Sermayeler neden artıyor?

4.02.2019 12:40:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sermayeler neden artıyor?

CEO Ajanda

 SERMAYELER NEDEN ARTIYOR? 

2018’in son ayında bankalar sermaye artırma telaşına girdi. İlk olarak Akbank, 4 milyar liralık çıkarılmış sermayesini yüzde 30 bedelli artırarak 5,2 milyar liraya çıkaracağını bildirdi. Ardından yine büyük özellerden Yapı Kredi, 1 milyar dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracı yapacağını duyurdu. Bu adımlar, her fırsatta güçlü sermaye yapısı olduğu söylenen Türk bankacılık sistemi için akıllarda soru işaretleri yaratıyor. Biz de DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş’e sermaye artırımlarının nedenlerini sorduk:

DÖVİZİN ETKİSİ “Sektörde risk ağırlıklı aktiflerimiz, yani kredilerimizin yarısını döviz kredileri oluşturuyor. Döviz tarafında çok hızlı bir yükselme olunca bizim risk ağırlıklı portföyümüz kendiliğinden büyüdü. Tabii bankalarımızın sermayeleri Türk Lirası, bu durumda matematiksel olarak sermayemizi eski düzeyine getirmek için ilave sermaye artışları gerekiyor. Bu nedenle hem kârlar içeride bırakılıyor hem de üstüne bütün bankalar sermaye artışına gidiyoruz.

ÖNLEM ALIYORUZ Bu trend daha da sürecek. Bu kriz döneminin daha rahat atlatılmasını sağlayacak. Sermaye artırımları, potansiyel olarak artacak problemli kredilere karşılık ayırmayı kolaylaştırıcı bir adım. Ayrıca dünyadan kredi almamızı, derecelendirmemizi ve denetimimizi daha kolay ve sağlıklı kılacak bir yol. Bugün bire sekiz olan kaldıraç açısından bakarsak da kimi bankalar minimum sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 12’nin üzerinde bir marj bırakarak yüzde 14-15’leri tutturmak istiyor. Gelecek yılı da düşünüyoruz. Türk bankacılığı zaten çok sağlam, krizleri çok sağlıklı atlattı. Bu sağlıklı duruşu devam ettirmek için bugünden önlemimizi alıyoruz.”

 GÜNDEM

 20 ÜLKEYE YAZILIM İHRAÇ EDECEK 

Türk bankalarının yurt dışına teknoloji ihracatı artıyor. Bu alanda en güçlü adımlardan birini katılım bankaları tarafından Kuveyt Türk attı. Bankanın yazılımı BOA Bankacılık Platformu, 20 ülkede kullanılacak. Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü Mücahit Gündebahar, 60 bankaya ihraç ettikleri teknolojiyi ve hedeflerini şöyle anlatıyor:

40 MİLYON DOLAR “BOA Bankacılık Platformu’muz, sadece katılım bankalarının değil konvansiyonel bankaların da kullanabildiği bir yazılım. Satışlarımızın yarısı konvansiyonel bankalara oluyor. Kanallar dahil tüm bankacılık sisteminin tek bir platform üzerinden çalışmasına olanak tanıyan yeni ürünümüz, çok yalın bir yapıya sahip. Üç yıl önce kurduğumuz Architecht Bilişim Sistemleri aracılığıyla sattığımız bu platform, özellikle yeni ürün geliştirmede iyi sonuçlar alıyor. Biz bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında toplamda 20’şer milyon dolar teknoloji ihracatı gerçekleştirdik.

HEDEF PAZARLAR Yakın dönemde Kuveyt merkezli ve Mısır’da yazılım geliştirme merkezi bulunan yazılım firması ITS ile anlaştık. ITS ile etkin oldukları Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Uzak Doğu ülkelerinde aktif olmayı hedefliyoruz. İlk etapta Nijerya, Malezya, Endonezya ve Mısır’ın da içlerinde bulunduğu 20 ülkede 60’tan fazla bankaya yazılımımızı sattık. Böylece toplamda 120 milyon TL’lik yazılım ihracatı yapacağız. Ardından ikinci etapta yeni coğrafyaları hedefliyoruz. Ayrıca yaygın bir fintech ekosistemi üzerinde çalışıyoruz.

GÖSTERGE

Bankacılıkta aktif kârlılık, Ekim 2018 itibarıyla yüzde 1,23’e indi. 2017 sonunda bu oran yüzde 1,62 idi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz