İMKB 100, 58.035 tarihi zirve kapanışından bu yana yüzde 58 kayba uğradı. İşte bu süreçte, zirvesine göre çok düşen, analistlerin orta uzun vade için iyi getiri fırsatı sunacağını düşündüğü hissele...
İMKB 100, 58.035 tarihi zirve kapanışından bu yana yüzde 58 kayba uğradı. İşte bu süreçte, zirvesine göre çok düşen, analistlerin orta uzun vade için iyi getiri fırsatı sunacağını düşündüğü hisseler var. Yaptığımız çalışmaya göre 10 aracı kurum toplamda 32 hisse önerdi. Bunlar arasında ise 13 hisse en az 2 aracı kurum tarafından önerildi. Özellikle dikkat çeken hisseler ise Garanti Bankası, THY, BİM ve Vakıfbank.
Yılbaşından bu yana 28.700 bandında hareket eden İMKB-100 Endeksi, şubat ayının ortasından sonra gelen satışlarla 24.000 desteğini aşağı yönlü kırdı. Bu harekette öncelikle yurtdışı faktörler belirleyici oldu. Yine Türkiye’nin IMF anlaşması konusunda yaşadığı belirsizlik ve başta büyüme ve işsizlik olmak üzere kötü gelen makro göstergeler, düşüşte etkili olan faktörler arasında yer aldı.
Bu dönemde borsada birçok hisse, krizin etkisiyle birlikte sert düşüşler yaşadı. Özellikle bankacılık, beyaz eşya, otomotiv, demir çelik sektörü hisseleri derin yaralar aldı. Bunun yanında krize karşı daha defansif yapıda olmalarına rağmen, telekom, savunma sanayi, gıda, ilaç, perakende sektöründen hisseler de hak etmedikleri yerlere geldi. Buradan yola çıkarak, 10 aracı kurumdan bu tarz hisseler arasında; mali yapısı iyi, likidite sorunu olmayan, orta uzun vadede yatırımcısına iyi kazanç sağlayabilecek hisseleri önermesini istedik. Her aracı kurumun önerdiği hisseleri haberimiz içindeki tabloda tek tek görebilirsiniz. Genel olarak bakıldığında 10 aracı kurum toplamda 32 hisse senedini önerdi. Bu hisseler arasında ise 13 hisse öne çıktı.
Hangi Hisseler Çok Düştü?
Hisse senedi fiyatlarının çok düşmesinde tabii ki global kriz etkili oldu. Ancak, bunun detaylarına bakıldığında banka bilançolarındaki bozulmalar gözleniyor. Başta otomotiv ve demir çelik sektörü olmak üzere ihraç ağırlıklı sektörlerin pazarlarındaki daralma ve iç talep yetersizliğinden dolayı diğer maliyetlere ilaveten stok maliyetinde de artış gözleniyor.
Sigorta sektöründe büyümenin son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yatırım yapan şirketlerin serbest sermayesi azalıyor. Esas faaliyetlerden kâr etmenin oldukça zorlanıldığı bu dönemde, kur farkı giderlerinin artıyor. Şirket bazında olumsuzluklar ne kadar çok olursa, düşüş de aynı oranda sert oluyor.
Bu faktörlerle gerilen hisseler arasından aracı kurumların öne çıkardığı 13 hissenin neden önerildiğini haberimizin tablosunda bulacaksınız. Ancak bunun yanında borsanın Şubat ayının ikinci yarısı itibariyle 24.000 desteğini aşağı yönlü kırdığı bu dönemde, bahar ayına yönelik beklentilere ve aracı kurumların yatırımcılara tavsiyelerine özellikle yer vermek gerekiyor.
Gelecekte Yeni Dipler Olabilir
Bakıldığında uluslararası piyasalardaki olumsuz hava, beklentilerin altında gelen yılsonu kâr rakamları, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin, dolayısıyla TL’nin dolara karşı değer kaybının da etkisi ile İMKB-100’deki satış trendinin devam etmesini bekleniyor.
Bahar aylarında yurtiçinde yerel seçimler ve yerel seçimler civarında IMF ile olası stand by anlaşmasına yönelik beklentilerin ağırlık kazandığını anlatan Global Menkul Değerler Stratejisti Arzu Odabaşı, “Yılın ikinci çeyreği, büyümelerin yavaşladığı ve artık dip seviyelerine geldiği dönemler olacak. Bu varsayımla, hisse senedi piyasaları yeni dip seviyeleri denemek üzere hareket eder” diyor.
Yurtdışında dip oluşumunun henüz tamamlanmadığını kaydeden Eti Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adem Özen, ABD ekonomisine yönelik olumlu haber akışı oluşmazsa Dow Jones’da 7.000, İMKB-100 Endeksinde ise 21.000 seviyesinin kırılmasını bekliyor.
İMKB-100 Endeksi için mevcut durumda uzun vadeli düşüş trendinin geçerliliğini korumakta olduğunu anlatan Turkish Yatırım Araştırma Müdürü M. Baki Atılal, realizyonlarda 20.000 – 21.000 band aralığından yapılacak alımların uzun vadeli yatırım için uygun seviyeler olduğunu kaydediyor.
Hisse Seçimine Dikkat
2009’un pek çok belirsizlik içermesinden dolayı, volatilitedeki oynaklığın da fazla olacağını anlatan Atılal, dolayısıyla oluşturulacak yatırım stratejilerinde esnek olunması gerektiğini söylüyor. Atılal, “Hisse seçimi yaparken; likit, nispeten nakit sıkıntısı çekmeyen, kredi ihtiyacı düşük ve talep daralmasına elastikiyeti düşük olan, net nakit pozisyonu ve serbest nakit akımı yaratma yeteneği yüksek, temettü verim potansiyeli olan hisselerin dikkate alınmasını tavsiye ediyoruz” diyor. Yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden uzak durmalarını tavsiye eden Eti Menkul’den Adem Özen, borsalarda dip oluşumunun tamamlandığına dair sinyaller almadan yeni hisse pozisyonu açılmamasını tavsiye ediyor. Özen, “Mevcut portföyleri çeşitlendirerek, hedge ederek (koruyarak) riskler düşük tutulmalı. Yine aracı kurum desteği almadan hisse alınmamalı” diyor.
Merkez Menkul Değerler Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven ise kısa vade açısından mart ayının seçici hisse pozisyonları açısından olumlu sonuçlanabileceğini ancak ay sonuna doğru pozisyonları kapatma ihtiyacı doğabileceğini kaydediyor.
Gelen kötü verilerin MB’nin faiz indirim sürecini destekler nitelikte olduğunu söyleyen Fortis Portföy Hisse Fonlar, Araştırma, Özel Varlık Yönetimi Bölüm Direktörü Göktürk Işıkpınar, bono yatırımcısı açısından daha cazip bir ortamın olduğunu düşünüyor. Genel olarak da yatırımcıların temkinli duruşlarını korumalarını tavsiye ediyor. Global Menkul’den Arzu Odabaşı, bono, döviz ve seçici olmak kaydıyla düşük oranda hisse senedi portföyü tavsiye ediyor.
Nergis Kasabalı / Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
“İlk Çeyrek Bilançoları Yeni Dipler Getirebilir”
“Kısa vadede IMF anlaşması izlenecek. Yılın genelinde ise yurtdışı piyasalar etkisini hissettirecek. Zayıf 2008 son çeyrek ve 2009 ilk çeyrek bilançoları, satış baskısı yaratabilir. Bu şartlar altında şu anki seviyelerden daha aşağı endeks seviyeleri görebiliriz.
Sektörel bazda bakıldığında, bankacılıkta aktif kalitesinde bozulma ve kârlılıkta azalma bekleniyor. Otomotiv, demir-çelik, çimento ve dayanıklı tüketim sektörleri için kötü bir yıl olacak. Perakende, enerji ve telekom sektörlerini ise nispeten daha iyi bir yıl bekliyor. Çok uzun vadeli önerdiğimiz hisseler arasında özellikle Akçansa, Doğuş Otomotiv, Enka İnşaat, Hürriyet ve Tofaş’a dikkat çekiyoruz.“
Emre Sezan / İş Yatırım Araştırma Müdürü
“Toparlanma Nisan’da Olabilir”
Bahar aylarına geldiğimizde IMF anlaşması, 2009 ilk çeyrek kâr rakamları ve yurtdışı piyasalardaki gelişmeler piyasanın yönünü belirler. Anlaşmanın imzalanması veya detaylarının belli olması 2009 ile ilgili finansman endişelerini ortadan kaldıracak. TL’yi ve İMKB-100’ü olumlu etkileyecek.
Yurtdışı piyasalarda olumlu bir gelişme olmaması, IMF ile ilgili belirsizliğin devam etmesi halinde, piyasada yüzde 15-yüzde 20 oranında bir düzeltmenin ardından özellikle bankaların liderliğinde ilk çeyrek kârlarının açıklanmasına yakın bir toparlanma olabilir. Kârların Mayıs ayı başında geleceği düşünülürse, toparlanma Nisan ayında gelebilir.”
Sinan Gökşen / Ekspres Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
“Ucuz Kalmış Hisselere Dikkat”
“Yurtdışında Obama yönetiminin hayata geçirdiği 787 milyar dolarlık paketin etkileri, Avrupa da ise, Doğu Avrupa riski, piyasalar üzerinde etkili olacak. Yurtiçinde yerel seçimlerin bitmesinden sonra imzalanacak bir IMF anlaşması, piyasalara sınırlı ölçüde olsa bir güven getirebilir. TL faizleri halen cazip, ancak gelişmekte olan ekonomilerin üzerindeki riskler ve IMF anlaşması ile ilgili belirsizlikler, kurlar üzerinde etkili olmaya devam edecek. TL faizi ağırlıklı, küçük bir miktarda ise döviz bulundurulan bir sepet öneriyoruz. Bunun dışında borsa da yatırım yapmak isteyenler çok ucuz kalmış, temeli sağlam hisselerde uzun vadeli bir perspektifte yatırımı düşünebilir.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?