Her işin içine sosyal medya dahil olacak

"Sosyal Bir Strateji: Sosyal Medyadan Nasıl Kâr Ederiz"adlı kitabıyla adından söz ettiren Mikolaj Jan Piskorski, şirketlere "like", "follower" sayısına odaklanmayı bırakmaları tavsiyesinde bulunuyor."Geri çekilin ve müşterileriniz arasında ilişki kurmanın yollarını bulun"diyor.

11.11.2014 02:26:560
Paylaş Tweet Paylaş
Her işin içine sosyal medya dahil olacak
Mikolaj Jan Piskorski, Harvardlı bir işletme profesörü. "A Social Strategy: How We Profit from Social Media" (Sosyal Bir Strateji: Sosyal Medyadan Nasıl Kâr Ederiz) adlı kitabıyla adından söz ettiren akademisyen, şirketlere önemli tavsiyeler veriyor.

"Like", "follower"sayısına odaklanmayı bırakın diyen Piskorski, müşterinin sosyal ihtiyacının baz alınması gerektiğine dikkat çekiyor. "Direkt yayın yapmayı bırakın, geri çekilin ve müşterileriniz arasında ilişki kurmanın yollarını bulun"diye konuşuyor.

Artık neredeyse tüm şirketler sosyal medyanın önemini anladı. Geleneksel medya kanallarının yanı sıra Facebook, Twitter, Linkedln, Instagıam gibi pek çok platform üzerinden müşterilerine ulaşmaya çalışıyorlar. Ancak genelde buradaki stratejilerini geleneksel alışkanlıklarla yönetip başarılarını da yine geleneksel metrik veriler üzerinden ölçüyorlar.

“A Social Strategy: How We Profit from Social Media” (Sosyal Bir Strateji: Sosyal Medyadan Nasıl Kâr Ederiz) adlı kitabının yazarı Harvardlı işletme profesörü Mikolaj Jan Piskorski’ye göre kâr yaratmayan “like”ların anlamı yok.

Bu nedenle yazar, şirketlere, sosyal medyada kendilerini anlatmayı bırakmalarını öneriyor. “Direkt yayın yapmayı bırakın, geri çekilin ve müşterileriniz arasında ilişki kurmanın yollarını bulun” diyen yazar, şirketlere müşterileri için net fayda sağlamalarını tavsiye ediyor ve ekliyor:

“Şirketler de sağladıkları bu fayda karşılığında müşterilerinin kendileri için yorum, bilgi güncellemesi gibi yeni müşteriler getirecek bir şeyler yapmalarını sağlayabilir.” Mikolaj Jan Piskorsky ile sosyal medya ve şirketlerin uyumunu konuştuk, başarının formüllerini sorduk:

Kitabınızın isminden yola çıkarsak kısaca şirketlerin sosyal medyadan nasıl kâr edebileceğini anlatabilir misiniz?
Bunun iki farklı yolu var: Birincisi, sosyal medya üzerinden insanlara bilgi yayını yapmak. Şirketler, bu amaçla Facebook üzerinden like alabilmek, Twitter’dan yayın yapmak için para yatırıyor. Ancak yaptığım araştırma, bu metodun çok fazla işe yaramadığını gösteriyor. İnsanlar şirketlerin sosyal medyadaki bu tip mesajlarına çok fazla ilgi göstermiyor.~

Bunun nedeni, kullanıcıların bu platformları kullanırken şirketlerden çok kendi arkadaşlarıyla ilgilenmeleri. Yani bir arkadaştan ve bir şirketten aynı anda mesaj geldiğinde, arkadaşlarının ne söylediğini daha çok merak ediyorlar. Facebook da son dönemde bu konudaki stratejisini oldukça değiştirdi. Eskiden şirketleri “like” alma ve profillerinde sürekli yeni bilgi yayınlama konusunda yatırım yapmaları için cesaretlendiriyordu. Artık bunu yapmıyorlar, çünkü onlar da bunun çok işe yaramadığının farkına vardı.

Peki ne işe yarıyor?
Şirketler, sosyal medyada insanlara direkt olarak yayın yapmayı bırakıp, insanlar arasında ilişki kurmaya çalışırsa başarılı olur. Kitabımın ana mesajı da zaten bu. Direkt yayın yapmayı bırakın, geri çekilin ve müşterilerinizle ilişki kurmanın yollarını bulun. Bu gerçekleştirmesi çok daha zor bir şey, çünkü şirketlerin alışık olduğu bir yöntem değil. Ancak bunu yapan şirketlerin sadece yayın yapan şirketlerden çok daha başarılı olduğunu görüyoruz.

Sosyal medya yerine sosyal platformlar demeyi tercih ediyorsunuz. Farkı nedir?
Sosyal medya yerine sosyal platformlar kavramını kullanmamın nedeni, medya denince yayımcılığın, bilgi gönderip bilgi almanın akla gelmesi. Ben şirketlerin bu işin “medya” kısmından çok “sosyal” kısmına kafa yormalarını istiyorum. Onlara, “Sosyal medyanın medya kısmıyla ilgili endişe etmeyin.

Sosyal kısmına odaklanın. İnsanların neden bu platformlarda yer aldığına odaklanın. İnsanlar tam olarak sosyal nedenlerle başkalarıyla etkileşime geçmek için oradalar ve sizin de onların sosyal ihtiyaçlarına yardımcı olmak üzere orada bulunmanız gerekiyor” diyorum.

Şirketler spesifik olarak sosyal platformları rekabet avantajı için nasıl kullanabilir?
En basit yolu, müşteri kazanmak. Şirketlerin yeni müşteriler kazanabilmek için çok para harcadığını sıklıkla görüyoruz. Ancak sosyal medya aracılığıyla halihazırdaki müşterilerinin yeni müşteriler getirmesini sağlayabilirler. Bunun en iyi örneği ABD’deki American Express.

American Express, uzun yıllar boyunca müşteri kazanımı için kendisi çalıştı ama bu ona çok pahalıya mal oldu. Bu yöntem bazen müşteri başına 300 dolardan fazla bir maliyet getiriyordu.~

Şirket sosyal medyada insanların arkadaşlarıyla temas kurup, onlara indirim sağlayabildikleri bir sistem geliştirerek pek çok yeni müşteri kazandı. Böylece şirket, yeni müşteri başına 300 dolardan fazla harcamak yerine, var olan müşterilerinin sahip oldukları American Express kartı üzerinden sosyal medya kanalıyla şirkete yeni
müşteri getirmesini sağladı.

Sosyal medyada başarılı olan şirketlerin sırrı sizce nedir?
Sır, insanlara direkt olarak yayın yapmamaktır. American Express’in yaptığı gibi müşterilerin şirket için bir şey yapmasını sağlamak. Burada ortaya çıkan bir diğer soru da şu: Bunu yapmak American Express’in aklına nereden geldi? Organizasyonun içerisinde ne oldu da şirket bu fikirle çıkageldi?

Çünkü sosyal medya konusunda başarılı şirketlerin organizasyon yapısına baktığımızda, interneti, sosyal medyayı çok iyi anlayan, her gün kullanan çok genç insanlarla şirkete uzun yıllarını vermiş, iş dünyasını bilen, sosyal medya ile iş sa hasının bağlantısı kurabile cek insanların kombinasyonunu görüyoruz.

Bu iki tip insanın bir araya geldiği organizasyonlarda, sosyal medyadan azami fayda sağlanıyor. Çünkü şirketler sosyal medya için genelde çok genç insanları istihdam ediyor. Bu da çok fazla etkileşim ve yeni kitle yaratıyor ama iş ve kârlılık açısından bir şey kazandırmıyor. Çünkü bu genç insanlar sosyal medyayı iş hayatıyla nasıl ilişki-lendireceklerini bilmiyor. O yüzden bahsettiğim kombinasyon, başarı için şart.

Bir şirket için ideal sosyal medya stratejisini tanımlayabilir misiniz?
Bence bir şirket ve şirketin hizmet/ürünlerinden faydalanan insanlar etrafında bir çember çizersek, şirketten insanlara, insanlardan da şirkete giden bir ok bulunur. Şirketin bu döngüde dikkat etmesi gereken insanlara çok net faydalar sağlaması gerektiğidir. Eğer bir şirket, müşterilerine sadece yayın yapıyorsa, net fayda sağlamıyor demektir.

Ama şirket, eğer insanlar arasında güçlü ilişkiler kurmaya çalışırsa değerli bir şey yapmış olur. Bu da şirketten insanlara giden ok olur. Şirketler de sağladıkları bu fayda karşılığında müşterilerinin kendileri için yorum, bilgi güncellemesi gibi yeni müşteriler getirecek bir şeyler yapmalarını sağlayabilir.~

Bu konudaki en iyi örneklerden biri Facebook üzerinden yürüyen ABD’deki Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına dikkat çekmek, bağış toplamak için başlatılan buz kovası düellosu. Bir kova buzla yapılan bu meydan okumaya göre (Ice Bucket Challenge) teklifi alan kişi, 24 saat içinde başından aşağı bir kova buz döküyor ve videosunu Facebook’ta yayınlıyor.

Dökerse 3 kişiye daha meydan okuma teklifi gönderiyor. Eğer dökmezse ALS için bağış yapması gerekiyor, tabii bir kova buzu başından aşağı dökenler de ALS için bağış yapabiliyor. Bu basit kampanya, kısa zamanda çok büyük bir başarı topladı. Bence insanlardan bu derece ilgi görmesinin nedeni, insanların düello sayesinde kendileriyle dalga geçebil' arkadaşlarını oyuna dahil edebilmesi ve bir şeye katkı sağladıklarını görebilmesi oldu.

Bir şirketin sosyal medya stratejisini oluştururken en önemli faktör nedir?
Araştırmam, şirketlerin sosyal medya politikalarını oluştururken içerik üzerine yoğunlaşmamaları gerektiğini gösteriyor. Çünkü içerik dediğiniz şey, genellikle şirketle ilgili oluyor. Asıl önemli olan ise ulaşmak istediğiniz müşterinin sosyal ihtiyaçlarına nasıl yardımcı olabileceğiniz.

Yani burada müşteri odaklı bir yaklaşımdan bahsediyoruz. Müşterimizin nasıl bir sosyal ihtiyacı var, biz bunu nasıl karşılayabiliriz, müşterilerimize ilişkiler inşa etme konusunda nasıl yardım edebiliriz? Bu tip sorularla müşteriden yola çıkarak bir sosyal medya stratejisi kurarsak her zaman somut sonuçlar elde ederiz. Ama şirketin kendisinden yola çıkarak hazırlanan bir içerik, geri dönüşler konusunda çok faydalı olmayacaktır.

Size göre bir şirketin sosyal stratejisi için yapılması ve yapılmaması gereken temel şeyler nelerdir?
Müşteriler arasında ilişki kurmaya odaklanın. Bunun karşılığında mutlaka onların sizin için bir şey yapmalarını sağlayın. Kendi şirketinizin tanıtımını, yayınını yapmaya odaklanmayın. Hiçbir ticari etkisi olmayan girişimlerde bulunmayın. Şirketinizde genç insanların daha yaşlılarla birlikte çalışmasına müsaade edin ve sosyal strateji işini sadece genç insanlara vermeyin. Facebook ve Twitter’ın size sağladıklarıyla yetinmeyin, kendi sosyal platformunuzu kurun.~

Sosyal platformlar sizce her şirket için faydalı mı?
Sosyal strateji her şirket için iyidir. Her şirket bunu kullanabilir. Ama sadece Facebook ve Twitter kullanmaktan bahsediyorsanız bu, her şirkete uygun olmayabilir. Örneğin B2B şirketlerin LinkedIn’de yer alması ve kendi platformlarını kurması, daha faydalı olabilir.

Sizce sosyal medyada en başarılı şirketler hangileri ve neden?
Nike, American Express, Cisco en başarılı örnekler arasında. Bence ortak yönleri müşterilerine yayın yapmaktansa onlar arasında ilişki inşa etmeleri... Bir diğer ortaklıkları ise sosyal medyayı sadece etkileşim değil kâr ve işe yönelik fayda yaratmak amacıyla kullanmaları.

Sosyal platformlar pazarlamanın doğasını sizce nasıl değiştirdi?
Sosyal platformlar tüketicileri demografik veri olarak değil birey olarak görebileceğimiz tek yer. Bir internet sitesini ziyaret ettiğimde kim olduğumu tam olarak anlamazsınız ama bir sosyal platformu kullandığımda kim olduğumu belli ederim. Şirketler, uzun yıllar boyunca müşterilerinin telefon numaralarını ve adreslerini toplamaya çalıştı.

Ayrıca reklam hedefleri açısından bakıldığında “25-35 yaş arası, sigara içen kitleye tanıtımımı yöneltmek istiyorum” dediğinizde Fa-cebook veya LinkedIn üzerinden bu kitleyi tanımlayıp hedefi 12’den vurabilirsiniz.

Sizce gelecek sosyal medya ve markalar açısından ne vadediyor?
Bence önümüzdeki 5 yıl içinde sosyal medyayı konuşmayı bırakacağız, çünkü yaptığımız her işin zaten içerisinde olacak. Ayrıca sosyal medya ve ürünün daha derin entegrasyonunu göreceğiz. Nike örneğinde olduğu gibi şirketler, ürün geliştirirken çok daha fazla sosyal platformlardan faydalanacak. Ve bu onları daha da güçlü hale getirecek.

İki büyük "sosyal hata”
KENDİNİZİ ANLATMAYIN

Şirketlerin sosyal medya konusunda iki büyük hatası var. Markalar, kendileri ve ürünleri hakkında konuşmayı çok seviyor. Ama marka sonsuz çaba gösterse de tüketicilerin çoğu bir markaya arkadaşına güvendiği kadar güvenmez. Bu problemi aşmak için markalar müşterileri arasında etkileşim kurmaya çalışmalı.~

HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN
Diğeri ise şu: Şirketler genellikle sosyal medyada iş hedefleri olmadan etkileşim kuruyor. Bunun yerine aldıkları "like" ve "follower" sayısına ve etkileşim yoğunluğuna odaklanıyorlar. Ancak günün sonunda eğer bu veriler kârınızı yükseltmiyor veya maliyetinizi düşürmüyorsa hiçbir işe yaramaz.

O SORUYU SORUN
Şirketler sosyal medyada iş hedefleriyle yola çıkmalı ve "Benim rekabet avantajımın kaynağı nedir ve bunu güçlendirmek için sosyal platformları nasıl kullanmalıyım" sorusunu sormalıdır. Bu soruyla yola çıkılmayan tüm çabalar çok fazla etkileşim yaratsa da hiçbir iş sonucu doğurmaz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz