MB'nin politikası riskli mi?

Geçen yıl aralık ayından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında yaptığı değişiklikler, piyasalar tarafından yakıdan izleniyor.

1.03.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
MB'nin politikası riskli mi?
TCMB, faizleri indirirken, düşen faizlerin kredi talebini artırmaması için zorunlu karşılık oranlarını artırıyor.
Şubat ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında ise faizlerde bir değişikliğe gidilmedi. TCMB'nin para politikası hakkında Wall Street Joorunal'da bir analiz çıktı. Bu yazıda şu konulara değinildi:

ÖRNEK OLABİLİR
Eğer TCMB başarılı olursa ki şu ana kadar bu yönde işaretler var, Brezilya gibi faizi yüksek tutarak para birimlerinde değerlenmeye neden olan diğer gelişmekte olan ülkelere örnek olacak.

AGRESİF ARTIRIM OLABİLİR

Diğer taraftan munzam karşılıklar yoluyla enflasyonu kontrol etmenin mümkün olmadığını ve TCMB'nin ilerde faizleri agresif artırmak zorunda kalabileceğini (2006'da Durmuş Yılmaz ilk geldiğinde yaşandığı gibi) iddia eden yorumlar da var.

BAŞARI GELEBİLİR

TCMB'nin frene basmasıyla cari açık düzelmeye başlarsa Türkiye'nin büyümesi daha sürdürülebilir bir trende girer. Bu da yılın ikinci çeyreğinde bir kredi notu artışı getirir ve TCMB politikası da amacına ulaşmaya başlar.

EN BÜYÜK RİSK
TCMB politikası açısından en ciddi risk ise kur ve emtia fiyat artışlarının enflasyonu yukarı tetiklemesi. Bu açıdan takip edilen seviyeler dolar kurunun 1,65'i; petrolün ise 120 doları geçip geçmemesi. Geçerse TCMB erken faiz artırmak zorunda kalabilir. Bu seviyelerin altında ise enflasyon açısından ciddi bir tehdidin ortaya çıkmayacağı analistlerce ifade ediliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz