İMKB, ocak ayı başından bu yana artan risk iştahıyla gelişen piyasalara doğru akan sermaye akışından en çok faydalanan borsalardan biri oldu. Bugün gelinen seviyelerde gelişen piyasa borsalarıyla aradaki değerleme farkının ortadan kalktığını söyleyen BGC Partners Menkul Değerler Genel Müdürü ALİ RIZA İNCEKARA, yaşanan yükselişi uzun soluklu bir ralli başlangıcı olarak değerlendirmenin zor olduğunu söylüyor. İncekara, bunun yanında 63.000 endeks hedefini yukarı yönlü değiştireceklerini kaydediyor. Geçen yıl İMKB açısından çok sıkıntılı geçti. TL bazında yüzde 22, dolar bazında yüzde 36 oranında değer kaybı oldu. Yabancı yatırımcının 2 milyar doları bulan net çıkışı gözlendi. İMKB, gelişen piyasaların altında performans sergilemek durumunda kaldı. Ocak 2012'nin ilk iki ayında FED'in düşük faiz politikasına devam edeceğini açıklaması, Avrupa Merkez Bankası'nın Avrupa bankalarının likidite problemlerini çözmek üzere piyasaya verdiği likidite risk alma ahını artırdı. Dolara karşı diğer para birimleri değer kazanmaya başlarken, gelişmekte olan piyasalara yeni para girişlerinin olduğu gözlendi. Bundan nasibini alan piyasaların başında Türkiye'nin geldiğini söyleyen BGC Partners Menkul Değerler Genel Müdürü Ali Rıza İncekara, yaşanan yükselişi ise uzun soluklu bir ralli yükselişi olarak değerlendirmiyor. İncekara, bunun yanında yıl başında 63.000 olan endeks hedefini ise yukarı yönlü revize etme hazırlığında olduklarını söylüyor. Model portföylerinde 10 hisse senedi bulundurduklarını belirten İncekara'nın piyasa beklentileri ve yatırımcılara tavsiyeleri ise şöyle:
Capital: Yılın başından bu yana piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirir misiniz? Ne değişti de gelişen piyasalara ilgi arttı?
- Merkez bankaları tarafından ve özellikle geçen yıl sonunda Avrupa bankalarının likidite problemini çözmek için Avrupa Merkez Bankası tarafından piyasaya verilen likidite, 2012 başından itibaren global piyasalarda risk algılamasını olumlu yönde değiştirdi. Yatırımcılar iki ay öncesinde çok sık konuşulan Avrupa'daki dağılma veya banka ve ülkelerin borçlarını geri ödememe risklerini bir anda geride bıraktı. Hızla getirisi yüksek enstrümanlara ve özellikle de gelişmekte olan piyasalara yönelmeye başladılar.
Capital: Bu likidite artışının Türkiye açısından yansımaları nasıl oldu?
- Bir noktanın altını çizmek istiyorum; o da Türk Lirası'ndaki (TL) düzeltme. 2011 yılında gelişmekte olan piyasalar arasında çok kötü bir performans göstermiş olan TL, artan risk iştahı ile hızla değer kazandı ve sepet bazında 2,20 seviyelerden 2,03 seviyelerinde geldi. TL'deki bu değer kazancı yada dengelenme, uzun vadeli yatırımcılar açısından olumlu bir sinyal olarak algılanarak hisse senetlerinin yukarı yönlü bir tepki vermesini sağladı. Bu olumlu trend diğer TL bazlı finansal varlıklarda da kendini gösterdi ve piyasalarda sert bir çıkış oldu. Sonuçta piyasalardaki harekete bakıldığında global likidite bolluğu, sorunları uzun vadeli çözmese de kısa vadeli fiyatlar üzerinde olumlu bir etki yaratıyor.~ BGC Partners'in model portföyünde 10 hisse var
GARANTİ BANKASI-HALKBANK
Model portföyümüzde bankalar açısından şu dönem içinde özellikle Halkbank ve Garanti Bankası'nı beğeniyoruz. Her iki bankanın da Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikası döneminde yüksek likiditeleri, net faiz marjlarındaki ve dolayısıyla kârlılıklarında artış açısından, diğer bankaların önüne geçeceklerini tahmin ediyoruz.
KOZA MADEN-PARK ELEKTRİK MAD.
Madencilik sektöründeki olumlu gelişmelerin bu yıl içinde de hızla devam edeceğini düşünerek Koza ve Park'taki olumlu beklentilerimizi devam ettiriyoruz. MİGROS Kısa dönemde değerlenen TL'den olumlu olarak yararlanacak olan Migros, ayrıca operasyonlarını yeniden yapılandırarak perakendecilik sektöründe kâr marjını artırma yolunda emin adımlarla devam ediyor. TÜPRAŞ
Şirket, artan petrol fiyatından ve değerlenen TL'den olumlu etkilenecek. TAV Hızla büyüyen ve olası bir hisse satışı söz konusu olan TAV
beğendiğimiz, önerdiğimiz hisseler arasında. AKENERJİ
Varlıklarını satma yönündeki beklentisi şu aşamada ertelenen Akenerji, fiyatının çok düşmüş olmasıyla birlikte öne çıkıyor. TOFAŞ
İhracatı ile öne çıkıyor. Al ya da öde şeklindeki satış anlaşmaları sayesinde sektörde öne çıkıyor. EMLAK KONUT GYO
Gayrimenkul sektöründe çıkması beklenen 2B, mütekabiliyet yasaları öncesi, Emlak Konut'u beğeniyoruz.
Capital: Borsada yaşanan yükseliş uzun soluklu bir ralli hareketinin başlangıcı olabilir mi?
- Global likidite haricinde Türkiye'nin temel göstergelerinde ciddi bir değişikliği biz maalesef şu anda göremiyoruz. Yani kısaca özetlemem gerekirse, enflasyon önümüzdeki aylarda yüksek seyretmeye devam edecek. Ekonomideki yavaşlama süreci devam ediyor ki ben bunu gayet sağlıklı bir gelişme olarak görüyorum. Aşırı hızlı büyüme genel olarak Türkiye riskini finansmanın sürekliliği açısından artıran bir faktör. Dolayısıyla faizlerde de sert bir düşüşü beklememek lazım. Her ne kadar TL'deki düzeltmenin olumlu etkilerini göz ardı etmemek gerekirse de bu rallinin uzun soluklu olabilmesi için ekonomik büyüme tarafından da desteklenmesi gerekli. O noktada ise bizim şu anda endişelerimiz var.
Capital: Yabancı yatırımcıların ocak ayındaki net alımları devam ediyor mu?
- Genel olarak alış trendinin şubat ayı içinde devam ettiğini gözlemledik. Ocak ayında çok da aktif olmayan ve Türkiye'nin ağırlığı portföyleri içinde düşük olan bazı yatırımcılar, pozisyonlarını artırma eğilimindeyken daha kısa vadeli bazı yatırımcılar da hızlı çıkışın ardından kâr realizasyonuna gidiyorlar. Ama dünya piyasalarındaki genel trende paralel olarak Türkiye de gelişmekte olan ülkelere doğru kayan fon akımından olumlu olarak etkileniyor. Bu hızlı çıkışın esas sebebi olan likidite artışında farklı bir gelişme olmazsa önümüzdeki aylarda da fon girişinin çıkıştan daha fazla olacağını söyleyebiliriz.
Capital: 2012 sonu için borsada beklentiniz nedir?
- BGC Partners olarak 2011 yıl sonunda, 2012 yıl sonuyla ilgili beklentilerimiz büyümenin yüzde 2 civarında, cari açığın GSMH'ye oranının yüzde 8'lere düştüğü bir ortamda, faizin yüzde 10'lar seviyesinde kalacağı şeklindeydi. Yine TL'nin de sepet bazında 2,18'lere ulaşacağını öngörüyorduk. Bu parametreler çerçevesinde ise İMKB'nin 63.000 seviyelerine ulaştığı bir senaryomuz vardı. Ancak yıl başından bu yana etkin olan global likidite eğer Avrupa kaynaklı bir kötü sürpriz ile karşılaşmaz ise bu beklentilerimizi önümüzdeki günlerde olumlu yönde revize etmemize yol açabilir.~
Capital: MB'nin müdahaleleri ile birlikte döviz hangi aralıkta hareket eder?
- Döviz piyasası artan likidite ile kısa vadede olumlu seyrini devam ettirecek gibi görünüyor. Ancak burada unutulmaması gereken bir nokta, artan cari açık. GSMH'nin neredeyse yüzde 10'una varan cari açık, sürdürülmesi çok zor seviyelere geldi. Dolayısıyla hızlı değer kazanan bir TL, büyüme beklentilerini yukarı çekecek ve daha önce yaşadığımız cari açığın finanse edilmesi endişelerini de beraberinde getirecek. Sonuçta dolar ve Euro'dan oluşan sepet bazında TL'nin 1,90'ın altına gelmesini beklememek lazım. Benim kısa vadede düşüncem, yine sepet bazında 2,00 ila 2,10 arasında seyreden bir TL'nin; enflasyona, büyümeye ve de cari açığa olumlu etkileri olacağı yönünde.
Yabancıların ilgilendiği hisseler hangileri? Yabancı yatırımcıları tek bir kategoride görmek esasında doğru değil. Onların içinde de değişik disiplinlerde yatırım yapan çok farklı gruplar var.
- Bazı yatırımcı grupları, stratejilerini belirlerken sadece sayısal değerlemelere önem verip direkt piyasa riski almaktan kaçınarak bazı hisselerde alış, aynı zamanda bazı hisselerde ise satış yaparak, aradaki farktan faydalanmayı hedefliyor.
- Bazı yatırımcı grupları ise sadece temel analize önem verip 3-5 yıl sonrasına bakıyor. Şirketin büyüme potansiyeli, rekabetçi konumu gibi faktörleri göz önüne alarak yatırım kararlarını veriyor. Ancak pozitif anlamda bir değişikliğin olduğu şirketler; gelecekte diğerlerinden farklılaşıyor ve her tür yatırımcı grubunda yoğun ilgi görüyor. Bu pozitif değişiklikler; eski yönetimin gidip yeni bir yönetimin gelmesi, iş yapısında ciddi değişiklerin yaşanması veya finansal yapıda köklü değişiklikler gibi sıralanabilir.
Capital: Sepet bazında 2,00'nin altı seviyeler kalıcı olmaz mı?
- Söylediklerim TL sepete karşı 2,00'nin altına hiç gelmeyecek diye anlaşılmamalı. Ancak hızlı büyümenin, cari açık üzerinde yarattığı etki ve geçen bir yıl boyunca MB'nin rezerv kaybı göz önüne alınacak olursa, 2,00 altındaki seviyeler uzun vadede kalıcı olmaz. Bir başka deyişle artan likiditeyle Türkiye bu yıl da cari açığını rahatça finanse edebilir. Ancak trend tam terse döndüğünde, Türkiye kur açısından en riskli ülkeler arasına girer.
Muhafazakar ve agresif yatırımcının hisse stratejisi ne olmalı? MUHAFAZAKAR YATIRIMCI İç piyasadaki faiz oranlarına çok bağımlı olmayan satış ve kârlılıkta daha güvenli ve belirgin marjlara sahip olan şirketlerseçilebilir. Madencilik, perakendecilik ve ihracat ağırlıklı çalışan şirketler, bu portföyde daha ağırlıklı oranlara sahip olabilir. AGRESİF YATIRIMCI Daha çok Türkiye'deki büyümeye odaklı hisseler portföye konabilir. 2012 için her şeyin daha toz pembe göründüğü bir temaya odaklanan, TL'nin daha fazla değer kazandığı ve faizlerin hızla düştüğü, MB'nin ise agresif hareketler yapmadığı bir senaryoda, daha çok banka, gayrimenkul ve otomotiv ağırlıklı bir portföy seçilebilir.
Capital: Faiz piyasasında beklentiniz nedir?
- Sert düşen faiz, büyüme ile ilgili beklentileri tekrar yukarıya çeker ve geçen yıl yaşadığımız problemleri tekrar yaşamımıza neden olabilir. Gösterge faizlerde yüzde 9'ların altını görmesini, normal şartlarda enflasyonda ani bir düşüşün olmayacağını tahmin ettiğimiz için beklemiyoruz. Yaz aylarında ise enflasyondaki tek haneli seviyelere düşüş ile birlikte faizde yüzde 9'un altını görmemiz beklenebilir.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?