Bankaların En Hızlıları

Bankaların son olarak açıkladıkları 2005 yılı bilançolarına bakıldığında, aktif, mevduat, krediler gibi pek çok kalemde, bir önceki yıla göre artış kaydettikleri görülüyor. Bankalar büyüdü ancak ya...

1.04.2006 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Bankaların son olarak açıkladıkları 2005 yılı bilançolarına bakıldığında, aktif, mevduat, krediler gibi pek çok kalemde, bir önceki yıla göre artış kaydettikleri görülüyor. Bankalar büyüdü ancak yapılanmaları içerisinde bazı bölümlerinin performansı daha da yüksek oldu. Özellikle “bireysel” ve “ticari” bankacılık alanları yüksek performans sergilediler. Gerek işlem hacmi, gerek çalışan sayısı hızla artan bu bölümler, bankacılık sektörünün krizle birlikte sönen yıldızını yeniden parlatıyor.

hedÇok değil 5 yıl önce bankacılık, en popüler sektördü. Türkiye’nin iyi üniversitelerinde yetişmiş, kaliteli insan kaynağı en çok bankacılık sektöründe kendini gösteriyordu. “Hazine”, “fon yönetimi” gibi bölümler ise bankacıların gözdesiydi. Ancak, 2001 yılında yaşanan kriz, tabloyu tamamen değiştirdi. Bankacılık çok kan kaybetti, sektör önemli ölçüde küçüldü. Aradan geçen 5 yılda ise sektör yaralarını sarmayı başardı. 2006 ile birlikte yeniden eski parlak günlerini yakaladı.

Sektörün toplam aktif büyüklüğü hızla artarken, en son açıklanan bilançolar, bankaların büyüme sürecinde olduklarını çok net olarak ortaya koyuyor. Ancak son dönemde yaşanan büyüme sürecinde öne çıkan bölümler ise eskisinden çok farklı. Hazine ve fon yönetiminin yerini bireysel ve ticari bankacılık almış durumda.

Yeni dönem için hızlı büyüme planları yapan pek çok banka, şube yatırımları yapıyor, yeni eleman alımları gerçekleştiriyor. Bankaların toplam büyüklükleri artarken, bazı bölümlerin performansı ise göz kamaştırıyor.

Bu ay, Türkiye’nin önde gelen bankalarının son dönemde en çok yatırım yaptıkları alanları saptadık. Gerek işlem hacmi, gerek istihdamda yaşanan artışa göre bankacılıkta öne çıkan bölümleri ortaya koyduk.

Öne çıkan iki alan
Sektörün genelinde yatırımların arttığı belli başlı iki alan öne çıkıyor. Bunlar, “bireysel bankacılık” ve KOBİ’leri hedefleyen “ticari bankacılık”. Hemen her banka bugün bu iki alana yatırım yapıyor. Bu kapsamda şube ağlarını genişletiyor, mevcut şubelerini yeniliyor. Her iki segmentte yeni şubelere ve işlem hacmi artan şubelerin pazarlama bölümlerine eleman alımları hızla artıyor.

Son 2 yılda en hızlı bireysel ve ticari bankacılıkta büyüme kaydettiklerine dikkat çeken Oyakbank yetkilileri, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bireysel krediler 2003 sonuna göre yüzde 120 artarak 2 trilyon 212 milyon YTL büyüklüğüne ulaştı. Ticari bankacılık kredileri de aynı dönemde yükseldi. Bankamızın büyümesi paralelinde eleman alımımız ise ağırlıklı olarak yeni açılan şubelerimize ve iş hacmi gelişen şubelerimizin pazarlama bölümlerine yönelik oldu. Aynı şekilde şubelerimizin gişe kadroları da gelişen iş hacmimizle bağlantılı olarak işe alım yoluyla desteklendi.”

Citibank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası ve TEB de, bireysel bankacılık alanında önemli oranda büyüme yaşayanlardan. Örneğin, Garanti Bankası, 2005’te kredi kartı sayısını yüzde 66, bu kartlardan sağladığı ciroyu ise yüzde 132 artırdı. Bu gelişmeye paralel olarak çağrı merkezini de büyüttü.

hed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İş Bankası ise 2005’te 3 milyon 300 bin adet kredi kartı müşterisine ulaştı. Kredi kartı cirosu ise yüzde 34 yükseldi. Doğal olarak bankada bu alanda çalışanlarının sayısı da arttı.

Kredilerin yükselişi
“Bireysel bankacılık” ve “ticari bankacılık” alanlarındaki büyümeye paralel olarak bankaların verdiği krediler arttı. Gerek bireysel, gerek işletme kredileri tarafında ciddi bir artış var. Sadece konut kredilerine bile bakıldığında, son yılların en yüksek rakamlarına ulaşıldığı görülüyor. Yeni dönemde en çok para kazandıran alanların da başında gelen krediler ve bu alanı destekleyen operasyonel bölümler, tüm bankalar için en hızlı büyüyenler olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki dönem de bu alanlardaki büyümenin hızla devam edeceği söyleniyor. Denizbank yetkililerinin değerlendirmesi şöyle:

“Milli gelirin yüzde 15’ini üreten küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bankacılık sektöründen aldıkları kredi payı yalnızca yüzde 8’de kalıyor. Dolayısıyla, bu alanda çok büyük bir potansiyel var. İşletme bankacılığı kredilerimiz geçen yıl yüzde 238 artarak 228 milyon YTL’den, 772 milyon YTL’ye ulaştı. Konut kredilerindeki hızlı artışın da etkisiyle bireysel kredilerimiz 2005’te yüzde 206 büyüyerek 275 milyon YTL’den 840 milyon YTL’ye çıktı.”

Oyakbank’ta, ticari krediler alanında hızlı büyüme yaşayanlardan. Banka yetkilileri, 2005’te 2003 sonuna göre ticari kredilerde 185 artış sağlayarak 1 trilyon 449 milyon YTL olarak gerçekleştirdiklerini söylüyorlar.

İşletme ve bireysel kredilerdeki hızlı artışa paralel olarak, birçok bankada, özellikle pazarlama elemanı ihtiyacı artmış durumda. Hemen her banka bu bölümlere personel takviyesi yapıyor.

Nakit yönetiminde büyüme
Bankalarda son dönemde hızlı büyüyen bölümlerden bir diğeri de nakit yönetimi departmanları oldu. Bu departmanların büyümesi ise, bankaların mevduatlarında artışa sebep oldu. Örneğin 2005 yılında nakit yönetim departmanının performansı artan Citibank, toplam mevduatını, bir önceki yıla göre yüzde 43 oranında artırdı. Nakit yönetiminin performansında elektronik bankacılık ürünlerinin etkili olduğunu söyleyen Citibank yetkililerinin konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

“Firmalar, yeni teknoloji ve finansal işletme araçları kullanmaya başladıkça, tahsilatları üzerindeki kontrolleri artıyor. Likiditelerini etkin bir şekilde kullanarak daha verimli olmayı başarabiliyorlar. Bu da kurumsal internet bankacılığı platformunu öne çıkarıyor.”

Citibank nakit yönetimi departmanının yanı sıra diğer bankalarda olduğu gibi krediler tarafında da ciddi bir büyüme kaydetti. Kredilerinin aktifleri içerisinde payını artıran banka, kurumsal ve ticari bankacılıkta çok sayıda yeni müşteri kazandı. Bu doğrultuda bankanın ticari finansman bölümü de hızlı büyüme kaydetti. Hızlı büyüyen bölümlerin de etkisiyle Citibank’ın 2004’te bin 355 olan çalışan sayısı 2005 yılı sonunda bin 558’e yükseldi.

Büyüme istihdamı tetikledi
Bankacılıkta büyüyen bölümler, istihdamı da artırıyor. Örneğin İş Bankası, geçtiğimiz yıl en çok kredi kartları müdürlüğü, merkezi operasyon müdürlüğü ve şube dışı bankacılık müdürlüğünün kadrosunu artırdı.

2005 yılında işletme bankacılığı birimine yaklaşık 140 personel alan Denizbank, bireysel bankacılık birimine ise 26 yeni pazarlama elemanı yerleştirdi. Artan işlem hacimleriyle birlikte destek birimlerinde de personel ihtiyacı doğduğuna işaret eden banka yetkilileri, geçtiğimiz yıl operasyon bölümüne de toplam 187 yeni eleman aldıklarını söylüyor.

2005’i özellikle bireysel kredilerde atılım yılı ilan eden Finansbank da bu alandaki çalışan sayısını artırdı. Bireysel kredi portföyünü 2005’te, bir önceki yıla göre yüzde 228 oranında artıran banka, şube sayısını 146’dan 188’e çıkardı. 2004 yılında 447 olan bireysel bankacılık şube personeli sayını ise 2005 sonunda 667’ye yükseltti.

Yapı Kredi Bankası, 2005’te en çok, şubeleri için satış ve operasyon takımlarına, genel müdürlük için ise satış ve operasyon yönetimlerine eleman aldı. Artan işlem hacimlerine paralel olarak yeni eleman alımlarını artıran banka, 2006’da da büyüyen bölümlerinin istihdamını artırmayı planlıyor. Yapı Kredi bu doğrultuda, önümüzdeki dönem, şube satış takımlarını desteklemek amacıyla bireysel ve ticari müşteri temsilcisi pozisyonlarında işe alımlarına öncelik verecek.

Garanti Bankası’nda En Çok Bireysel Ve Ticari Pazarlama Büyüdü

Bireyseldeki Büyüme 2004-2005 yılları arasında bankaların kredi faiz oranlarında yaşanan düşüşler, bireysel kredi ürünlerini tüketiciler için daha cazip hale getirdi. Bu da adeta bir talep patlaması yaşanmasına yol açtı. Ayrıca bireysel ihtiyaçların finansmanına yönelik kredi ürünlerindeki getirinin, diğer kredi ürünlerine göre daha yüksek olması da bankaları, tüketici kredilerindeki paylarını arttırma yönünde teşvik etti. Bu süreçte Garanti Bankası’nda da, en çok bireysel bankacılık pazarlama birimi büyüme gösterdi. Banka yetkilileri bu büyümeyi rakamlarla şöyle açıklıyor:

“Birimimize gelen taksitli kredi ve kredili mevduat hesabı başvuru sayıları, 2004 yılında bir önceki yıla göre yüzde 58 oranında artış gösterdi. Başvuru sayısındaki artış, 2005’te de devam etti ve 2004 yılına göre artış oranı yüzde 46 seviyesine ulaştı. 2005’te yapılan toplam başvuru sayısı ise 830 bin 85 oldu.”

İstihdamdaki Artış Garanti Bankası, 2005 yılında kredi kartı pazarında en fazla büyüyen banka oldu. Kredi kartı adedinde yüzde 66’lık, ciro bazında yüzde 132’lik büyümeyle en fazla pazar payına ulaştı. Bu büyümenin yaşandığı 2005 yılında bankanın personel sayısında önemli bir artış olmadı. Ancak, bankanın kart satış ekipleri genişledi. Bu hızlı büyümeyi 2006’da da sürdürmeyi hedeflediklerini söyleyen Garanti Bankası yetkilileri şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Şube başına verimlilikteki liderliğini koruyarak, ağımızı genişletmeye devam ediyoruz. Bugün 428 olan şube sayısını, 2006 sonunda 500’e yükseltmeyi planlıyoruz. Bu büyümeye paralel olarak çalışan sayımızda da artış gerçekleşiyor.”

Büyüyen Bölümler İşe Alımda Öncelikli Garanti Bankası yeni şube açılışlarıyla birlikte istihdamını da artırıyor. Yeni eleman alımları ise daha çok büyüyen bölümlere yönelik oluyor. Banka yetkilileri önümüzdeki dönem işe alımlarda öncelikli pozisyonları ise şöyle tanımlıyor:

“Bireysel bankacılık, KOBİ bankacılığı ve ticari bankacılıkta özellikle satış/pazarlama görevleri, gişe asistanı kadroları için deneyimli bankacılar ve yetiştirmek üzere alımlar yapılıyor. Ayrıca kredi kartlarındaki artıştan kaynaklı olarak, çağrı merkezine yönelik müşteri temsilcisi ve satış temsilcisi görevlerine alım yapılıyor. Yeni mezunlara yönelik olarak her yıl açılan management trainee, sales trainee ve müfettiş yardımcısı görevleri için alım programlarımız, 2006’da da devam edecek.
 
Müge Yalçın/ Myexecutıve Danışmanlık Yöneticisi
“Yeni Ürün Geliştirme Ve Mortgage Bölümleri Büyüyecek”

2005’te Öne Çıkanlar 2005 yılında bankacılıkta şirket birleşmeleri çok etkili oldu. Sektöre ciddi bir hareket getirdi. Geçtiğimiz yıl bankacılık sektöründen özellikle işletme bankacılığı, kredi ve risk değerlendirme ile bireysel bankacılık alanlarında talepler aldık.

Yatırım bankacılığının gelişmesine paralel olarak kurumsal finansman bölümleri hareketlendi. Bu bölümlerde ciddi bir eleman ihtiyacı ortaya çıktı.

Yeni Talepler Önümüzdeki dönem, bankalarda Hazine’nin yeni ürün geliştirme bölümleri ile “mortgage” konusunda oluşturulacak proje grupları için yönetici taleplerinin eklenmesini bekliyorum. Aynı şekilde yatırım bankacılığı alanı gelişmeye devam edecek ve yine özellikle kurumsal finansman bölümleri büyümesini sürdürecek. Gerek özelleştirmeler, gerekse şirket evlilikleri sebebiyle bu alanda ciddi bir canlılık oldu. Bugün her seviyeden kurumsal finansmancı aranıyor.

Kayıp Yılların Etkisi Kriz döneminde bankacılık sektöründe tecrübeli elemanlar sektör dışında kaldı. Bunun yanı sıra, bankalar bu dönemde eleman da yetiştiremediler. O zaman işe alınıp yetiştirilecek elemanlar şimdi yönetici adayı olacaklardı. Dolayısıyla şu anda yönetici adayı tarafında da önemli bir açık var. Bankalar yeni şube açtıklarında, bu nedenle şube müdürü bulmakta zorlanıyorlar.

Yönetici Değişiklikleri Önümüzdeki dönem bankalar hızlı büyüyen bölümlerine yeni eleman almaya devam edecekler. Bunun yanı sıra, birleşmelerden sonra yönetici değişikliklerinin çok yoğun olacağını düşünüyorum. Birleşmelerden sonra genellikle bir süre tanışma dönemi olarak geçer. Bu süreci tamamladıktan sonra bankalar, yeni stratejilerine uygun kimselerle çalışmak isteyebilirler. Dolayısıyla önümüzdeki 6 ay-1 yıl içerisinde bankaların yönetim kademelerinde değişiklikler görebiliriz.

Varol Civil/Teb Genel Müdürü
“İki Alanda Çok Hızlı Büyüyoruz”

Bireysel’de Yeni Yapı Son iki yılda TEB bünyesinde en hızlı büyüyen bölümlerden biri bireysel bankacılık oldu. 2005’te Euro bölgesinin en büyük bankası olan BNP Paribas ile ortaklığa imza attıktan sonra, bireyselde iddialı bir konuma geldik. Müşterilerimize daha çok noktadan ulaşabilmek, bireysel bankacılık alanındaki tüm ihtiyaçlarına cevap vermek için tüm organizasyonumuzu, iş akışlarımızı, altyapımızı gözden geçirdik. 2005, TEB Bireysel Bankacılık grubu için yola çıkma yılı oldu. Yılsonu itibariyle önceki yıla göre bireysel kredilerde yüzde 371, TL mevduatta yüzde 63, Yabancı para cinsi mevduatta yüzde 12, yatırım fonlarında ise yüzde 33 oranında ve tüm kalemlerde piyasa ortalamalarının oldukça üstünde büyüme kaydettik.

Ticari Bankacılık Çok Hızlı En hızlı büyüyen bölümlerimizden biri de ticari bankacılık. Türkiye’de KOBİ’lerin toplam istihdam içindeki payı yüzde 65-70 seviyelerindeyken, toplam ihracattan yüzde 8-10, toplam kredilerden yüzde 6-7, katma değerden yüzde 25-27 seviyelerinde pay alıyorlar. Bu nedenle KOBİ’ler son birkaç yılda bankacılık sektörü için bir cazibe merkezi haline geldi. Biz de iki yıl önce yapısal değişikliklere giderek KOBİ’lere olan konsantrasyonumuzu artırdık. KOBİ bankacılığı bölümümüzü kurarak ticari bankacılığın faaliyet alanını genişlettik ve büyümesi yönündeki en önemli adımı atmış olduk.

2006’da Büyümeye Devam Bankamızın hızla büyüyen şube ağı yanında, işkolları olarak özellikle ticari, işletme ve bireysel bankacılık alanlarında yeni eleman alımları oldu. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde şube ağını genişleterek büyümeye devam edeceğiz. 2005’in önemli bir bölümünü altyapı çalışmalarımızı tamamlamak üzere geçirdik. Bugün bu hazırlıkların birçoğunu tamamladık ya da tamamlamak üzereyiz. 2006’da bireysel bankacılık alanında yapmak istediklerimizin tamamını çok daha hızlı ve etkin şekilde hayata geçirebileceğiz.

Yatırım Fonları Ve Konut Kredileri Yılsonunda, 200 civarı şube ile 500 bin adet müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. Öncelikli büyüme hedefimizin bulunduğu yatırım fonlarında ve konut kredilerinde yüzde 3 pazar paylarını hedeflerken diğer ürünlerde de adet ve hacimlerimizi en az 2-3 katına çıkarmayı planlıyoruz. Ticari bankacılık alanında da KOBİ’'lerin ihtiyaçlarını ön planda tutan yeni ürünler, yeni işbirlikleri ile çözümler üretmeye devam edeceğiz.

HANDE D. SÜZER
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz