Mantı Keyfi markasının yaratıcısı
Yakup ve Mukadder Aksoy
çifti, profesyonel iş hayatından
sonra emekli olarak
kendi işlerini kuran girişimci
bir çift. 1985 yılında Marmara
Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler
Fakültesi’ni bitirdikten
sonra iş hayatına atılan Yakup
Aksoy, en son Lezzo Gıda’nın
genel müdürüyken emekli
olarak profesyonel yöneticiliği
bırakmış. Eşi Mukadder Aksoy
da mali müşavirlikten
emekli olmuş. Birlikte Beykoz’da
Maya adlı bir şarküteri açmışlar.
Mantı Keyfi’nin kurucu ortakları Yakup
Aksoy ve Mukadder Aksoy geleceğe
dair büyüme hedeflerini şöyle anlatıyor;
Yıllık 1 milyon dolar ciro
“Beykoz’da Acarkent ve Beykoz
Konakları’na yakın çok hareketli bir noktada
açtığımız şarküteride, 50 metrekare
alanda yıllık 1 milyon dolar ciro yapıyorduk.
Sabah saat 6’da açıyor, gece saat
2’de kapatıyorduk. Çevrede en kaliteli
ürünleri bulundurmakla ünlenmiştik. Zaman
zaman müşterilerimizin bizden
mantı talepleri de oluyordu. Bu alanda
bir boşluk olduğunu görünce biz de bu
işe girdik.
Kendi evimizin mutfağında mantı
yapmaya başladık. O kadar hızlı satmaya
başladık ki 3 ay sonra bizim evin mutfağında
7 kadın çalışıyordu. 20 çeşit
mantı yapıyorduk. Sonra Beltur’un restoranlarına
mantı satmaya başladık. Bir
yıl sonra da şarküterinin arkasındaki gecekonduda
Mantı Keyfi’nin ilk restoranını açtık.
5 ay sonra 70 metrekare alanda
13 kişi çalışmaya başladık. O kadar ilgi
vardı ki insanlar ayakta kalıyor, yer bulunamıyordu.
Bir ara sadece THY’ye günde
600 kilo mantı satıyorduk.
Yine müşterilerden gelen talep ve
yönlendirmeler üzerine biri Etiler’de olmak
üzere 5 restoran açtık. Ama hepsini
birden yönetemedik. Sonunda gazete
ilanıyla hepsini sattık. Franchising sistemine
geçtik. Sadece ilk açtığımız restoranı
elimizde tuttuk.
şu anda 14 Mantı Keyfi restoranı var.
3 ay içinde 24’ü bulacağız. Her yerden
bize talep var. Gelen taleplere göre yavaş
hareket ediyoruz. fiu anda hem yurtiçinde
hem yurtdışında görüşmelerimiz
var. Dubai, Bakü, ABD, İran ve İsrailli
gruplarla görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye’nin
yanı sıra dünyada da marka olmak
istiyoruz. Amerika’daki ünlü franchise’ların
yanına gidip kendi markamızla
var olmak, logomuzu onların karşısına
asmak istiyoruz. 2011’de Avrupa’da önce
Bulgaristan’a gireceğiz. Ardından
bütün dünyaya yayılmayı planlıyoruz. ~
2009’da talepler yoğunlaştı
Bize gelen franchise talepleri 2009
yılının Temmuz ayından sonra birden
yoğunlaştı. Biz de bir yandan yeni franchise’lar
verirken bir yandan da kurumsallaşma
çalışmalarına başladık.
Günde 1000 TL ciro yapan
bir şube, günde 100 tabak
mantı satıyor demektir.
100 tabak mantı satamayacak
bir lokasyona franchise
vermemeyi tercih ediyoruz.
Franchise bedeli olarak
30 bin TL alıyoruz. Bunun
karşılığında 400 kilo
bedelsiz ürün veriyoruz.
Bu da 15 bin TL’lik satış demek.
Yani verdiğimiz mantıyı satarak bize
verdiği paranın yarısını geri alabiliyorlar.
Tabela, görsel ve 1
aylık sarf malzemeleri için de 5-6 bin
TL’lik bütçe ayırıyoruz. Sonuçta bu bütçe
de onlara geri dönüyor. Biz aslında
10 bin TL almış oluyoruz. Bu parayı veren
yatırımcıyı çok kolay buluyoruz ama
biraz seçici davranıyoruz. Girişimcilerimizin
belli bir vizyonu olmasını, bizim
kadar heyecan duymalarını istiyoruz.
Menüde 8 çeşit mantımız var. Geleneksel
Türk mantısını yeni trendlerle birleştirip
değişik ürünler hazırlıyoruz. Karidesli
mantı, kepekli mantı, ıspanaklı
mantı gibi ürünlerimiz var. Ayrıca çiğ
börek, gözleme, sigara böreği ve paçanga
da yapıyoruz. Ürünün yüzde
70’ini biz yolluyoruz. Gerisini girişimcilerimiz
kendileri üretebiliyor. Ancak el
��rünü olmayan hiçbir yemeği kabul etmiyoruz.
Anadolu’daki şehirlerde tek bir
franchise ile yürümek istiyoruz. Bir ilde
yeni şubeler açılacaksa, var olan girişimcilerimizle
yürümeyi tercih ediyoruz’.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?