Bu gerçek, bankacılıkta da iş modellerini kökünden değiştiriyor, Türkiye'nin büyük bankalarının genel müdürleri bu değişimin etkilerini ve bu yönde bankacılığın geleceğini tartışıyor:
GİYİLEBİLİR BANKACILIĞA DOĞRU
Akbank Genel Müdürü HAKAN BİNBAŞGİL, "Biz banka içinde sürekli bankacılığın nereye gideceğini konuşuyoruz, kendi içimizde geleceğe giyilebilir bankacılık adını vermeye başladık, Dünya oraya doğru gidiyor, biz de adapte olmaya çalışıyoruz.
Bugün internet bankacılığı yüzde 20-30 büyüyor, mobil ise yıllık yüzde 250 büyümeye sahip, Burada bir önemli konu da "büyük veri”. Dünyada verinin yüzde 90'ı, son 2 yılda yaratılmış. Dolayısıyla bankalar açısından bu veriler korkunç bir fırsat getiriyor, Ama veriyi iyi işlemek lazım, Bankaları en çok meşgul eden konu bu” diyor.
DİJİTALE NASIL YAKLAŞMALI?
TEB Genel Müdürü ÜMİT LEBLEBİCİ de dijital bankacılığa doğru yaklaşan kurumun doğru bankacılığı yapacağını düşünüyor, Leblebici, görüşlerini şöyle aktarıyor: "Dünyada dijital bankacılıkta iki yöntem var, ya kanal olarak geliştireceksiniz ya da şubeler olmadan iş modelini dijital platforma taşıyacaksınız. Ben banka şubelerinin devam etmesinden yanayım. Türkiye'de birtakım dokümanların transferi, imzalanması konusunda sorunumuz var. Bu aşıldığı zaman dijital hızlanacak, şube açılışları yavaşlayacak, Ayrıca
elimizdeki verilerle artık hangi bölgede şubeyle, hangi bölgede dijitalden gideceğimize karar verebiliyoruz. Bankalar bu veriye göre iş modellerini inşa edecek.”
İŞBİRLİKLERİ KURMALIYIZ
Denizbank Genel Müdürü HAKAN ATEŞ, "Bir paradigma değişimi olduğu çok açık, Artık banka dediğimiz hizmetler bütünü bir app'ten ibaret, Bankalar yıllık giderlerinin yüzde 10'unu bilgi işleme harcıyor. Artık çok yönlü bilişim dönemine girdik. Telekom şirketleri, bankalar, perakendeciler birlikte çalışmalı. CEO, finans sektörü içi ve dışı rekabete ve işbirliklerine açık olmalı. Giderek daha çok üçüncü partilerin işbirliğini göreceğiz.Türk bankacılığı burada pozisyonunu çok iyi aldı” şeklinde konuşuyor.
KİŞİYE ÖZEL FARKLI UYGULAMALAR
ING Türkiye Genel Müdürü PINAR ABAY ise burada farklı bir bakış açısı ortaya koyuyor: "Telefon 75 yılda, televizyon 13 yılda, Facebook 3,5 yılda ve Angry Birds oyunu 35 günde 50 milyon kullanıcıya ulaştı.
Dijital teknoloji çok hızlı değişiyor. Yapılan araştırmalara göre bir insan günde cep telefonuna cüzdanından 20 kat fazla dokunuyor, 6 ay önce ABD'de olduğunuz yer ve alım tercihlerinize göre size özel anlık ve kişisel sadakat programı yaratan bir şirketle tanıştım, ileride kurduğumuz sadakat programlarının "büyük veri” ile farklı gelişeceğini düşünüyorum.
Biz dünya örneklerini çok yakından takip ediyoruz ve ekosistem kurmaya çalışıyoruz.Bunları takip etmemek bankalar için tehdit, Çünkü bizim oyun alanımızda önemli bir iş alanı yaratabilirler.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?