"Güçlü koalisyon yeni zirve getirir"

Piyasalar zorlu bir ilk yarıyı geride bıraktı ve genel seçimin ardından koalisyon görüşmeleri takip edilecek. Yatırımcıların koalisyon kurulma haberi sonrası olası borsa yükselişini satın alma hazırlığında olduğunu söyleyen Finans Portföy Genel Müdürü TUNÇ ERDAL, hükümet kurulamazsa piyasalarda sert satış yaşanmasını bekliyor. Erdal, borsadaki yüksek iskontonun koalisyon beklentisiyle daraldığını kaydediyor.

9.09.2015 10:34:380
Paylaş Tweet Paylaş
"Güçlü koalisyon yeni zirve getirir"
Para ve sermaye piyasaları zorlu bir ilk yarı geçirdi. Yıla çok iyi başlayan piyasalar, ardından Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sorgulandığı ortamda, faiz indir baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Türkiye varlıkları sıkıntılı bir sürece girdi. Sonrasında FED’in faiz artırımına erken başlayacağına yönelik haberler gelişen piyasalarda dalgalanmaları artırdı. Genel seçim sürecine giren Türkiye piyasalarında volatilitenin boyutu daha da arttı. Dolar kuru 2,70’in üzerine çıkarak yeni rekorlar kırarken, gösterge faiz çift hanelere sıçradı. Borsada satış baskısı arttı. Ardından 7 Haziran genel seçimi ve tek parti hükümetinin sonu.. Şimdi yeni hükümet kurulma süreci yaşanıyor. İşte böyle bir ortamda Finans Portföy Genel Müdürü Tunç Erdal ile konuştuk: 
1 İLK YARIYA NELER DAMGASINI VURDU?
Yılın ilk 6 ayında piyasalarda önemli ölçüde volatilite yaşandı. Piyasaları bu dönemde etkileyen unsurlar arasında öne çıkanlar FED’in faiz artırım süreci söylemleri, Yunanistan ile ilgili yaşanabilecek problemler ve olası etkileriyle yılın özellikle ikinci çeyreğinden itibaren olası seçim senaryoları oldu. Dolar kuru üzerinde ise en önemli etki TCMB politikalarına dair yapılan tartışmalardan geldi. TCMB’nin bağımsızlığına yönelik söylemler piyasayı rahatsız ederken kurda da yükselişe sebep oldu. Kur yükselişi beraberinde enflasyon artışını da getirdi. TCMB yılın başında özellikle petrolde yaşanan fiyat düşüşlerine dayanarak hızlı faiz indirimleri gerçekleştirdi fakat kur ve enflasyondaki artışlar TCMB’nin daha fazla faiz indirmesini engelledi.
 2 BORSA VE FAİZDE NELER YAŞANDI?
Borsa yıla çok iyi başlangıç yapıp ocak ayında 91.800’e kadar yükseldi, martmayıs arasında 76.600-89.000 hareketini yapan endeks, haziran seçimlerinin hemen sonrasında ise 75.200 seviyesini gördü. Volatilite çok yükselmiş olmasına rağmen, BİST-100 yılın ilk yarısını neredeyse başladığı yerde bitirmek üzere. Yıla yüzde 8 civarında başlayan gösterge tahvil faizi, borsaya benzer şekilde ocak ayında yüzde 7 bileşiğin altını gördükten sonra nisan ve haziran aylarında yüzde 10,5 seviyelerine kadar yükseldi. Gösterge faiz, borsadan ilk 6 ayın sonunda ayrışarak yıla başladığı yerin yaklaşık 2 puan üzerinde işlem görüyor.
~
3 İKİNCİ 6 AYDA GÜNDEMDE NELER OLACAK?
Genel seçimin sonrasında piyasaların bakmış olduğu tek bir konu var: Koalisyon kurulabilecek mi? Koalisyon kurulamayıp erken seçime mi gidilecek? Koalisyonu hangi partiler kuracak? Geçmişteki koalisyon tecrübeleri ve borsa endeksi performanslarına bakarsak borsanın hükümet kurulduktan sonra yükselmiş olduğunu görüyoruz. Yatırımcılar da böyle bir yükseliş potansiyelini kaçırmak istemiyor. Hükümetin kurulması ve bu hükümetin fonksiyonları sağlıklı sürdürmesi, piyasalardaki pozitif algılamanın devam etmesini sağlayabilir.
4 SEÇİM SONRASI NE BEKLİYORSUNUZ?
Seçimlerden sonra borsada volatil seyrin devamını bekliyoruz. Piyasanın beğeneceği bir koalisyon kurulması durumunda BİST-100 yeni zirve deneyebilir, faizler ise yüzde 8-9 bileşik aralığına gerileyebilir. Biz görüşmeyi yaptığımızda koalisyon görüşmeleri resmen başlamadı. Ancak koalisyon kurulması önemli, bu sayede yaşanacak pozitifliğin devamı için ise koalisyonun uyumlu çalışması daha da önemli. Koalisyon kurulamayıp ya da kurulduktan sonra kısa süreli olursa erken seçim kaçınılmaz olursa bu da piyasa üzerinde negatif etki yaratır.
5 BORSA İSTANBUL YABANCI İÇİN CAZİP Mİ?
Seçim sonrasında tek parti hükümeti dönemi sona erdi ve partilerin bu durumda bir koalisyon hükümeti veya azınlık hükümeti kurup kuramayacağına ilişkin artan belirsizlikler sebebiyle Türkiye’nin risk primi arttı. Hem TL’nin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesi hem de artan risksiz getiri oranı sebebiyle endeks hedef değeri yaklaşık yüzde 5 indirildi. BİST için 2015 sonu yeni hedef değerimizi 91.000 seviyesine revize ettik. Halihazırda endeksin gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 12 iskontosu var. Seçim sonrasında bu iskonto yüzde 20 seviyelerine çıktıktan sonra koalisyon hükümeti kurulacağına ve erken seçime gidilmeyeceğine ilişkin inancın artmasıyla daraldı.
6 HANGİ HİSSELERİ ÖNERİYORSUNUZ?
TL’de yaşanan zayıflık döviz cinsinden finansal borçları olan ya da yabancı para cinsinden maliyetleri olan şirketleri zora sokuyor ve kârlar üzerinde baskı yaratıyor. Büyüme ve enflasyon tarafında da bu durumun zincirleme negatif etkilerini görüyoruz. 2015 yılı büyüme verileri yılın başında yapılan yüzde 4 tahmin seviyelerinden yüzde 2,5-3 aralığına revize edilirken, enflasyon beklentileri ise yüzde 6 seviyelerinden yüzde 7-7,5 seviyelerine yükseltilmeye başlandı. Bu ortamda sektörel olarak net bir ayrımımız olmasa da ihracat ağırlıklı çalışan, operasyonel ve finansal olarak ciddi bir kur riski taşımayan, nakit zengini veya nispeten düşük borçluluk rasyoları olan, yüksek temettü verimine sahip şirketleri beğeniyoruz.
~
7 GÖSTERGE FAİZ YÜZDE 8 DÜZEYİNE İNER Mİ?
Faiz piyasası enflasyon ve Amerikan faizlerindeki gelişmelere oldukça hassas. Hükümet kurulması yukarı yönlü hareketi sınırlayacak, piyasayı pozitif olarak etkileyecektir. Bunlara rağmen geçmişte gördüğümüz seviyelere tekrar geri gelebilmek için enflasyonda bir düşüşle beraber TCMB’nin de politikalarını daha rasyonel şekilde bağımsız olarak uyguladığını görmemiz gerekebilir. Faizlerin yüzde 10,5 üzerinde seyretmesini normal koşullar altında beklemiyoruz. Olumlu gelişmeler sonrası ise yüzde 8-9 bandına kadar gerileyebileceğini düşünüyoruz.
8 DOLAR/TL KURUNDA BEKLENTİNİZ NEDİR?
Dolarda 2,50’nin üstü seviyelerinin kalıcı olduğunu düşünüyoruz. Koalisyon kurulamayıp seçimlerin yenilenmesinin piyasa için oldukça negatif olacağını düşünüyoruz. Kur, seçimlerin yenilenmesi olasılığı artarsa 2,80 bölgesini ziyaret edip aşabilir. Hükümet kurulabilirse dolar/ TL kuru ekonomi politikalarındaki başarıya paralel hareket edecektir. Ekonomi politikaları ne kadar iyi ve bağımsız uygulanırsa kurdaki değer kazanma o kadar artacaktır. Ancak en iyimser senaryoların gerçekleşmesi durumunda bile tekrar 2,50’nin altına kalıcı olarak inilmesi çok zor bir olasılık.
9 MERKEZ BANKASI (TCMB) NASIL HAREKET EDER?
TCMB’nin hükümet kurulana ve ekonomi yönetimi belli olana kadar majör bir politika değişikliği yapmasını beklemiyoruz. TCMB var olan politikalarını elindeki araçlarla sürdürmeye devam edecektir. Ekonomi yönetimi oluştuktan sonra TCMB’nin faizi daha etkili kullanmasını bekleyebiliriz. TCMB, faizi daha etkili kullanır hale geldiğinde ise kur ve enflasyon üzerindeki baskı hafifleyebilir.
10 FED POLİTİKALARININ PİYASALARA ETKİSİ NASIL?
Dünyada gelişmiş merkez bankaları likidite operasyonlarına ABD Merkez Bankası (FED) hariç devam ediyor. FED, parasal genişleme serisini bitirdi ve 2015 son çeyreğinde faiz artırımı yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise piyasalara likidite vermeye devam ediyor Gelişmiş merkez bankalarının likidite operasyonlarının fiyatlar üzerinde hala pozitif etkisi olduğunu düşünüyoruz. Likidite bolluğu ve verilen likiditenin her zaman artırılabileceği mesajları, piyasalardaki satışların kısa süreli olmasına yol açıyor. Amerika ve Avrupa borsaları da her ne kadar Yunanistan’ın Euro’dan çıkması söylentileri gibi negatif söylemler gelse de yeni rekorlar kırmaya devam ediyor.
~
Finans Portföy'ün piyasa hedefi
Finans Portföy, yatırım fonları, emeklilik fonları ve bireysel/kurumsal müşteri toplamı olarak yaklaşık 1,4 milyar TL’yi yönetiyor. Yatırım fonları 675 milyon TL, emeklilik fonları 508 milyon TL büyüklüğünde. 2015 yılında özellikle yatırım fonlarımızda ciddi bir büyüme gerçekleştirmek istiyoruz. Yatırım fonları tarafında yılbaşından bu yana yaklaşık olarak yüzde 35’lik bir büyüme gerçekleştirdik ve bu artışın büyük kısmı likit fon dışındaki nitelikli fonlarımızdaki büyümeden kaynaklandı. Borsa yatırım fonlarında yüzde 80’in üzerindeki pazar payımızı korumaya devam ediyoruz. 2015, portföy yönetim şirketleri için özel bir yıl olacak. SPK düzenlemelerinin 1 Temmuz’da hayata geçmesinden sonra portföy yönetim şirketleri artık fon kurucusu olabilecek. Biz de bu avantajı kullanarak yatırım fonu pazarında yeni ürünler ile pazar payımızı artırmayı ve yönettiğimiz portföy büyüklüğünü artırmayı hedefliyoruz.

TUNÇ ERDAL’DAN KRİTİK 7 MESAJ
1 Geçmişteki performanslara bakıldığında borsanın hükümet kurulduktan sonra yükselmiş olduğunu görüyoruz.
2 Piyasanın beğeneceği bir koalisyon durumunda BİST-100 yeni zirve deneyebilir.
3 İyi bir koalisyon durumunda faizler ise yüzde 8-9 bileşik aralığına gerileyebilir.
4 En iyimser senaryolarda bile dolar/TL’de 2,50’nin altına kalıcı inmek çok zor görünüyor.
5 TCMB, faizi daha etkili kullanır hale geldiğinde kur ve enflasyon üzerindeki baskı hafifleyebilir.
6  İhracat ağırlıklı, ciddi bir kur riski taşımayan, nakit zengini veya nispeten düşük borçluluk rasyoları olan, yüksek temettü verimine sahip şirketleri beğeniyoruz.
7 Koalisyon kurulamazsa veya kısa vadeli olursa bu, piyasa üzerinde negatif etki yaratır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz