“Zeytinyağında uluslararası ticaret durma noktasına geldi”

Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, Türkiye’nin dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk 5’te yer aldığını belirtti.

12.11.2024 17:00:270
Paylaş Tweet Paylaş
“Zeytinyağında uluslararası ticaret durma noktasına geldi”

Nilüfer Gözütok Ünal / CAPİTAL

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatının yüzde 12’sini tek başına gerçekleştirdiğini söyleyen Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, Türkiye’nin dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk 5’te yer aldığını belirtti.

Son 20 yılda Türkiye’de zeytin ağacı varlığının 90 milyondan 190 milyona çıktığını da ifade eden Kürlek, “Özellikle son 20 yılda yeni dikilen zeytin ağaçlarımızla üretim miktarları artmış olup yıllık rekolteye bağlı olmakla birlikte dünya üretiminde bazı yıllar 2. sırada yer almaktayız” dedi.

1 Ağustos 2023’te kapatılan ve 10 ay kapalı kalan dökme zeytinyağı ihracatının sektörü negatif etkilediğini dile getiren Kürlek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçi elindeki zeytinyağını uzun süre satamadı ve ihracatçı firmalar yurt dışındaki alıcı firmalara verdikleri taahhütleri yerine getiremedi. Buna bağlı olarak Türkiye’nin imajı olumsuz etkilendi. Şu anda da dökme ihracat açıldı ancak bu yıl  İspanya’da beklenen zeytinyağı rekoltesi  1,4 milyon ton oldu. Bu geçen yıl İspanya üretiminin yaklaşık yüzde 65 fazlası demek. Ayrıca Akdeniz havzasındaki diğer üretici ülkelerde de geçen yıla göre daha fazla zeytinyağı rekoltesi beklendiği için uluslararası zeytinyağı fiyatları düşmeye başladı. Dökme ihracat açık olmasına rağmen uluslararası piyasalarda ticaret durma noktasına geldi. Bu yıl Türkiye’de 475 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Bu rakam iç piyasada tüketilen zeytinyağının yaklaşık 4 katı. Umarım uluslararası piyasalardaki arz talep dengesi en kısa sürede düzelir hem çiftçimiz hem ihracatçımız memnun olur.”

Yurt dışında da tesis açacak

1400’lü yıllardan 1922 yılına kadar Midilli Adası’nda zeytincilik yapan, Mübadele ile Midilli adasından Ayvalık’a yerleşen Kürlek Ailesi, Ayvalık’ta da zeytinciliğe devam ediyor. Ayvalık’a yerleşen ilk ailelerden oldukları için markalarının Ayvalık Köklü olduğunu belirten Mustafa Kürlek, ailesinin 4. kuşak temsilcisi. Köklü Zeytincilik’in aile geleneğini sürdüren hem yerel hem uluslararası bir marka olduğunun altını çizen Kürlek, “Zeytin ve zeytinyağının yanında zeytin reçeli, zeytin çiçeği kolonyası, zeytin lokumu, zeytin yaprağı çayı, zeytin sirkesi ve zeytinyağlı doğal kozmetik ürünleri üretiyoruz. Ayvalık’ta bulunan fabrikamızda 10 bin metrekarelik alan üzerinde yılda 35 bin ton zeytinyağı sevk kapasitemiz yer alıyor. 1 günde 700 ton dökme zeytinyağı sevkiyatı yapabiliyoruz. Aynı zamanda yılda 500 ton sofralık zeytin işliyoruz. Zeytinyağında üretimimizin yüzde 75’i ihracata, yüzde 25 ise iç pazara satılıyor. Başta Amerika, Japonya, İtalya ve İspanya olmak üzere 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedefimiz ilerleyen süreçte bu sayıyı 25’e çıkarmak. Önümüzdeki dönemde satışlarımızda ihracatın payını yüzde 85’e çıkaracağız. Yurt dışında da bir tesis alarak üretimimizi aynı zamanda yurt dışına da taşımak istiyoruz” dedi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz