YENİ PROJE
“YENİ FİNANSMAN ALANLARINDA OLACAĞIZ”
Türkiye’nin ilk sadece konut alanında kredi vermek üzere kurulan DD Mortgage, yeni sektörlere göz kırpıyor. Kredi kartlarında taksit sınırlanması getirilmesiyle finansman şirketleri alanı son dönemde hareketlendi. DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan da bu dönemde önemli bir atılım yapmayı hedeflediklerini açıklıyor. Aysan ile hem bu atılımlarını hem sektörün yakın dönemde açılımlarını konuştuk:
KREDİ KARTI ALIŞKANLIĞI Aslında Türkiye’de finansman şirketlerinin ulaşabileceği pazar çok büyük. Dünya uygulamasında bir alışveriş sonrası örneğin bir teknoloji marketten bilgisayar alınca, hemen mağaza içinde finansman kredisi kullanırsınız. ABD pazarında sektörün hacmi, ağırlıkla bu tip küçük ve anında kredilerden geliyor. Ancak Türkiye’de, biz kredi kartlarının uzun vadelerle taksit yapmasına alıştık. Bu durumda Türkiye’de finansman şirketleri ağırlıkla otomobil finansmanında kuruldu. Ancak kredi kartına taksit sınırlaması ile son 1 yılda bu piyasaya girmek için danışanların sayısı çok arttı.
MOBİLYA VE BEYAZ EŞYA Dünyada ise mobilya, eğitim, turizm, beyaz eşya gibi farklı alanlarda finansman yapılabiliyor. Biz de ileride bu alanlara girmeyi planlıyoruz. Global olarak en çok mobilya alanında finansman yapılıyor. Türkiye’de ise bu pazar hemen hemen hiç yok. Biz bugünlerde mobilya, beyaz ve kahverengi eşya pazarlarında fırsatlara bakıyoruz. Bizim güçlü bir altyapımız ve müşteri tabanımız var. Çapraz satışla konut kredisi verdikten sonra mobilya kredisi de önerebiliriz. Bu şekilde aynı müşteriye birden alanda daha fazla ürün satabiliriz.
YENİ ŞİRKETLER GELECEK Türkiye’de akıllı telefonları da önemli bir piyasa, burada da finansman uygulanabilir. Yani finansman yapılabilecek pek çok bakir alan mevcut. Biz sektörde ilk olarak küçük perakendecilerin, örneğin mobilya ve ya beyaz eşya üreticilerinin kendi finansman şirketlerini kurmalarını bekliyoruz. Bu perakendeciler mevcut bir finansman şirketi veya bankayla ortaklık yapabilirler. Bununla ilgili piyasada çok bilgi dolaşıyor, araştırmalar yapıyorlar.
GÜNDEM
İLK ÇEYREKTE GÜÇLÜ KÂRLAR YAZILDI
Finans sektöründe korkulan olmadı, bankalar heyecanlı geçen ilk çeyrekte güçlü kâr rakamları açıkladı. Analistler, bu sonuçta en önemli nedeni bankaların takipteki kredileri tahsil performanslarının iyi olmasına bağlıyor. Ayrıca düşük faiz ortamı da bu kârlılıkları destekledi.
YÜZDE 15 ARTIŞ Bankalar, yılın ilk çeyreğinde kârlarını önceki yıla göre yüzde 15 artırarak 6,7 milyar TL’ye yükseltti. Burada kamu bankaları, daha yüksek büyümeleriyle öne çıktı. BDDK verilerine göre, ilk çeyrekte özel bankaların kârı yüzde 10,1 artarak 3,4 milyar liraya çıktı. Üç kamu bankasının kârı ise yüzde 15,3 yükselişle 2,4 Milyar TL’ye ulaştı. Bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 176 milyon lira ile sektörün en fazla kâr eden bankası olan Ziraat Bankası oldu. Bankaların kârlılıkları sektör bazında her ne kadar iyi gelmiş olsa da sektörde düşen özsermaye kârlılıklarına dikkat çekiliyor. Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla sektörde ortalama y��zde 2,9 olan özsermaye kârlılığı, kamu bankalarında yüzde 3,13 olarak gerçekleşti. Bu oran özel bankalarda yüzde 2,97, yabancılarda ise 2,24 olarak gerçekleşti.
TABLO NASIL? Sektörün aktif kârlılığı yüzde 0,41 olurken, bu oran kamuda 0,48, özelde 0,42 oldu. İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Kutluğ Doğanay, “İlk çeyrekte ücret komisyon getirileri sürpriz bir biçimde beklenenden iyi geldi, bankaların bu süreci iyi yönettiği görüldü” diyor. İkinci çeyrekte bankacılık gelirlerinin artacağını beklediklerini söyleyen Şeker Yatırım’dan Övünç Gürsoy de bu artışta özellikle menkul kıymet gelirlerinin büyük rol oynayacağını ifade ediyor.
CEO AJANDA
EN ZORLANDIĞIM KONU
Finans dünyası hem ülke içindeki belirsizlikler hem global piyasanın yarattığı volatiliteyle boğuşuyor. Bu ortamda yöneticilerin de gündemleri giderek çetrefilleşiyor.
Biz de önemli finans yöneticilerine bu dönemde yönetmekte en zorlandıkları konuları, alanları sorduk. Bakın nasıl yanıtlar aldık…
KREDİ KALİTESİ ÖNEMLİ Bu yılın ilk aylarından itibaren ekonominin yavaşlamasını yakından incelediklerini açıklayan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Bugün ekonomide bir durgunluk var. Hafif de olsa bu durumun kredi kalitesinde problem yaratıp yaratmayacağına bakıyoruz. Bugünlerde en zor konunun bu olduğunu düşünüyorum. Banka içinde daha çok aktif tarafın gidişatına bakıyoruz. Bu geçici bir süre de değil önümüzdeki 3 ay bu alana daha fazla dikkat edeceğiz” diyor.
DIŞ FAKTÖRLER ZORLUYOR Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu ise farklı bir noktaya dikkat çekiyor: “En zorlandığım konu, açıkçası dış faktörler. Sıkıntı bankayı yönetmekte değil, artık ‘Faizler, kur nereye gider’ onu kestiremiyoruz. Makroekonomik belirsizlik bizi çok zorluyor. Her an bir yerden pıt diye yeni bir regülasyon çıkıveriyor. Sadece BDDK da değil Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı gibi farklı kurumlardan sürekli sistemin üzerine yeni regülasyon yağıyor. Neyin nereden geleceğini hesap edemiyoruz, açık söyleyeyim. Ben en çok bu iki konuda zorlanıyorum.”
GLOBAL OLANI YERELE UYDURMAK Garanti Bankası’nın ortağı İspanyol BBVA'nın Global Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Başkanı Mehmet Sezgin ise son dönemde geliştirdikleri bir ürünü yerel pazarlara adapte etmekte zorluk yaşadığını açıklıyor. Sezgin, şöyle konuşuyor: “Biz mobil ödeme yapabilen BBVA Wallet adında global bir ürün geliştiriyoruz. İspanya’da bir yıl önce lanse ettik ve 600 bin kullanıcımız oluştu. Ürünü farklı ülkelerde uygularken hem o ülkenin gerçekleriyle uyuşması hem global ekran yüzleri, belli standartlarla çalışmamız gerekiyor. Bireylerin ihtiyaçları her ülkede aynı ama ülkelerin bankacılık gelişmişlikleri farklı. Dolayısıyla bu ikisi arasındaki dengede epey zorlanıyoruz. Son 6 aydır ben hem Şili, hem Meksika hem Amerika’da çalışıyorum. Yerelle global arasındaki dengeyi kurmada zorlanıyorum. Yakında bu üç ülkeye daha ürünü adapte ediyoruz. Haziran ayı sonunda Garanti Bankası’nda da kullanılmaya başlanacak. Baktığınızda Facebook’un bir merkezi server’ı var, değişiklik olduğunda herkese tek yerden bilgi gidiyor. Bankacılıkta ise böyle değil, regülasyon, işbirlikleri farklı… Farklı yasalara tabii olarak çalışmak gerekiyor. Örneğin Meksika’da en önemli konu elektronik ticaretin güvenliği, bu alanda çok sahtekarlık var. Doğal olarak BBVA Wallet’ta da bu ürün öne koymak isteniyor, bunun gibi konularda çalışıyoruz.”
GÖSTERGE
2014 yılında toplam 228 milyar TL’lik PROJE FİNANSMANI yapıldı. Bu rakamın yüzde 53’ü ENERJİ alanına, yüzde 11’i ALTYAPI ve yine yüzde 11’i GAYRİMENKUL projelerine verildi. Satın alma ve birleşmelerin toplamdan aldığı pay yüzde 25’i buldu.
CEOTWEET
MEHMET ŞİMŞEK
“Yılda 98.000 civarında vergi inceleme raporu yazılıyor! Hiçbirinin onayı ve sonucu ilgili bakana gelmez! Bu uzlaşmalar için de geçerli...”
DİDEM GORDON
“Sermaye piyasalarımızda kadın çalışan oranı %40 ama kadın yönetici oranı %5’lerde”
ATTİLA KÖKSAL
“ABD'de yatırımcıların 1/3'ü portföylerinde ne olduğunu bilmiyorlarmış. Bizim BES yatırımcılarında durum nasıl acaba?”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?