Bankada İhracat Patlaması!

Türkiye’de bankacılık, yatırım yapan yabancı bankalara sadece kâr değil önemli bir bilgi birikimi ve tecrübe de getiriyor. Bunun sonucunda bugün pek çok banka Türkiye’den yurtdışına proje ihraç ede...

1.10.2008 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Türkiye’de bankacılık, yatırım yapan yabancı bankalara sadece kâr değil önemli bir bilgi birikimi ve tecrübe de getiriyor. Bunun sonucunda bugün pek çok banka Türkiye’den yurtdışına proje ihraç eder hale geldi. Örneğin UniCredit kredi kartlarında Yapı Kredi’nin World kart modelini örnek alıyor. BNP TEB’in KOBİ bankacılığı çözümlerini farklı ülkelerde kullanıyor. Fortis ticari bankacılık ürünlerini, HSBC bireysel bankacılık çözümlerini Türkiye’den ithal ediyor. Bankaların yurtdışına proje ihracatı yeni dönemde de devam edecek.

Avrupa’nın önde gelen finans kuruluşlarından Dexia, Denizbank’ı satın aldığında, bankanın CEO’su Axel Miller, Türkiye’nin kendileri için olağanüstü fırsatlar sunduğunu söylemişti. İlk hedefte pazardan alınan payı artırmak ve kâr elde etmek vardı ama Miller, Denizbank’ın bundan daha fazlasını sunduğuna işaret etmiş ve şöyle demişti:

“Denizbank beni iki nedenden ötürü etkiledi. Birincisi müşteriye ulaşma becerisi, ikincisi de sahip olduğu bilgi teknolojisi. Bu özellikleri Dexia Grubu’nun diğer kurumlarına yaymak istiyoruz”.

Dexia o gün bugündür Denizbank’ın katma değerli uygulamalarını inceliyor ve grup içinde yaygınlaştırılmasına yönelik ekip çalışmaları yürütülüyor. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, hali hazırda Denizbank iştiraki Intertech’in yazdığı bankacılık paketinin Dexia’da uygulanması için değerlendirmelerin devam ettiğini söylüyor. Ayrıca grup içinde yenilikçi ürün ve uygulamaların tüm şirketlere yaygınlaştırılması için başlatılan bir inovasyon yarışması olduğuna dikkat çeken Ateş, “Bunun sonucunda Denizbank’daki birçok uygulama ve ürün Dexia tarafında da kullanılır hale gelecek” diyor.

Dexia’nın, Türkiye’de teknoloji alanında farklı uzmanlık merkezleri oluşturma kararı da var. Bu kararın ilk uygulaması da Intertech’in Dexia için sistem yönetimi yazılımları konusunda uzmanlık merkezi olarak hizmet vermesiyle oluşmuş.

Yerel piyasadaki tecrübeleri global network’ü içinde değerlendiren tek banka Dexia da değil. Türkiye’de operasyonu olan hemen her yabancı banka bugün, Türkiye’de faaliyette olduğu başka ülkelere proje ihraç ediyor. Türkiye’den yurtdışına pek çok bankacılık ürününün yanı sıra teknolojik altyapı ve insan kaynağı da transfer oluyor.

Unıcredıt World’ü Transfer Etti
Dünyanın önemli finans kuruluşlarından UniCredit, Türkiye’de ortağı olduğu Yapı Kredi Bankası’nın kredi kartları modelini yurtdışına taşıyor. Yapı Kredi yetkilileri, UniCredit’in World’ü bünyesindeki en yetkin merkez (competence center) olarak gördüğüne dikkat çekiyor ve ekliyor:

“Bu nedenle Türkiye dışındaki ülkelerdeki bankacılık operasyonlarında YKB modelinden faydalanma fırsatları konusunda farklı projeler yürütüyor.”

hed

Yapı Kredi’nin Haziran 2007’de başlattığı hızlandırılmış şubeleşme programı da UniCredit’in örnek aldığı projeler arasında. Yapı Kredi’nin şubeleşme programını hızlı ve pürüzsüz uygulaması, maliyetleri kontrol etme ve yeni şubeleri kısa sürede değer yaratır hale getirme becerisi UniCredit’i etkileyen unsurlar olmuş.

UniCredit Yapı Kredi’nin burada yakaladığı başarıyı bugün, Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerindeki bankalarıyla paylaşmak üzere workshop'lar düzenliyor. Yapı Kredi yetkilileri, Türk bankacılığının yaratıcı ürün ve hizmet üretme dinamiğinin süreceğine inandıklarını söylüyor ve ekliyor:

“Bu örnekler de yerel piyasalardaki tecrübelerini en iyi şekilde değerlendiren global bankalar için yeni fırsatlar oluşturacak.”

Kobi Çözümleri İlgi Çekiyor
Türkiye’de bankacılık sektöründe yaşanan yoğun rekabet, bankaların ürün ve hizmetlerinde fark yaratma çabalarını artırıyor. Bunun sonucunda da gelişmiş ülkelere göre daha yaratıcı ürün ve hizmetler tasarlanıyor. KOBİ bankacılılığı son dönemde en yaratıcı bankacılık ürün ve hizmetlerinin ortaya çıktığı alanlardan biri. Örneğin, geçtiğimiz dönemde TEB bu alanda KOBİ Akademi adı altında geliştirdiği projeyle büyük ses getirdi. KOBİ’lerin bilgi ve eğitim ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulan KOBİ Akademi, TEB’in ortağı BNP Paribas tarafından da büyük ilgi gördü. TEB`in geliştirdiği modeli “en yenilikçi proje” seçen BNP, bu modeli alıp faaliyette olduğu diğer ülkelere de taşımak istedi. Bu doğrultuda ilk kez Cezayir’e götürülen TEB KOBİ Akademi, önümüzdeki dönem bankanın faaliyette olduğu diğer gelişmekte olan ülke pazarlarına da taşınacak.

HSBC de Türkiye’deki operasyonunun hayata geçirdiği KOBİ projelerini beğeniyle izliyor. 2005 yılında kurulan işletme bankacılığı bölümü 3 yıl içerisinde KOBİ segmentinde yakaladığı hızlı büyümeyle dikkat çekti. Bu alanda müşteri adedinde ve toplam kredi hacminde önemli rakamlara ulaşan banka, gerçekleştirdiği altyapı ve süreç geliştirimleriyle de global network’ün beğenisini topladı. HSBC genelinde bugün, Türkiye işletme bankacılığında kısa zamanda yapılan çalışmalar bu segmente yeni giriş yapan ülkelerdeki HSBC yöneticileriyle paylaşılıyor. Bulundukları ülkelerin yapılarına uygun sistemler kurmaları konusunda yol gösterici bir model olarak ele alınıyor.

Avrupa’ya Ürün Transferi
Fortis’in de Türkiye pazarında geliştirdiği ticari bankacılık ürünleri Avrupa’da büyük ilgi görüyor. Bu ürünleri özellikle Belçika ve Hollanda’ya ihraç ettiklerini söyleyen Fortis yetkilileri Avrupa’dan en çok talep gören 3 ürünü şöyle anlatıyor:

hed

“Bu ürünlerden biri tamamen bir müşteri sadakat programı olarak uygulamaya alınan ‘Ticari Adım’ programı. Bu, bireysel tarafta birçok örneği olmasına rağmen, ticari bankacılıkta tarafında Türkiye’de de ilk kez uygulanan bir program.

Sistem firmaların yaptıkları işlemler ve sahip oldukları hacimlere göre farklı seviyelerde puan toplamaları ve otomatik olarak bulundukları seviyenin sağladığı avantajlardan yaralanmaları üzerine kurulu. Bu uygulamamız, özellikle Belçika ve Hollanda‘da büyük ilgi görüyor.

İkinci örneğimiz ise, ‘Ana Banka’ uygulaması. Bu uygulama, müşteri segmentleri içerisinde önceden belirlenmiş kriterler çerçevesinde müşterilerden aldığımız ticari hacim ve ürün penetrasyonunu artırmak için satış ekiplerimize koyduğumuz hedefleri ve müşteri kriterlerini belirliyor.

Üçüncü bir örnek ise, müşterilerimizin nakit akışlarına girerek üretici-dağıtıcı-perakendeci zinciri üzerinde oluşturduğumuz T-Kart uygulaması. Global network’ümüzde bu uygulama için de ülke bazında çalışmalara başladık.”

Fortis’in ihraç ettiği projelerden biri de SEPA (Single Euro Payments Area - Avrupa Tek Ödeme Alanı)…  Fortis Global, uygulamalarını güncel teknolojilerle desteklenen yeni bir platforma taşımak amacıyla SEPA projesini hayata geçirmiş. Fortis Türkiye CEO’su Yvan De Cock, “Tüm bankacılık hizmetlerini 8 yılı aşkın süredir bu ortamlar üzerinde yürüten Fortis Türkiye’nin birikimi, yetkinliği ve bu konudaki yetişmiş insan kaynağı, Fortis Global’i Türkiye’den uzmanlık transferi yapmaya itti” diyor ve ekliyor: “Uzmanlık transferlerimiz gelecek dönemde de devam edecek.”

Yvan De Cock/Fortis Genel Müdürü

“Türkiye Yetenek Üssü Olabilir”

Esnek Ve Yetenekliyiz
Fortis’in Türkiye’de geliştirdiği ve global network’ün transfer ettiği ürün ve hizmetler dinamik bir ekonomide çözüm yaratma konusundaki esnekliğimizi ve bu alandaki yeteneklerimizi ortaya koyuyor. Bu da müşteri ile banka arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor. Türk bankacılık sektörünün sahip olduğu özellikler, global sistem içindeki değişik ekonomilerde ve iş yapış yöntemlerinde hemen farklılığını gösteriyor.

Vizyona Katkı Sağlıyor
 Fortis Türkiye olarak, çözüme yönelik yaratıcı düşünce yapımızla olduğu kadar güncel ve gelişmiş teknoloji kullanımı ve yetişmiş insan kaynağımız ile de ön plana çıkıyoruz. Türk bankacılık sektörü, gelişmekte olan dinamik ekonomisi, çözüm odaklı esnek düşünce yapısı ve coğrafi konumuyla global oyuncular için bir hizmet geliştirme ve bilgi teknolojisi üssü olma yönünde benzersiz bir aday. Bu tür başarılar, Türkiye’nin vizyonu açısından artı değer yaratıyor.

Gelecek Dönem Ne Getirecek?
 Gelecekte de bu tip bilgi transferlerini hiç şüphesiz göreceğiz. Özellikle bilgi teknolojileri ve operasyonlar alanında olduğu kadar, kredi ve mevduat ürünlerinde, likidite yaratmaya yönelik uygulamalarla ilgili bilgi transferleri de daha fazla gerçekleştirilecek.
.
Erol Sakallıoğlu/Hsbc İşletme Bankacılığı Başkanı

“Pratik Ve Sonuç Odaklı Çözümlerimiz
Global Pazara Örnek Oluyor”

Hangi Projeler İlgi Görüyor?
HSBC tüm dünyada “Farklı Bakış Açıları Dünyamızı Zenginleştirir” ortak sloganını kullanıyor. Bu çerçevede biz de HSBC Türkiye olarak hem grubun global deneyimlerini yerel şartlara adapte ediyoruz hem Türkiye özelinde geliştirilen çeşitli altyapı ve süreçleri HSBC network’ü ile paylaşıyoruz. Bu altyapı ve süreçler içerisinde işletme bankacılığı bölümümüzün geliştirdiği projeler büyük ilgi görüyor.

Büyüme Ve Altyapı
Gerek banka içi prosedürler ve performans takibinin, gerekse müşteri takip ve iletişimine yönelik oluşturulan süreçlerinin tamamında çözümün pratik ve uygulanabilir olması önemli. HSBC Türkiye’de işletme bankacılığı tarafında kısa zamanda hızlı büyüme yakaladık. Ayrıca iyi bir altyapı geliştirdik. Buradaki başarı kriterimiz, tüm bu çalışmalar sırasında sonuca yönelik, pratik çözümler yaratmamız oldu. Karmaşık süreçler veya kağıt üzerinde şık ancak uygulanma kapasitesi düşük çözümleri bir kenara bıraktık. Çalışmalarımız pratik ve sonuca yönelik olarak tasarlandı ve bu yönleriyle de global network’e örnek oldu.

Müşteri İletişiminde Çok İyiyiz
 Türk bankacılık sektörü müşteri iletişimi ve hizmet yönetimi konusunda dünya ortalamasının oldukça üzerinde bir yere sahip. Özellikle kitle yönetimi, kullanılan ürünlerin takibi, yapılan analizlerle firmaların yönlendirilmesi, alternatif dağıtım kanalları ve genel olarak teknolojinin kullanımı konusunda yapılan yenilikler birçok gelişmiş ülkenin bankacılık sisteminin önünde yer alıyor. Özellikle KOBİ’lerin ticari döngülerindeki süreçlerin manuel sistemlerden çıkartılarak otomasyona döndürülmesi ve bu süreçlerin daha etkin değerlendirilmesine yönelik ürünlerimiz öne çıkıyor.

Hande D. Süzer
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz