Oyuncu sayısı azalır

24.11.2017 16:54:000
Paylaş Tweet Paylaş
Oyuncu sayısı azalır

GÜNDEM

“OYUNCU SAYISI AZALIR”

Türkiye’de e-fatura kesen 63 bin mükellef bulunuyor. Bu alanda Gelir İdaresi, 11 bin mükellefe saklama hizmeti olmadan e-fatura hizmetini bedava olarak veriyor. QNB Finansbank ve Cybersoft ortaklığıyla hizmet veren eFinans da yeni ürünüyle bu pazara göz dikiyor. Şirket, e-faturayı ücretsiz hale getirerek eFinans Portal Basic’i hayata geçirdi. Bu yeni proje ve sektörün geleceği hakkında eFinans Genel Müdürü Okan Murat Dönmez ile konuştuk:  

10 BİN MÜŞTERİ “2016 ülke GSMH’sinin yüzde 78’i e-fatura kesen 63 bin mükellef tarafından yapılıyor. Türkiye’deki mevcut e-fatura sistemi aslında dünyadaki en iyi sistem. Yapı standart ve teknolojik olarak şirketlerin uyum sağlaması daha kolay oluyor. Biz bu sistemde e-fatura, e-defter, e-arşiv ve kayıtlı elektronik posta (KEP) başta olmak üzere e-dönüşüm ürünleriyle 10 binin üzerinde müşteriye sahibiz. Şimdi de eFinans Portal Basic’le Gelir İdaresi’nden hizmet alan 11 bin mükellefin 10 binin kendi şirketimize kazandırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda 10 yıl süreli arşivleme hizmetini de ücretsiz sunuyoruz. Biz 64 özel entegratör arasında kimsenin yapmadığı yaptık. Bu şekilde önemli bir ölçeğe ulaşmak istiyoruz. Daha ürün çok yeni, ulaştığımız mükelleflerin yüzde 80’ini ürüne olumlu bakıyor.

PAZAR BÜYÜK DEĞİL Kurulduğumuz 2013 yılından bu yana e-fatura üzerine katma değerli finansal ürünler inşa etmek için çalışıyoruz. Son 2,5 yıldır ana iştirakimiz QNB Finansbank ile e-kredi ürünü sunuyoruz. 2018 sonu kadar da 3 farklı finansal kuruluşla yeni ürünler sunacağız. Nasıl bireysel bankacılıkta internet şubesi çok devrimsel ise e-faturada tüzel bankacılıkta devrim yaratıyor. E-fatura üzerine pek çok bankacılık ürünü yaratılabiliyor.

Bugün 40 bin müşteri özel entegratörlerden hizmet alıyor. İlk 9 oyuncu pazarın yüzde 73’üne hakim. Bizim yüzde 10-11 pazar payımız bulunuyor. Bu yeni ürünle yüzde 15’e yakın bir pazar payı daha kazanmayı istiyoruz. Sektörümüz internet servis sağlayıcıları sektörüne benziyor. İlk başta çok oyunculu sektörde bugün rekabet koşulları ve pazar büyüklüğü nedeniyle 4-5 servis sağlayıcı kaldı. Bizim sektörde de pazar 64 şirketi besleyecek kadar büyük değil ayrıca denetimlerin başlamasıyla regülasyonlar devreye girecek. O noktada yeni yatırım ihtiyacı doğacak. Tahminimiz ileride 10 özel entegratör kalacağı yönünde.”

TREND

 ÇİNLİ DEVDEN  ŞUBE DEĞİŞİMİ

Dünyanın en büyük bankalarından ICBC, Türk bankacılık sektörünün en yeni oyuncularından. Dünyada toplam 17 binin üzerinde şubesi bulunan banka, Türkiye’deki hizmet noktalarında dijital kanallara entegrasyonla önemli bir değişime hazırlanıyor. Son iki yıldır ağırlıklı olarak bireysel müşteri mevduat tabanının büyümesine odaklanan banka için şube ağı vazgeçilmez önemde. 2017’de büyük projelere katılarak kârlılığı artırmayı, özellikle Türkiye’de ilk 100 yerli şirkete ve devlet kurumlarına finansal hizmetler sunmayı, Çin ile ticaret yapan şirketlerin ana bankası olmayı hedefleyen ICBC, satın alma sonrası aynı şube sayısıyla devam ediyor. Bankanın Türkiye’de 44 şubesi bulunuyor. ICBC Turkey Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Karakurum ile Türkiye’de şubelerdeki değişim çalışmalarını konuştuk:

KARŞILAŞTIRMA YAPIYORUZ “Doğal olarak uzun vadeli planlama yaparak ilerliyoruz. ICBC’nin şubeleşme ve şubecilik uygulamalarıyla Türkiye pazarının karşılaştırılması ve bu pazara söz konusu uygulamaların entegrasyonu üzerinde çalışıyoruz. Bugün şube açmak veya kapatmak yönünde bir kararımız bulunmuyor. Maliyet yönetimi, verimlik ve alternatif kanalların artık çok etkin kullanılması nedenleriyle şube sayıları eskisi gibi artmamakla birlikte azalıyor. Fakat bu durum şubeciliğin değerini azaltmıyor. Şube, Türkiye pazarında gerekli olan ve ileride de önemini koruyacak bir kanal. Bu durum önümüzdeki 5 yılda da değişmeyecek. Şubelerimizi teknoloji ve alternatif kanallarla destekleyeceğiz, yetkin müşteri temsilcileriyle ihtiyaçlara cevap veren yapıyı koruyacağız.

YENİ İŞ MODELLERİ Bu bizim için klasik şube bankacılığı değil, şubelerin diğer dijital kanallarla entegre olduğu toptan bir hizmet modeli. Geçmişte şube ağı olarak yaygın olmayan bankalarından biri olan kurumumuzu, dünyanın en büyük bankasının bir parçası haline getirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. Bugün için şube sayımız yeterli. Önümüzdeki dönemde ICBC Turkey’de, Çin’de başarısını kanıtlamış iş modellerinin uygulandığını görebiliriz. Şubelerimizde şu an bireysel müşteriler ağırlıkta. Bugün için yapı müşteriye daha fazla zaman ayırabilen bir model. İleride bizim pazarımızın özelliklerine uygun modelleri uygulamaya geçirebiliriz.”

CEOTWEET

MEHMET ŞİMŞEK

“Kurdaki göreceli istikrar ve gıda komitesinin aldığı tedbirler sayesinde enflasyonun yıl sonunda tekrar tek haneye inmesi ihtimali yüksek.”

ÖZGÜR ALTUĞ

“Yüksek büyüme rakamlarına bakarak talep enflasyonu hortlayacak diye kaygılanmak için çok erken. Büyüme kırılımı ve KKO gerekeni söylüyor.”

ALİ İHSAN GÖKER

“ABD’de enflasyon niye artmıyor sorusunun cevabı: Orta direğin geliri son 20 senede hiç artmamış. Geliri artan tek kesim finans…”

ÖZGÜR DEMİRTAŞ

“JP Morgan Başkanı ‘Digital paralar dolandırıcılıktır’ diyor. Çin ICO’ları yasaklıyor. Borsaları kapatıyor.”

CEO AJANDA

SON ÇEYREKTE TABLO

Yılın son çeyreğine girdik. Bu yıl KGF’nin yarattığı rüzgarla bankacılık için beklenenden daha iyi bir tablo yaşanıyor. Son çeyrekte de biraz azalsa da kredi iştahının devam edeceği öngörülüyor. Peki finansın diğer alanları için son çeyrek nasıl geçecek? Leasing ve faktoringde son üç ay genelde işlem hacminin yüzde 35-40’nın yapıldığı dönem. Bu yıl da aynı trend sürecek mi? Yıl sonu için kârlılığı nasıl beklemeli? Bu sorulara sektörlerinin liderlerinden yanıt aradık:

BÜYÜME İYİ GELECEK Faktoring sektörü bu yılın ilk yarısında ciroda yüzde 19 ve reel sektöre kullandırılan finansman tutarında yüzde 20 büyüdü. TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, son çeyrekte de yüzde 20 büyümenin devam edeceğini öngörüyor ve şunları söylüyor: “2016 yılının durağan geçmesi, 2017 büyüme hızını yukarı yönde etkiledi. Her yılın son çeyreğinde özellikle yıl sonu kapanışlarında faktoring cirolarında artış olur. Bu yıl da olacağını tahmin ediyoruz. Faktoringi geçmişte bazı sektörler yoğun kullandırdı. Toptan perakende, madencilik, inşaat, tekstil ve ulaşım araçları olmak üzere ilk 5 sektörün cirosu toplam ciromuzun yüzde 80’ine ulaşırdı. Ancak sektörel dağılım son yıllarda daha dengeli, ilk 5 sektörün toplamı yüzde 50’nin hemen altında. Kârlılığımız da geçen yıla göre daha iyi durumda. En azından yeniden 2015 yılının kârlılık seviyelerini yakaladık. Özkaynak kârlılık oranı yüzde 15 seviyelerinde. Her ne kadar KGF kapsamı dışında tutulsak da KGF’nin piyasayı rahatlatması bizim kârlılığımıza yansıdı. Batık kredi oranlarımızın düşmesi kârlılığımızı olumlu etkiledi.”

KÂRDAN FEDAKARLIK Finansman şirketleri için umulandan daha iyi bir yıl geçirdiklerini aktaran ALJ Finansman Genel Müdürü Nilüfer Günhan, şöyle konuşuyor: “Yılın ilk yarısı yüzde 16 büyüdük, sektör otomotiv sektörünün bu yıl beklenenin üzerinde satış performansı yakalamasıyla ivme aldı. Ağustos ayı verilerine göre ticari araç finansmanında bankalara oranla sektörümüz daha fazla büyüme gösterdi. Bu da finansman şirketleri olarak KOBİ’lerin desteklenmesi için sarf ettiğimiz yoğun çabanın meyve verdiğini ifade ediyor. Bu yıl KGF’nin piyasalara verdiği itici güç ve beyaz eşyadaki gibi ÖTV indirimleri satışlara hız kazandırdı.  Sektörümüze yeni katılan dayanıklı tüketim malları kredisi sağlayan şirketler de önemli büyüme yakaladı.  2017 sonunu yüzde 15-20 büyümeyle kapatırız. Bu yıl ekonominin canlanması, KOBİ’lerin güçlenmesi, tüketici güveninin artması adına kâr marjlarımızda fedakarlık yaptık.  Sektörümüzün aktif kârlılığı yüzde 1,5 civarında. Bu oran yurtdışında benzer sektörlerde yüzde 2,5 seviyelerinde. 2017 yılında kârlılıktan ziyade piyasanın canlanması için gayret sarf ettik.”

SON ÇEYREK HIZLANIR “Sektörün leasing alacakları yılbaşından bu yana yüzde 8 büyüdü. İşlem hacmi geçen yılın aynı döneminin yüzde 18 üstünde gerçekleşti” diyen Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, yıl sonu için öngörülerini şöyle aktarıyor:

“Yukarı yönlü büyümenin yılın son çeyreğinde hafif de olsa artarak değişeceği kanısındayım. Yıl sonunda finansal kiralama alacaklarının yüzde 18-20 aralığında büyüyeceğini bekliyorum. Ana işlem grubu sat geri kirala işlemleri olacaktır. Sektörün 2017 kârlılık performansı 2016’ya göre daha iyi. 6’ncı ay sonu itibarıyla sektör kârı 600 milyar TL’nin üstüne çıkarak 2016 sonu kârının yüzde 70’ini yakaladı. Bu olumlu gidişatın değişmeyeceğini ve 2017 yılını geçtiğimiz yıldan daha kârlı kapatacağımızı düşünüyorum.”

GÖSTERGE

“2012 yılından bu yana Türkiye’de GSMH büyümesi yüzde 38. Burada en hızlı büyüme yüzde 53 ile Hindistan’a ait. Son 5 yılda Çin yüzde 52 büyürken, İngiltere yüzde 21, ABD yüzde 20 ve Almanya yüzde 16 büyüme gösterdi.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz