak düzenlenen hayat sigortası türüdür.
Bir bankanın açtığı kredilerin geri dönmemesi riskidir.
KKB tarafından belirlenen ve kişinin kredi geçmişi ile çeşitli risk faktörleri incelenerek oluşturulan, kredi başvurusunu doğrudan etkileyen bir puan türüdür.
Genel anlamıyla, borçlu pozisyondaki kurumun borcunu ödeyememe ihtimaline karşı, alacaklının hakkını garanti eden kıymetli evrak; bir çeşit borç sigortasıdır.
Sabit getirili menkul kıymetin üzerinde yazılı olan ve belirli dönemler itibariyle ödenen faizdir.
Belli bir miktar yabancı para biriminin değişik kurlar kullanılarak raporlama para birimi cinsinden ifade edilmesi sırasında oluşan fark.
Döviz kurunun değerinde gelecekte olabilecek değişimler sonucunda zarar etme riskidir. Yatırımcı kurdaki değişimden zarar etmemek için önceden pozisyon alır.
Kurucu hisse senetleri, şirket kurucularına ya da şirket açısından önem arz eden şahıslara genellikle bedelsiz olarak verilen, oy hakkından yoksun ve sadece temettü hakkı olan bir “adi senet” olarak tanımlanır.
Kurum kazançları üzerinden alınan bir vergi türüdür. Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşur. Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden % 20 oranında alınır.
Bireysel yatırımlardan farklı olarak yatırım fonları, yatırım ortaklıkları, sigorta şirketleri, sosyal güvenlik kuruluşları, özel emeklilik fonları, vakıflar, sendikalar ve benzeri kurumlarca yapılan yatırımlardır.