Banka yayınevleriyle kültüre destek

Bankaların, bu alandaki çalışmaları Türkiye’nin kültür hayatında önemli bir destek olarak takdir topluyor.

19.08.2014 21:50:460
Paylaş Tweet Paylaş
Banka yayınevleriyle kültüre destek
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 2012 yılında 42 bin 626 yeni kitap basıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği, kişi başına üretilen kitap sayısının 6,4 olduğunu açıklıyor. Ancak hacmi 1,5 milyar doları geçen bu sektörde yayınevleri sayısı gerileme gösteriyor.

Bu noktada “çok satan” kitapların ötesinde farklı alanlarda kitap yayımlamayı tercih eden banka iştiraki yayınevleri büyük önem kazanıyor. Bankaların, bu alandaki çalışmaları Türkiye’nin kültür hayatında önemli bir destek olarak takdir topluyor.

YILDA 300 YENİ KİTAP
1956 yılında Hasan Ali Yücel tarafından kurulan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın genel müdürü Ahmet Salcan, “Yayınevimizle hayatın hemen her alanına dair kitaplar yayınlıyoruz. Yayın politikası gereği ‘çok satan’ olarak adlandırılan kitaplara yer vermiyoruz.

Edebiyat, tarih, hatırat, iş dünyası, biyografiler, hobi, sanat, gençlik ve çocuk kitapları ile Hasan Ali Yücel Klasikler dizimizde yayımlanan edebiyat ve düşünce hayatının klasik eserleri ana başlıklarımız... Yılda yaklaşık 250-300 yeni kitap yayımlıyoruz.

Tekrar basım yapılan kitap sayısı ise 400-500 arasında oluyor. Bugüne kadar 3 bin 100 kitap yayımladık. 2013 yılında 2 milyon kitap satışına ulaştık” diyor. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, yayıncılıktan elde ettiği gelirle faaliyetlerini sürdürüyor.

Ancak Salcan, “Eğitim ve kültür sanat alanındaki sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan Türkiye İş Bankası’nın adını taşıyor olmak, bankanın bir iştiraki olmak bizim için en büyük desteği teşkil ediyor. Gelecek yıllarda da yayın niteliğimizden ödün vermeden, yılda 7 milyon satışa ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.

ÖNCELİK ÇOCUK EDEBİYATINDA
Yapı Kredi Bankası da güçlü bir yayınevine sahip. Yapı Kredi Kültür Genel Müdürü Tülay Güngen, “20 Mayıs’ta 4 bin 144’üncü kitabımızı matbaaya gönderdik. Her yıl 300’e yakın yeni kitap yayımlıyoruz, 700 kadar başlıkta da tekrar basım yapıyoruz” diyor.

Özellikle çocuk ve gençlik edebiyatı, dünya edebiyatının önemli eserlerini yayın planına alan yayınevi, her yaş için sanat kitaplarına ayrıca önem veriyor. “Sanat konusunda farkındalık yaratmak ve sanatı okurlarımıza yakınlaştırmak önemli hedeflerimiz arasında. Çizgi roman yine üzerinde durduğumuz alanlardan biri, yeni dizilerle çizgi roman okurlarını da sevindireceğimizi düşünüyoruz” diye konuşuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz