Geleceğin Ceo’ları

Bankacılık sektörü yapısının gereği güçlü “genel müdür yardımcılığı” (GMY) sistemine dayanıyor. GMY’lerin önemi birçok sektörden daha fazla. Bölümlerin özelliğine göre her GMY bankalarda önemli sor...

1.10.2005 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Bankacılık sektörü yapısının gereği güçlü “genel müdür yardımcılığı” (GMY) sistemine dayanıyor. GMY’lerin önemi birçok sektörden daha fazla. Bölümlerin özelliğine göre her GMY bankalarda önemli sorumluluklar üstleniyor. Başarı ise tüm bu yönetim kadrosunun birlikte, uyum içinde çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Bankaların güçlü yönlerine, GMY’lerin alanlarına göre ise daha güçlü ya da öne çıkan GMY’ler var. Sektör tarafından yakından tanınan bu isimlerin her biri adeta birer “Genel Müdür” adayı gibi de görülüyor. Capital, sektörde öne çıkan GMY’leri banka banka derledi.

Garanti Bankası’nın genel müdürü Ergun Özen, bu görevine getirilmeden önce aynı bankada genel müdür yardımcısı koltuğunda oturuyordu. İş Bankası’nın genel müdürü Ersin Özince, önce şube müdürlüğü, ardından da genel müdürlük görevlerini üstlendi. Sadece bu iki genel müdür mü? Zafer Kurtul, 1998 yılındaki genel müdür yardımcılığından 2 yıl sonra genel müdür olarak Akbank’a atandı. Finansbank’ta Sinan Şahinbaş, Yapı ve Kredi Bankası’nda Reha Yolalan da genel müdürlükten önce genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyorlardı.

Türkiye’deki bankalarda genel müdürlük koltuğu, geçmiş yıllarda daha çok “transferler”le dolduruluyordu.

Son yıllarda ise grup ya da banka içinden genel müdür çıkarma trendi öne çıkıyor. Bu kapsamda da en şanslı grubu “Genel müdür yardımcıları” (GMY) oluşturuyor. O nedenle GMY’lerden bir ya da birkaçına, banka içinde “Geleceğin genel müdürü” olarak bakılıyor.

Geleceğin genel müdürü olmak bir yana, bazı bankalarda GMY’lerden biri, sorumluluk alanı ve gücü nedeniyle, neredeyse “Eş genel müdür” (Co general manager) olarak görev yapıyor. Bunu yönettikleri portföy ve çalışan sayısından da görmek mümkün.

Ancak, her şeye rağmen GYM’ler, bankaların vitrinine pek çıkmıyor, basından da uzak duruyorlar. “Genel müdür kadar güçlü” ya da “Geleceğin genel müdürü” olarak değerlendirilenleri bu nedenle ortaya çıkarmak pek kolay olmuyor. Capital, Türkiye’nin önde gelen bankalarında bu tip bir görev üstlenen, güçlü olarak değerlendirilen ve geleceğe hazırlanan GMY’leri ortaya koyan bir araştırma yaptı. Bankacılık sektöründe çok sayıda yönetici ve danışman ile yaptığımız araştırmadan öne çıkanlar ise şöyle:

ŞUBEDEN ZİRVEYE DOĞRU

Aykut Demiray, İş Bankası’nın önemli isimlerinden. Meslek hayatına 1979 yılında İş Bankası’nda başlayan Demiray, hem fon yönetimi, hem şube müdürlüğü hem de bireysel bankacılık tecrübesi bulunuyor.

1997 yılına kadar Fon Yönetim Müdürlüğü görevini yürüten Aykut Demiray, bireysel bankacılık alanında gösterdiği başarı ve bankanın bu alandaki artan iş hacmi nedeniyle Levent Şubesi Müdürlüğü görevini takiben, Bireysel Bankacılık Pazarlama Müdürlüğü’ne getirildi. Bu görevi de 7 ay yürüttükten sonra Genel Müdür Yardımcılığı ile ödüllendirildi. Demiray, şu anda İş Bankası’nın bireysel operasyonlarının başında yer alıyor. Genel Müdür Ersin Özince’ye de vekalet eden Aykut Demiray’a, “geleceğin genel müdürü” olarak bakılıyor.

FON YÖNETİMİNDE ETKİN

Suzan Sabancı ile Akbank’ın fonlarının yönetiminin başında Fon Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Reşit Toygar var. Bankanın fon stratejisinin yanı sıra, Private Banking'deki fonların yönetimi de Reşit Toygar’a bağlı.

Türkiye’nin ikinci büyük özel bankası olan Akbank’ın para piyasalarındaki hareketlerinin ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde, Reşit Toygar’ın piyasalardaki en etkin isimlerden biri olduğu söylenebilir.

PERAKENDE UZMANI BANKACI

Türkiye’de perakende bankacılığı en iyi bilen isimlerden biri olarak tanınıyor. Daha önce Pamukbank’ta Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür yardımcılığı görevini yürüten Binbaşgil, şimdi Akbank’ın perakende bankacılık ve kredi kartı operasyonlarını yönetiyor. Binbaşgil’in özellikle kredi kartının Avrupa uygulamaları konusunda da büyük tecrübesi var. Daha önce dünyanın lider ödeme sistemleri kuruluşu Visa’nın Avrupa Bölgesi Yönetim Kurulu üyeliğini de yürüten Binbaşgil, Akbank’ın mortgage uygulamalarının da başında bulunuyor.

İNTERNETE DAMGASINI VURDU

Garanti Bankası’nın özellikle internet bankacılığı alanındaki başarısı biliniyor. Garanti Bankası’nın Global Finance Dergisi’nden beş kez üst üste “En iyi internet sitesi ödülü” kazanma başarısının ardında, Ali Fuat Erbil var.

Ayrıca “Cep Bank” projesinden kartsız ATM bankacılığına kadar, Garanti Bankası’nın sektör ilklerinin de ardında Ali Fuat Erbil bulunuyor. Aynı zamanda, Türkiye’de taksit kart uygulamasının öncülerinden olan “Bonus Card”ın da mimarları arasında. Erbil, GE ile ortaklık sonrasında da bireysel bankacılık daha ağırlıklı olacağından, yeni dönemde daha da güçlenecek gibi görünüyor.

KURUM KREDİLERİNİN PATRONU

Koç Grubu’nun bankacılık kurmaylarından bir diğeri de Hamit Aydoğan. 25 yıllık meslek hayatının 20 yılını Yapı Kredi Bankası’nda geçiren Aydoğan, son 5 yıldır Koç Grubu için çalışıyor…

Yapı Bankası Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütürken Yapı Kredi Leasing’in başına geçen Aydoğan, 3 yıl bu koltukta oturdu. Ardından Koç Grubu’na transfer oldu ve Koç Lease Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Hamit Aydoğan 1 Ekim 2003 tarihinden beri ise Koç Finansal Hizmetler’de Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Koç Finansal Hizmetler bünyesindeki Koç Lease, Koç Faktoring gibi şirketler, Aydoğan’a bağlı bulunuyor.  Grubun ticari ve kurumsal kredilerini yöneten Aydoğan, iştiraklerin de başında bulunuyor.

ÖZEL BANKACILIK ONUN İŞİ

Erkekler dünyası olarak bilinen finans sektöründe, başarılı kadınlar dendiği zaman akla gelen ilk isimlerden biri Didem Gordon… Koç Finansal Hizmetler’in CEO’su Kemal Kaya’nın önemli kurmaylarından biri. Daha önce yine grup bünyesinde Koç Portföy Yönetimi Genel Müdürlüğü’nü yürüten Gordon, grubun finans şirketlerinde gerçekleştirilen yeni yapılanma sonrasında Koç Finansal Hizmetler CEO’su Kemal Kaya’ya bağlı olan, Genel Müdür Başyardımcılığı görevine getirildi.

Didem Gordon, Koç Grubu finans şirketlerinde, Türkiye’de nispeten yeni sayılabilecek olan özel bankacılık (private banking) operasyonalarını yürütüyor. Ayrıca, portföy yönetimi de Didem Gordon’a bağlı. Gordon ayrıca, Koç Finansal Hizmetler şirketlerinin ilgili iş alanlarındaki tüm etkinliklerinin yönetimiyle koordinasyonundan da sorumlu.

WORLDCARD’IN YARATICISI

Yapı Kredi Bankası’nın taksit kartı WorldCard’ın mimarları arasında yer alan Nazan Somer, bankanın Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor. Visa AB Bölgesi Yönetim Kurulu üyeliğini Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil'den devralarak “Visa Avrupa’nın ilk lady’si” unvanını alan Somer, Türkiye’de bireysel bankacılık ve kredi kartı uygulamalarını da en iyi bilen isimlerden biri. Somer ayrıca, Bankalararası Kart Merkezi’nin de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

O BİR KOBİ UZMANI

Dışbank Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Nur Özkan da Yapı Kredi ekolünden geliyor. En son Yapı Kredi’de Kurumsal Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan Özkan, halen Dışbank’ta Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor.

KOBİ bankacılığı alanında uzman bir isim olan Özkan, küçük ve orta boy işletmelere bilgi teknolojisinin avantajlarını, tek paket içinde sunan Sistem D Projesi’ni de hayata geçiren isim olarak biliniyor.

TEB’İN YENİ GÜÇÜ 

Daha önce Garanti Bankası Bireysel İşletme Bankacılığı Pazarlama Müdürlüğü görevini yürüten Cemal Kişmir geçen mayıs ayında Türk Ekonomi Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor. Daha önce Garanti Bankası’nın KOBİ’lere yönelik GANİ Projesi’ni hayata geçiren kadroda yer alan Kişmir, TEB’de bireysel bankacılık alanında yeni projelere imza atacak.

Kurumsal ve özel bankacılıkta etkin olan TEB, BNP Paribas ile ortaklıktan sonra bireysel bankacılıktaki yeni yapılanma ile daha atak olacak. Böylece bu alandan sorumlu Cemal Kişmir’in önümüzdeki dönemde daha da öne çıktığını göreceğiz.

HSBC’Yİ KREDİDE LİDER YAPTI

HSBC Bank’ta Kurumsal, Ticari ve Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Hüseyin Özkaya, HSBC’nin ticari ve kurumsal kredilerinden sorumlu. HSBC Bank’ın dünya çapında sıkça katıldığı Murabaha sendikasyonu işlemlerinin Türkiye ayağını yürüten Özkaya, islami finans türevleri konusunda da uzman bir isim. HSBC’nin uluslararası ilişkileri de Hüseyin Özkaya’ya emanet.. Özkaya, şu anda piyasadaki agresif kredi rekabetinin olduğu ortamda HSBC için çok önemli bir isim. HSBC’nin bu alandaki liderliğinde, onun etkisi büyük.

BANKALARINDA ÖNE ÇIKAN “GMY”LER

KERİM ROTA (Alternatifbank): Türkiye’nin en başarılı fon yöneticileri arasında gösterilen Kerim Rota, uzun yıllar Alternatifbank’ta genel müdür yardımcılığı görevinde bulunduktan sonra Finansbank’a transfer oldu. Şu anda Finans Bank’ın fon yönetiminden sorumlu genel müdür yardımcılığı görevini yürütüyor. Yeni projelerde etkin bir isim olarak ön plana çıkıyor.

CENK TÜLÜMEN (Oyakbank): Oyak Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy’un Finansbank’taki ekibinde yer alan Tülümen, Hazine ve Finansal Kurumlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor. Daha önce Finansbank Hazine bölüm başkanlığı ve Fiba Bank Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Tülümen,  Oyak Portföy Genel Müdür Yardımcılığı görevinden sonra Oyak Bank’a geçti.

NİHAT SEVİNÇ (Denizbank):  Bankaların yurtdışı operasyonlarını en iyi bilen bankacılardan biri. GarantiBank Moscow’un Operasyon Bölümü’nü kurdu ve bir yıl boyunca Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı..

1997 yılında Denizbank’ın kuruluşunda Hakan Ateş ile birlikte bulunan Nihat Sevinç, halen Hakan Ateş’in en güvendiği isimlerden biri. 

SENCAN DEREBEYOĞLU (Tekstilbank): 1992 yılından bu yana Tekstilbank’ta görev yapan Sencan Derebeyoğlu, banka içinde birçok farklı görevleri yürütmüş bir bankacı. 1997–2000 yılları arasında Hazine ve Dış İlişkilerden Sorumlu Grup Başkanlığı görevi yapan Derebeyoğlu, 2000 yılından beri Tekstilbank’ın Genel Müdür Yardımcılığını yürütüyor. Operasyon, bilgi işlem, mevzuat, idari işler, reklam ve risk yönetimi birimleri Derebeyoğlu’nun sorumluluğunda.

CEM ERTEM  (Şekerbank): Bireysel Krediler Müdürlüğü, Bireysel Satış Yönetimi Müdürlükleri, Bireysel Pazarlama Müdürlüğü, Bireysel Operasyon Müdürlüğü, Alternatif Dağıtım Kanalları Müdürlüğü ve İşletme Bankacılığı Krediler Müdürlüğü birimleri de Cem Ertem’in sorumluluğunda. Ertem, özellikle Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) konusunda uzman isimlerden.

TOSUN KARAY (Vakıfbank): Kamu bankaları arasında bireysel bankacılığa en fazla önem veren banka olarak bilinen Vakıfbank’ın bu operasyonu bireysel bankacılık konusunda Tosun Karay’a emanet. Vakıfbank’ın uygulamaya koyduğu Taraftar Kart projesinin mimarlarından biri olan Tosun Karay, bankanın bireysel bankacılık operasyonunun başında bulunuyor.

SÜLEYMEN ASLAN (Halkbank): Ziraat Bankası kökenli olan Süleyman Aslan, bankacılıktaki tecrübesini bu bankada kazandı. Ziraat’in İstanbul Menkul Kıymetler Şubesi ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanlığı’nda Müdür Yardımcısı, Bono Tahvil Daire Başkanlığında Bölüm Müdürü, Ziraat Portföy’de Genel Müdür ve Yönetim  Kurulu Üyesi, Döviz ve Para Piyasaları Daire Başkanlığında Daire Başkanı olarak görev yaptı. Ardından Halkbank’a Hazine Yönetimi’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Aslan, Halkbank’ın fonlarının başında…

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz