Katılım sigortacılığına yabancı ilgisi

13.02.2017 12:34:550
Paylaş Tweet Paylaş
Katılım sigortacılığına  yabancı ilgisi
Katılım bankacılığındaki hareket, diğer faizsiz finans alanlarına da yarıyor. Yeni tanınmaya başlayan katılım sigortacılığı, büyüme gösteren bu alanlardan. Uluslararası finans piyasalarında tekafül olarak adlandırılan bu alan, her yıl yüzde 15-20 oranında büyüyor. Türkiye’de de 2017 yılında yüzde 25 büyümesi beklenen bu alanı Katılım Sigortacılığı Derneği Başkanı ve Neova Genel Müdürü ÖZGÜR BÜLENT KOÇ ile konuştuk:
PAYI ARTIYOR “Aslında katılım sigortacılığı primlerini iki gruba ayırmamız gerekiyor: Tam katılım çalışan şirketlerin üretimi ve kısmi tekafül çalışan şirketlerin primleri. Kısmi tekafül çalışan şirketlerin verilerinde katılımın payını ayrı olarak gösterilmediği için tam bilgiye sahip değiliz. Şu an için bir hayat dışı yani biz ve bir de hayat ve emeklilik alanında olmak üzere 2 tam katılım şirketi mevcut. Tam katılım şirketlerinin yaptıkları üretimde son yıllarda hızlı bir yükseliş söz konusu. Hayat dışı sigortacılıkta eylül sonu verilerine göre katılım sigortalarında 675 milyon TL’lik prim üretimi mevcut. Sektörden yüzde 2,6 pazar payı alıyoruz, 2015’te bu oran yüzde 1,9 ve 2014’te ise 1,6’ydı.
YÜZDE 25 BÜYÜR Ben iyi büyüme trendinde olan katılım sigortacılığının büyümeye devam edeceğini düşünüyorum. Bu büyüme, mevcut şirketlerin verimli yönetilmesiyle ve yeni oyuncuların da piyasaya girmesiyle ivme kazanacak. Bu alanla yeni oyuncuların ilgilendiğini ve bunların yabancı sermayeli olduklarını da biliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde 2-3 yeni şirketin bu alanda faaliyete başlayacağını öngörebiliriz. 2017’de de prim büyüme oranını yüzde 25 tahmin ediyoruz. 5 yılın sonunda yüzde 100’ün üzerinde büyüme hedefliyoruz. Neova Sigorta olarak bizim farklılığımız sigortacılık işini katılım prensiplerine uygun bir hale getiren bir sistemimizin olması. Müşteriye yansıyan yüzüyle, yani teminatlar, hasar ödemeleri, anlaşmalı servislerde diğer şirketlerle aynı hizmetleri veriyoruz. Mevcut durumda trafik, kasko ve yangın ürünleri en çok tercih edilenler.”

Rekor karlar sürğecek mi?
Bankacılık bu yılın 9 ayında 2015’in aynı dönemine göre yüzde 55 civarındaki artışla 28 milyar 906 milyar lira kâr yazdı. Peki bu trend devam edecek mi? Banka analistleri ile kâr getiren noktaları ve yıl sonu için tahminlerini konuştuk:
YÜZDE 35 ARTIŞ Banka analistleri, kârlılıkta Merkez Bankası’nın TL zorunlu karşılık oranlarını indirmesinin, BDDK’nın ihtiyaç ve otomobil kredilerinde karşılık oranlarını düşürmesinin ve bazı bankaların tek seferlik Visa gelirlerin etkisi olduğu görüşünde. “Bu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 9’lük bir düşüş var. Bunun temel belirleyicisi, bir önceki çeyrekteki Visa ve temettü gelirleri gibi tek seferlik gelirlerin olmayışı” diyen Gedik Yatırım Bankacılık Analisti Erol Gürcan, bu yılın sonuna dair öngörülerini şöyle aktarıyor: “Yılın son çeyreğinde alınan önlemlerin etkisiyle iktisadi faaliyetin yeniden toparlanmaya başlayacağını ve bu durumun sektöre ilişkin olumlu seyri destekleyeceğini düşünüyoruz. Ancak, kur tarafındaki yüksek seyir nedeniyle kârlılık ve aktif kalitesi üzerinde bir miktar aşağı yönlü baskı kurabilir. 2015 sonuna göre 2016 tamamında sektör kârının Rekor kârlar sürecek mi? analiz “Katılım sigortacılığına yabancı ilgisi” yüzde 30-35 artış göstereceğini değerlendiriyoruz.”
DENGE BULUNUR Bankalar bazında ise Şeker Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, Vakıfbank’ın diğer bankalardan hem çekirdek gelirlerdeki artış hem net kâr artışıyla olumlu ayrıştığını açıklıyor. “Temel bankacılık marjlarındaki sağlıklı seyir devam ediyor” görüşündeki Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, son çeyrekte not düzenlemeleri veya FED faiz artırımı gibi olumsuzlukların kredi makro ihtiyati önlemleri ve Merkez Bankası’nın likidite enjeksiyonları çerçevesinde denge bulacağını düşünüyor. “Kredi büyümesindeki ve kredi/mevduat oranlarındaki iyileşmenin etkisi son çeyrekte biraz daha belirginleşecek” diyor. Piramit Menkul Kıymetler Portföy Yönetim Müdürü Mehmet Ali Kalfa ise “2017 için kaynak maliyetlerinin yapılan çalışmalar neticesinde düşmesi ve mevcut güçlü yeterlilik rasyoların da imkan vermesi sebebiyle kredi faizlerini düşürerek kredi hacmini genişletebileceğini ve aynı zamanda kârlılıkların korunabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

CEO Ajanda
Nelerden tavuz vereceksiniz?

2017, bugünlerden kolay bir yıl olmayacağının sinyallerini veriyor. Finansın her alanında global ve içeriden gelebilecek farklı riskler için yeni planlar yapılıyor. Biz de finans alanında yöneticilere bu sancılı yılda nelerden taviz verebileceklerini ve hangi noktalarda asla esnemeyeceklerini sorduk: KAYNAK ÇEŞİTLENDİRME Ziraat Katılım Genel Müdürü OSMAN ARSLAN, katılım bankacılığını geliştirmek ve yaygınlaştırmanın 2017 yılında ajandasının öncelikli maddesi olduğuna değiniyor ve büyüme hedeflerinden taviz vermeyeceklerini açıklıyor. Arslan, şöyle devam ediyor: “Bilançomuzu büyütürken sukuk başta olmak üzere kaynak çeşitlendirmesine öncelik vereceğiz. Ayrıca aktif kalitemizi de korumak zorundayız. Bunun için etkin risk yönetimi ve verimlilik çerçevesinde değerlendirdiğimiz firmaları, sektör ayrımı yapmaksızın müşteri olarak kazanmaya odaklanacağız. Bu doğrultuda sahada olmaya ve KOBİ’ler öncelikli olmak üzere ekonomiye, istihdama, üretime katkı sağlayan projeleri katılım bankacılığına uygun şekilde desteklemeye devam edeceğiz.” KÂRDA TAVİZ OLABİLİR 2017’de iş yapmanın her zamankinden daha zor olacağını düşünen Fiba Emeklilik Genel Müdürü ÖMER MERT, bu yıl için taviz vermeyeceği alanları şöyle aktarıyor: “Sektörümüzün büyümesi, otomatik BES’in başlaması çok önemli bir fırsat. Hem bu amaçla hem sağlık sigortaları branşında hizmet vermek amacıyla çalışanlarımıza ve altyapımıza yatırıma devam edeceğiz. Bu kapsamda taviz veremeyeceğimiz en önemli nokta, özellikle katma değer yaratacak bu yatırımlara devam etmek olacak. Ayrıca bir diğer nokta da iş ortaklarımıza ve müşterilerimize bu gibi zor dönemlerde getiri sağlayacak projeler sunacağız. Bu dönem tek esneklik sağlanacak konu, mevcut kârlılıktan biraz taviz vermek olacak. Bu zarar etmek anlamında değil daha çok uzun vade de daha yüksek kâr sağlayacak altyapının sağlanması için gereken bir esneklik.”
SIKI RİSK YÖNETİMİNE DEVAM Finans Faktoring Genel Müdürü NERGİS AYVAZ BUMEDIAN, 2017 için temel prensiplerini daha verimli çalışmak olarak belirlediklerini açıklıyor. Ayvaz Bumedian, “Bu amaçla teknoloji yatırımlarımıza 2017’de de devam edeceğiz. İş akış süreçlerimizi daha hızlı ve etkin hale getirmek için bilgi teknolojisi projelerinden destek alacağız. Sıkı risk yönetimiyle büyüme politikamızdan kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Çalışacağımız firmaları sorunlu alacak oluşmasına imkan vermeyecek şekilde özenle seçeceğiz. Fiyat politikamızı ise esnetmeye çalışacağız.”

CEO Tweet
ALİ İHSAN GÖKER
“TCMB’nin dolara müdahale için faiz artışı dışında elinde bir silah yok. Onu da 3,50 seviyesinden önce kullanmaz.”
TIMOTHY ASH “Hiç anlamıyorum neden zengin insanlar, kendilerinin vergi ödememelerinin sorun olmadığını düşünüyor da, yarattıkları işlerde ‘çalışanlarının’ vergi vermesini normal görüyorlar.” MEHMET ŞİMŞEK “Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı sayısını azaltıyoruz.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz