2014’ün en sıcak konuları

Yılın ilk ayına, yükselen kur hareketleri ve politik çalkantılar damgasını vurdu. Bu yıl uygulamaya geçen yasal düzenlemelerin etkileri ve FED kararlarının yarattığı belirsizlik, bankacılık sektörünü kara kara düşündürüyor.

26.05.2014 21:21:130
Paylaş Tweet Paylaş
2014’ün en sıcak konuları
Bu ortamda bankaların genel müdürleri, kurumlarını kâra götürecek stratejiler belirliyor. Türkiye'nin önde gelen bankalarının yöneticileri, 2014 için ajandalarındaki önemli konuları, en çok kafa yordukları alanları anlattı:

Geçtiğimiz yıl bireysel bankacılık alanından çıkan Citibank'ın genel müdürü SERRA AKÇAOGLU, bankayı kurumsal ve ticari yönde geliştirecek bir ajandayla çalışıyor ve söyle konuşuyor:

“Ajandamdaki en önemli konu, dış ticaret üzerine odaklanmamız olacak. Türk firmalarını tamamen dünyaya açma ve Citi'nin global şubelerinden yararlandırmamız çok önem kazanıyor. Bu bağlamda çok önemli bir projeyi, dünya çapında ben yönetiyorum.

Citi'nin Türk firmalarına, hangi ülkede olursa olsun sanki o ülkenin firmasıymış gibi hizmet verebilmesi için çalışacağız. Nasıl bir Türk firmasının Türkiye'de bankasında belli bir kredi limiti, bir nakit yönetimi, bir müşteri temsilcisi varsa aynı şekilde Citi'nin faaliyette olduğu 106 ülkede de aynı şekilde bir sistemi olacak.

Arjantin, Çin ve Hong Kong'da Türk firmasının tüm bilgileri bulunacak, ne kadar ihracatı olduğu, nakit yönetimi ihtiyacı, kredi limiti belirli olacak. Ben 56 ülke için bu modeli oluşturacağım. Bu, bizim Türk global firmalarımızın ihracatlarını artırmalarına, daha global olmalarına yardım edecek.”

Şekerbank Genel Müdürü MERİÇ ULUŞAHİN, bu yıl da çalışmalarını temel olarak üretimi destekleme amacı etrafında sürdürüyor. Uluşahin, 2014'te önem verdiği konuları şöyle sıralıyor:

“Anadolu bankacılığı misyonumuzla ürünlerimizi sadece finansal bir enstrüman olarak değil, ülkemize ve firmaların verimliliklerine katkı sağlayacak şekilde geliştirmeye önem veriyorum. 2014'te hem reel sektör hem finans sektörü için yine verimlilik öne çıkacak.

Bu yıl her alanda aktif olmak yerine odaklı ve derinleşerek büyümenin önem kazanacağını düşünüyorum. Benim ajandamda bu yıl, henüz bankacılık hizmetleriyle tanışmamış kesimleri bankacılıkla tanıştırmak önemli bir madde.

Aynı şekilde sadece büyük şehirleri ve büyük firmaları değil, Anadolu'daki bölge ve şehirlerden gelen projeleri de önceliklerimiz arasına almaya odaklanıyorum. Bir de enerji verimliliği yatırımlarının uygun koşullarda finansmanında sektörümüzdeki öncü rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.”

Türkiye'nin özel sermayeli ilk kalkınma ve yatırım bankası Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü ÖZCAN TÜRKAKIN da bu yıl bankayı farklı kılacak projelere mesai harcıyor:

“2014'te Türk özel sektörünün global rekabet gücünü artırmaya yönelik desteğimiz devam edecek. Bu kapsamda enerji verimliliği de dahil olmak üzere kaynak verimliliği ve sürdürülebilir turizm temalı yatırımlara yönelik finansman desteğimizi artıracağız.

Piyasalardaki son gelişmeleri de dikkate alarak kredilerimizde döviz bazında yüzde 15'lik bir büyüme öngörüyorum. Yılın ikinci yarısında piyasa koşullarının daha olumlu seyretmesi durumunda, bu hedefimizi yüzde 20 seviyesine yükseltebiliriz. 2014'ün, özellikle yatırım bankacılığında TSKB'nin göreceli üstünlüklerini ön plana çıkaran farklı bir yıl olması için çalışacağım.

İçinde bulunduğumuz yılın, risklerle iş geliştirme fırsatlarının eş zamanlı yaşanacağı bir dönem olacağını düşünüyorum. Bu yıl özellikle şirket evliliği gibi konvansiyonel yatırım bankacılığı ürünleriyle borçlanma araçları gibi yüksek deneyime sahip olduğumuz alanlarda müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış çözümler sunacağız. iştirakimiz Yatırım Finansman ile birlikte müşterilerimize ikincil piyasalarda da güçlü bir iş ortağı olmaya devam edeceğiz.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz