İslam sigortacılığı Türkiye’de işler mi?

Dünyada faizsiz bankacılığın ulaştığı büyüklük 1,7 trilyon dolar. 2020’de bu rakamın 6,5 trilyon dolara çıkması öngörülüyor. Bu büyüklük diğer ¡slami finans dallarını da besliyor. Öyle ki EY, dünyada ¡slami sigortacılığın 2012 yılında bir yıl önceye göre yüzde 16 büyüyerek 11 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

12.06.2014 11:03:090
Paylaş Tweet Paylaş
İslam sigortacılığı Türkiye’de işler mi?
Dünyada faizsiz bankacılığın ulaştığı büyüklük 1,7 trilyon dolar. 2020’de bu rakamın 6,5 trilyon dolara çıkması öngörülüyor. Bu büyüklük diğer ¡slami finans dallarını da besliyor. Öyle ki EY, dünyada ¡slami sigortacılığın 2012 yılında bir yıl önceye göre yüzde 16 büyüyerek 11 milyar dolara ulaştığını açıkladı. İslami sigortacılık diğer adıyla tekafül sigortacılığında bugün dünyada en önemli üç pazar Suudi Arabistan, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri...

Türkiye ve Endonezya da bu alanda potansiyel ülkeler olarak görülüyor. Dünyada tekafül sigortacılığının 2015’te 17 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Şu an dünyada 33 ülkede 200’ün üzerinde tekafül şirketi olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise tekafül esasıyla çalışan tek bir elementer sigorta şirketi, Neova Sigorta mevcut.

TÜRKİYE’DE TEK
Şirketin genel müdürü Özgür Bülent Koç faaliyetlerini şöyle anlatıyor: “Bugün mevzuatta tekafül esaslı çalışmayı engelleyen bir hüküm yok, ancak bunu düzenleyen bir otorite de bulunmuyor. Elementer tarafta tek biz varız, emeklilik alanında ise Asya Emeklilik ve Katılım Emeklilik mevcut. ¡slami sigortacılıkta hizmet, teminatlar ve ürünler aynı oluyor.

Biz ülkemizde dini hassasiyetleri yüksek bir kesimin bu sigortaya talep göstereceğini düşünüyoruz. Katılım bankalarının sektör içinde payı yüzde 6’ya yaklaşıyor, biz ¡slami sigortacılığın da sigorta alanında bu payı alabileceğini umuyoruz.

ÜÇ TEMEL FARK
İslami sigortacılığın 3 temel farkı var: Tekafül sigortada bütün mali gelirin faizli olmayan enstrümanlarda değerlendirilmesi gerekiyor. İçki satılan ve kumar oynanan yani dinen gayrimeşru alanlara teminat veremiyoruz. Operasyonel kârımız olursa bunu müşterilere iade ediyoruz.

Örneğin biz bu yıl kâr elde etmeyi planlıyoruz, bu kârı herhangi bir hasarı olmayan müşterilere net primlerinin yüzde 3 ila 10’u arasında iade edeceğiz. Neova Sigorta olarak hedefimiz, bugün 1,25 olan pazar payımızı 5 yıl içinde yüzde 3’e çıkarmak. Ayrıca katılım sigorta ve emeklilik derneği kurmak istiyoruz, bu konuda çalışacağız.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz