FİNANSAL TERİMLER SÖZLÜĞÜ

“Anlamıyorum", "ne demek istiyor", "benim için çok teknik" demeyin. Ekonomi, bankacılık, finans, muhasebe ve yatırım alanlarında merak edilen tüm terimleri bulacağınız Finansal Terimler Sözlüğü Capital’in filtresiyle yayında. Öğrenmek istediğiniz finansal terimi arama kısmına yazmanız yeterli…
ayın kelimesi

Açık Piyasa İşlemleri (Api) (Open Market Operations)

Merkez bankaları tarafından yürütülen, para arzının arttırılması veya azaltılması amacı ile hazine kağıtlarının alınıp satılması işlemleridir.

En Çok Görüntülenenler


  • Sahip olunmayan menkul kıymetlerin ödünç alınmak sureti ile satılmasıdır

  • Hisse senedi ağırlıklı yatırım fonlarıdır. Portföy değerinin en az yüzde 25’ini devamlı olarak Türk şirketlerinin hisse senedi olarak bulundurmaları zorunludur

  • Banka tarafından güvenilir müşteriye sadece bir imza karşılığında açılan kredidir. Bu kredi ürünü için teminat ya da kefalet istenmez. Bu krediyi kullanan kişi alacaklıya karşı tüm mal varlığı ile sorumludur
1 A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S T U V Y Z

Devlet harcamalarının gelirlerine eşit olması anlamına gelir.

Bir işletmenin veya devletin gelir ve giderleri arasındaki farktır.

Devlet gelirlerinin harcamalarından yüksek olması anlamına gelir.

Ülke ekonomisinde işgücünün çoğalması, üretim araçları ve GSMH’nin artması vb. genel verilerin yükselmesidir.

İngiliz poundu için kullanılan bir piyasa jargonudur.

Bir ülkede yapılan toplam ithalatın, toplam ihracattan fazla olması durumunda ortaya çıkan mali açıktır.

Bir ülkenin toplam mal ve hizmet ihracatı ve transferlerinin toplamıyla tüm ithalatının farkıdır. Cari işlemler dengesi hesaplamasında finansal varlık ve yükümlülükler hesaba katılmaz.

Döviz piyasalarında günlük alım satım esnasında meydana gelen döviz fiyatlarına denir.

Satılabilir pay senedi ve tahviller, alacaklar, stoklar, kasa ve öteki döner varlıklardan oluşan bir bütündür.

Daha düşük getiri sağlayan para biriminden borçlanıp bu tutarı daha yüksek getirili başka bir para birimine yatırmaktır.

Hisse senedi, tahvil, bono gibi bir enstrüman değil, yatırımcı ile CFD piyasa yapıcısı(sağlayıcı, fiyat kote eden kurum, provider) arasında yapılan, sözleşmesinin açılış ve kapanış fiyatları arasındaki farkın kar veya zarar olarak ödenmesine yönelik anlaşmalardır.

Birim zamanda gerçekleşen işlemlerin toplam değeridir.

İki farklı ülkenin para birimlerinin, üçüncü bir ülkenin para birimi cinsinden değerlerinin ölçülmesi ile aralarında ilişki kurulması ve ortaya çıkan değşim kurudur.

Ülkelerin mali politikalarını belirlerken kullandıkları, genel fiyat seviyesindeki değişimleri belirlemek amacı hesaplanan makro ekonomik göstergedir. Enflasyon göstergesinden farklı olarak çekirdek enflasyonda fiyatları geçici olarak etkiyelebilecek ( mevsimsel koşullar, enerji fiyatlarında artış gibi ) dışsal etkenler hesaba katılmaz.

Fiyatların iki kez dip yapıp yükselişe geçtiği formasyondur, fiyatların yükseleceğine ilişkin sinyal verdiği düşünülür.