"Geri çekilmeler alım fırsatı olur"

Borsada geri çekilmeleri yeni alım fırsatı olarak gören Erden ile piyasa beklentilerini ve yatırım stratejilerini konuştuk...

12.09.2017 16:37:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Geri çekilmeler alım fırsatı olur"

Talip Yılmaz

tyilmaz@doganburda.com 

Piyasalar, yılın ilk iki ayında gelişmekte olan piyasaların aksine siyasi ve bölgesel risklerin etkisiyle zorlu bir süreçten geçti. Dolar 3,90’lı fiyatları test ederken borsada 80.000’in altı seviyeler söz konusu oldu. Ancak sonrasında Merkez Bankası’nın müdahaleleri, KGF kredilerinin banka bilançolarına olumlu etkileri gibi faktörlerle piyasalar, gelişmekte olan ülke piyasalarına ayak uydurdu. 1,2 milyar TL portföyü yöneten QNB Finans Portföy’ün genel müdürü Egemen Erden, olumlu trendin 1-2 çeyrek daha devam etmesini bekliyor. Borsada geri çekilmeleri yeni alım fırsatı olarak gören Erden ile piyasa beklentilerini ve yatırım stratejilerini konuştuk: 

  •  Yılın ilk dönemini değerlendirir misiniz? Piyasalarda neler etkili oldu? 

 Yılın ilk dönemi, yılın geneli için belirleyici oldu. Ekonomi politikalarında belirsizlik vardı. MB’nin geç kalmış faiz hamleleri oldu. Siyasi belirsizlikler de bunlara eklendi. Sonuçta yılın ilk iki ayında Türkiye, gelişmekte olan piyasalara olan para girişinden faydalanamadı. Yılın başından bu yana bakıldığında, mart sonuna kadar gelişmekte olan ülkeler endeksinin yüzde 2 altında performans gösteren Türkiye, referandum sürecinin bitmesinden sonra MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinin yüzde 5 üzerine çıktı. Türkiye’nin yaşadığı olumsuz süreçte, gelişmekte olan ülkelerde risk algısının yüksek olması, para girişinin devam ettiği bir süreç olması, en önemli avantajı oldu. 

  •  Bundan sonra piyasalarda beklentiniz ne yönde, gelişmekte olan piyasalar lehine olan süreç devam eder mi?

 Geldiğimiz seviyelerdeki oynaklıklara baktığımızda son derece düşük seviyelere geldiğini düşünüyoruz. Genelde önemli dönüşlerin, oynaklıkların bu denli düştüğü seviyelerde geldiğini unutmamak lazım. Biz genel olarak son çeyrekte olası FED’in bilanço küçültme hamlelerine kadar özellikle gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında trend değişikliği yaratacak negatif bir dönüşüm beklemiyoruz. Türkiye piyasalarının da bu trende genel olarak hem faiz hem borsa cephesinde ayak uyduracağını düşünüyoruz. Artık hükümetin büyüme başta olmak üzere ekonomi politikalarında daha net adımlar atmasını bekliyoruz. Yüzde 3’ün üzerinde büyüme yakalamak Türkiye için zaruri bir durum. KGF kredileri ile yaşanan canlılığın özel sektörle birlikte büyümeye yansımasını görmek gerekiyor. 

  •  Para girişinde FED politikaları önemli. Bundan sonra FED’den ne bekliyorsunuz? 

 Trump’ın seçim dönemindeki vaatlerinin hayata geçirilmesinin zaman alacağı öngörülüyor. Büyüme beklentilerine de bu durum yansıyor. Yine FED’in de faiz artırım sürecinde daha güvercin bir tutum izleyeceği beklentisi piyasada oluşmuş durumda. Haziran ayındaki toplantıda bir faiz artırımı olasılığı yüksek. Ancak yılın geri kalanında faiz artırımı olacağı beklentisi yüzde 40’lar civarında. Yani piyasada beklendiği kadar hızlı bir faiz artırımı olmayacağı fiyatlanıyor. Bu da gelişmekte olan piyasalardan para çıkışı konusunu öteliyor. Hatta para girişi devam ediyor. Bir-iki çeyrek daha para girişinin devam edeceğini öngörüyoruz. Son çeyrekte risk faktörleri yeniden gözden geçirilmeye başlanır.  

  •  Endeks 100.000 seviyesine dayandı. Bundan sonra borsada ne bekliyorsunuz? 

 Piyasanın daha sakin bir seyir izlemesini bekliyoruz. Yurt dışı piyasalarda ve küresel risk algısında bir bozulma yaşanması için önümüzdeki birkaç aylık süreçte bir sebep görmüyoruz. Ancak gelinen seviyeler itibariyle de finansal enstrümanlarda da yukarı yönlü hareket alanının kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu çerçevede borsa yukarı yönlü hareketler yapabilecek olsa da 100.000 seviyesini görmesinin zor olduğunu düşünüyoruz. Burası psikolojik bir sınır. Borsa olması gereken yerde. Burada piyasa satış fırsatı verecektir. Borsa İstanbul, banka ağırlıklı bir borsa. KGF kredilerinin etkisiyle banka kârlarında ikinci çeyrekte de ivme devam edecektir. Banka kârlarının beklenenden daha iyi bir seyir izlemesine paralel olarak gelen yukarı revizyonlara rağmen endeksin bu seviyelerden yaklaşık sadece yüzde 5 yukarı potansiyeli bulunuyor. 

~

  • Bu dönemde hisse senedi stratejisi nasıl olmalı?

 Endeks bazında gelinen bu seviyelerde çok fazla bir getiri fırsatı olmadığı görülüyor. Ancak hisse bazında getiri aranmaya devam edilmeli. İyi fırsatlar devam ediyor. Bankaların içinde seçici olmakla birlikte pozisyon alınabilir. Bunun yanında vergi teşvikleri ve KGF kredilerinin reel sektöre ve büyüme verilerine ne ölçüde yansıdığını, görmek lazım. Ancak beyaz eşya, otomotiv şirketleri iyi gidiyor. Savunma sanayi şirketleri de iyi performans gösteriyor. İyi fırsatlar oldu. Hisse pozisyonu azaltılabilir ama piyasadan çıkmamak lazım. Geri çekilmeleri şimdilik alım fırsatı olarak kullanmak gerekiyor. Çünkü bir-iki çeyrek daha genel trendin bozulmasını beklemiyoruz. Geri çekilmelerde banka hisselerine bakılabilir. 

  • Dolar 3,90’lardan 3,55’lere kadar gevşedi. Gevşeme devam eder mi? Yoksa yön yukarı döner mi? 

 Hükümetin mali politikalarına ve MB’nin sıkı duruşuna bağlı hareketler görürüz. MB sıkı duruşunu devam ettirdiği sürece global konjonktüre de bakıldığında yeni bir atak beklemiyoruz, en azından sınırlı olur. Yabancı yatırımcı getiriye bakar. TL’nin getirisine, kendisinin fonlama maliyetine bakar. Riski inceler. TL cazip getiri sunuyor. Kurun önümüzdeki dönemde 3,50-3,70 bandında bir seyir izlemesini bekliyoruz. Ancak daha aşağı seviyelere inmesi, yüksek enflasyon ve süregelen jeopolitik belirsizlikler sebebiyle zor görünüyor. 3,50’lere doğru pozisyon artırılıp 3,70’lerde satış yapılabilir. En azından iki çeyrek için bunu söyleyebiliriz. Euro tarafında beklentilerin tersine kuvvetlenme var. Trump politikaların yavaş ilerlemesi ve AB tarafında büyüme beklentilerinin daha iyi olması, Euro’yu güçlendiriyor. Parite 1,15 seviyelerine doğru hareketini sürdürebilir. 

  •  Faiz tarafında beklentiniz nedir? 

 Gösterge olarak kabul edilen 2 yıllık Hazine tahvillerinde yüzde 11,75-11,25 bandı önümüzdeki 3 ay için makul seviyeler olarak görünüyor. Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu sürdüreceğini belirttiği önümüzdeki dönemde, bu seviyelerin aşağısı pek mümkün görünmüyor. Ancak risk algısının olumlu seyri ve ABD tahvil faizlerinin mevcut seviyelerinin de altına gelmesi durumunda uzun vadeli tahvil faizlerinde yüzde 10,5 seviyelerini tekrar mümkün kılıyor. Sonuç olarak faizlerde ise enflasyon üzerindeki baskı sebebiyle yüzde 10,50 altına doğru hareketler satış fırsatı olarak görülebilir. Zira yüzde 10,50 altında seviyelerde, TL getirilerinin kalıcı olmasını beklemek zor gözüküyor. 

  •  Altın güvenli liman olma özelliğini sürdürecek mi? Yıl başından bugüne iyi performans gösterdi. 

 Yılın başından beri yüzde 8 artış gösteren altın güvenli liman olarak görüldüğü için en çok artış gösteren emtialardan biri oldu. Altın ons fiyatlarının 1.250 dolar desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli olumlu görünümün devamı açısından önemli. FED tarafında agresif bir faiz artışı beklemediğimiz için altının yılın geri kalanında bu seviyelerin altına geleceğini düşünmüyoruz.

~


YATIRIM PORTFÖYÜ NASIL OLMALI? 

Önümüzdeki 3 aylık dönemde bankaların kredi verme iştahının geçen üç ayda olduğu gibi yüksek seyretmesini bekliyoruz. Bu yüzden TL mevduat faizlerinin yüksek seyretmeye devam etmesi beklenmeli. Faizlerin ve hisse senedi endekslerinin geldiği seviyelerden daha da olumlu seyretmesi için ciddi bir beklenti değişikliği gerekiyor. Bu nedenle yüzde 50 oranında TL mevduat portföylerde bulundurulmalı. Risksiz getiri, değerlendirmek lazım. Yüzde 25 Eurobond Fonu, risk algısına göre yüzde 25 de hisse senedi riski içeren yatırım fonu öneriyoruz. Endeksin aşağı hareketlerinde güçlü bilanço beklentilerine ilave olarak banka hisselerinde pozisyon açılabilir. Aşağı hareketler alım fırsatı yaratır.



QNB FİNANS PORTFÖY’ÜN HEDEFLERİNDE NELER VAR? 


SADE YAPI Ana stratejimiz, sade ve yalın bir yapı ile şeffaf ve kolay anlaşılır ürün gamıyla müşterisini iyi anlayan bir portföy yönetim şirketi olmanın yanında, müşterisi tarafından da en iyi anlaşılan portföy yönetim şirketi olmak. Bunun için tüm ürünlerimizi tek tek gözden geçiriyoruz. Müşterilerimizin piyasa koşullarına bağlı olarak hızla değişen ihtiyaçlarına en uygun çözümleri en doğru zamanda sunabilmek için onlara dokunan QNB Finansbank ve QNB Finansinvest ile etkin bir çalışma içindeyiz.
ODAK ALAN Gerek yatırım fonları pazarında gerekse hızla büyüyen BES’te önemli bir oyuncu olmaya devam edeceğiz. Ancak odağımız, öncelikli olarak en iyi yaptığımız iş olan performans ve getiri üzerinde olacak. Hedefimiz, her işi yapan değil, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda yaptığı işleri en iyi yapan kurum olmak. Halihazırda pazar lideri olduğumuz borsa yatırım fonları tarafında da yatırımcılara Borsa İstanbul üzerinden farklı varlıklara kolayca yatırım yapabilmelerini sağlayacak yeni ürünler üzerinde çalışıyoruz.



2017’DE PİYASALARI NELER ETKİLEYEBİLİR? 


Global piyasalar 

  •  FED’in politikaları ve onu takip edecek olan ECB ve diğer merkez bankalarının alacakları aksiyonlar 
  •  Trump’la ilgili olası soruşturma sürecinin söz verdiği vergi reformu ve altyapı yatırımlarını rafa kaldırılması 
  •  Amerika-Rusya arasındaki olası anlaşmazlıklar 
  •  Son yıllarda füze teknolojisi konusunda uzmanlaşan Kuzey Kore’nin füze denemeleriyle gerilen ortam 
  •  Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya’da yaşanan siyasi krizin genel EM risk iştahını engelleme ihtimali 
  •  İngiltere’nin Brexit görüşmeleri 

Türkiye’deki gelişmeler 

  •  Jeopolitik riskler 
  •  Avrupa ile olan ilişkiler 
  •  Reform sürecinin gelişimi ve hızı

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz