Zorunluluk kalkınca sektör küçülür mü?

28 Mayıs'ta uygulamaya konulan yeni Tüketici Kanunu, tüketiciler artık kullandıkları bireysel krediler için sigorta yaptırmak zorunda olmayacak.

24.09.2014 16:06:170
Paylaş Tweet Paylaş
Zorunluluk kalkınca sektör küçülür mü?
28 Mayıs'ta uygulamaya konulan yeni Tüketici Kanunu, birçok konuda tüketiciler açısından son derece olumlu... Kanunda tüketiciler artık kullandıkları bireysel krediler için sigorta yaptırmak zorunda olmayacak. Yani konut kredisi alan bir tüketici evine konut sigortası, kendisi içinse hayat sigortası yaptırmayabilecek. Aynı şekilde taşıt kredisi kullanan kişinin de kasko yaptırma zorunluluğu olmayacak. Ancak bu durum, sigortacılık tarafında akılları karıştırıyor. Banka kanalıyla gelen prim üretimlerinde nasıl bir değişim yaşanacak sorusu, en çok merak edilen nokta.

ELEMENTER ETKİLENMEZ
Türkiye Sigorta Birliği'nin yeni başkanı ve Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger, bu kanunun elementer sigortacılık tarafını etkilemeyeceği görüşünde. Ülger, “Konut ve kasko kredilerinde prim üretiminin sadece yüzde 10'u banka kredileriyle geliyor. Bu nedenle önemli bir değişim olmaz. Zaten sektörde bu kanunun olumsuz bir etkisini görmedik” diye konuşuyor. 2014 yılının ilk çeyreğinde elementer sigortada yaşanan yüzde 10'luk büyüme de bunun net göstergesi.

PEKİ YA HAYAT?
Ancak hayat sigortacılığı tarafında tablo bu kadar pembe değil. Çünkü hayat branşı prim üretiminde banka kredileriyle ilişkili üretim yüzde 90 oranında. Zaten
hayat sigortalarında prim üretimleri, bu yılın ilk üç ayında yüzde 18 düşüş yaşadı. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, her ne kadar “En ufak bir endişe duymuyorum, yeni yasayla değişim olmaz. Bankalar kredi müşterisini ikna etmeye çalışacak” dese de düşüşün ana nedenin banka bireysel kredilerindeki azalmaya bağlı kredi destek sigortalarındaki daralma olduğunu kabul ediyor.

VADE UYUMU DA ETKİLİ
Uğurlu, “Yeni Tüketici Yasası gereği sigorta süresinin ve tutarının, kredi süresi ve tutarıyla uyumlu olması zorunlu. Bazı şirketlerin, yeni yasaya uyum nedeniyle, uzun süreli hayat poliçelerinden yıllık poliçelere dönmeleri ve poliçe yenilemelerin aylara yaymaları da sektörün prim düzeyinde olumsuz bir görüntü yarattı” diyor. Yine de yönetici, bu yıl sonunda banka bireysel kredilerinin normale dönmesi halinde hayat prim üretiminin 2013 yılı düzeylerine yakın bir büyüklükle kapanacağını ümit ediyor. Özellikle son çeyrek erime yaşayan hayat sigortacılığı için kritik olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz