Bankacılık sektörü 2007 yılında 15 bin 400 yeni eleman istihdam etti. Bu yıl bu rakamın 17 bine yaklaşması bekleniyor. Bankalar ise ihtiyacı karşılamak için kıyasıya rekabet içinde. Pazara giren ya...
Bankacılık sektörü 2007 yılında 15 bin 400 yeni eleman istihdam etti. Bu yıl bu rakamın 17 bine yaklaşması bekleniyor. Bankalar ise ihtiyacı karşılamak için kıyasıya rekabet içinde. Pazara giren yabancı oyuncular, Anadolu’da yeni açılan şubeler, KOBİ bankacılığı gibi yeni faaliyet alanları da yarışı tetikliyor. Bu büyük hareketlilikte bazı bankalar “hedef” haline gelirken, bir bölümü de sürekli alım yapıyor. Hız kazanan bankalar arası transferlerin, önümüzdeki dönem de devam etmesi bekleniyor.
Bankacılık, 2000’li yılların başında en popüler sektördü. Türkiye’nin iyi üniversitelerinde yetişmiş, kaliteli insan kaynağı en çok bankacılık sektöründe kendini gösteriyordu. Bankalar da bu iş gücünü alıp yetiştirmek konusunda bir numaraydı. Ancak 2001 yılında yaşanan kriz tabloyu değiştirdi. Sektör küçüldü, çalışan sayısı neredeyse yarıya indi.
Geçtiğimiz birkaç yılda sektör yeniden toparlandı. Eski parlak günler geri geldi.
Bankalar Birliği’nin verilerine göre bankacılık sektörü geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 10,75 oranında büyüyerek 15 bin 400 yeni eleman alımı gerçekleştirdi. Sektör profesyonellerinin tahmini, bu yıl bu rakamın 17 binlere dayanacağı yönünde. Önümüzdeki 3 yıl için ise sektörün her yıl yüzde 10-11 düzeyinde büyüyeceği öngörüsüyle, toplam ihtiyacın 55 bini bulacağı tahmin ediliyor.
Sektörün eleman ihtiyacı artarken, hızlı büyüme trendindeki bankaların yeni şubelere, yeni iş kollarına eleman yetiştirmeleri de zorlaşıyor. Bu, rekabetin de baskısıyla transferleri gündeme getiriyor. Son birkaç yıldır izlenen tablo, bankacılıkta transfer döneminin yeniden başladığına işaret ediyor.
Hangi Bankalar Yapıyor?
TEB Genel Müdür Yardımcısı Nilsen Altıntaş, yeni şube açılışlarının hız kazandığı bu dönemde, eleman yetiştirmeye zaman ayırmanın zorlaştığını söylüyor. TEB’in kaynak ihtiyacını ağırlıklı olarak kendi içinden karşılamaya çalıştığını söyleyen Altıntaş, “Zorunlu durumlarda dışarıdan alım yapıyoruz” diyor ve ekliyor:
“Geçtiğimiz yıl açtığımız yeni şubelerin yüzde 35’ini başka bankalardan transfer ettiğimiz elemanlarla yapılandırdık. Şube yöneticilerimizin de bir bölümünü dışarıdan aldık.”
TEB, son dönemde gösterdiği hızlı büyüme doğrultusunda sektörden en çok eleman alan bankalar arasında. Bu alanda önce çıkan bir diğer banka da Eurobank. Geçtiğimiz dönemde Tekfenbank’ı satın alarak Türkiye pazarına giren banka, pek çok kademede olduğu gibi üst düzeyde de sektörden yaptığı transferlerle dikkat çekti. Son olarak genel müdürünü Yapı Kredi’den transfer eden Eurobank, 2006 yılından itibaren istihdam ettiği 423 yeni elemanın yüzde 46’sını diğer bankalardan aldı.
Son dönemde dikkat çeken birkaç transfer nedeniyle Fortis, kan kaybedenler arasında görülse de, aslında 2006 yılından bu yana sektörden önemli ölçüde transfer yapıyor. Fortis Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Eratlı, “2006’dan bu yana yaklaşık 3 bin 500 kişi işe aldık. Bunların da yüzde 70’i deneyimli adaylardan oluşuyor” diyor.
Finansbank da son döneme kadar sektörden önemli transferler yaptı. Bugün ise eleman ihtiyacını ağırlıklı olarak kendi bünyesinde yetiştirmeye çalışıyor. Finansbank yetkileri şöyle diyor: “Şu anda banka içinde doğan boşlukların yüzde 51’i yine banka içinden karşılanıyor. İşe alımlarımızın ortalama yüzde 75’i bankacılığa ilk kez Finansbank’ta adım atanlardan oluşuyor.”
Hedef Bankacılık Okulları
Transfer şampiyonlarının yanı sıra bir de sektöre adeta eleman yetiştiren birer okul gibi çalışan bankalar var. Bunların başında Ziraat Bankası, Halkbank gibi kamu bankaları geliyor. Özellikle Anadolu bankacılığı tarafında yapılanmalarını güçlendiren bankalar, yeni şube yapılanmaları için bu bankaların kapısını aşındırıyor.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, “Buna sevinmeli miyim, üzülmeli miyim bilmiyorum ama özel bankaların tarıma ilgisi artınca, bu alanda uzman elemanlarımız cazip iş teklifleri alıyor” diye konuşuyor.
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Yakup Demirci ise şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Yeni şube açarak büyüme stratejisi uygulayan orta ve küçük ölçekli bazı bankalara bankamızdan transferler oluyor. Sektördeki diğer bankaların yeni büyüme stratejilerinde KOBİ’lerin önemli bir yer tutması nedeniyle bankamızın KOBİ’ler konusundaki uzmanlığı da personelimize yönelik talebi artırıyor.”
Özel bankalar içindeyse Yapı Kredi, Garanti ve Akbank öne çıkıyor. Bireysel bankacılık tarafında Garanti Bankası’nın başarısı, tecrübeli elemanlarının da sektörde prim yapmasına sebep oluyor. Yapı Kredi Bankası kökenliler de bankacılık sektörü için cazip elemanlar arasında. Özellikle dil bilen, uluslararası bankacılık tecrübesine sahip insan kaynağı arayanlar için Garanti ve Yapı Kredi ilk tercih oluyor.
Son dönemde sektöre çok eleman veren bankalar arasında Citibank da dikkat çekiyor. Yeniden yapılandığı şu dönemde Citibank’tan ayrılan çok eleman olduğu konuşuluyor.
Gelecek Dönemde Neler Olacak?
Bankaların yeni dönem planlarında yine büyüme var. Bu da şube sayılarının artması, yeni iş kollarının genişlemesi, dolayısıyla da yeni eleman ihtiyacı anlamına geliyor. Finansbank, bu yıl toplam 1.750 yeni eleman almayı planlıyor. TEB’in hedefinde 1.200 yeni eleman alımı var. ING yetkilileri bu yıl 600 deneyimli elemana ihtiyaç duyduklarını, bu rakamın gelecek yıl 2’ye katlanacağını söylüyor. 2010 yılına kadar 300’ün üzerinde şubeye ulaşma hedefi olan Şekerbank da yıl sonuna kadar 100 yeni eleman almayı planlıyor.
Bankaların eleman ihtiyacı devam ederken, bu ihtiyacı karşılamak üzere transferlerin de devam etmesi bekleniyor. Eurobank yetkilileri şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Yabancı bankalarla ortaklıklar, banka organizasyonlarında oluşan yeni fonksiyonlar ve yeni şube yatırımları deneyimli insan kaynağına olan ihtiyacı artırıyor. Diğer yandan kriz dönemi ve sonrasında sektörden ayrılan birçok çalışan farklı sektör ve kariyerlere yöneldi. Bu da bankacılıkta kalifiye eleman ihtiyacını artırdı. Transferlerin yeni dönemde de günden güne artacağını öngörüyoruz.”
Ayşe Eratlı/Fortıs Genel Müdür Yardımcısı
“Transferlerdeki Hareket Ücretlere De Yansıdı”
İhtiyaç Neden Artıyor?
Bankalar arası transferlerin artma sebebini mevcut çalışanların kalifiye olmamasından ziyade, kalifiye çalışan sayısının yetersiz olmasına bağlayabiliriz. Bankaların şube ağlarını hızla genişletme planlarını göz önüne aldığımızda, sektörün son dönemdeki hızlı gelişimi nedeniyle transferlerde bir artış olduğu açık.
Gözde Pozisyonlar Hangileri?
Sektör geneline bakıldığında transferlerin büyük bir kısmının portföy taşıyan pozisyonlara ait olduğu, ayrıca orta ve üst düzey yönetim kadrolarındaki açıkların da uzmanlık konusuna göre tecrübeli çalışanların transferleriyle kapatıldığı görülüyor.
Ücretlerde Yeni Dönem
Transferler, bankaların ücret politikalarını ciddi biçimde etkilemeye başladı. Sektörde benzer bankalar, benzer ücret politikaları izliyor. Bu nedenle de normal şartlarda birbirlerinden benzer ücretlerle transfer yapabilmeleri pek olası değil. Bunun için eğer rakip bankadan birine teklif götürülecekse haliyle olması gerekenden biraz daha yüksek bir teklif sunuluyor.
Maliyetler Yükseldi
Durum böyle olunca hem kişiyi transfer eden kurumun ücret maliyetleri artıyor, hem de elemanı kaybeden banka daha fazla kayıp vermemek adına ücret seviyelerini biraz daha yukarıya çekmeye çalışıyor. Ancak elbette bunun da bir limiti var ve o noktaya gelindiğini düşünüyorum. Artık sektördeki tüm bankalar maliyetler konusunda daha hassas davranıyorlar.
Avrupa’da Tablo Farklı
Avrupa’da işgücü değişim oranı (turnover) Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar düşük. Kişiler çoğunlukla kurumlarına daha bağlı ve kariyer hayatları boyunca çok fazla değişiklik yapmıyorlar. Bu nedenle de ücretler, transferler çok fazla gündeme gelmiyor. Elbette bunda söz konusu ülkelerdeki sosyal güvenceler ve ücretlerin sağladığı yüksek hayat standardının da önemli etkisi var.
Yakup Demirci/ Halkbank Genel Müdür Yardımcısı
“En Yoğun Transfer Pazarlama Ve Satış Kadrolarında”
1.500 Yeni Eleman Alacağız
Halkbank’ın personel ihtiyacı ve bu doğrultuda izlenecek eleman alım stratejisi, kısa ve orta vadeli ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturulan hareket planlarıyla belirleniyor. Mevcut ve yeni açılacak hizmet birimlerinin personel ihtiyaçlarıyla emeklilik sebebiyle oluşacak personel hareketleri, işe alınacak eleman sayısının belirlenmesinde etkili oluyor. Bu çerçevede, bu yılın ikinci yarısında, yaklaşık 1.500 kişilik eleman alımı yapmayı planlıyoruz.
Bölgeyi Tanıyan Aranıyor
Son yıllarda sektörde yaşanan yeni şube açma trendiyle birlikte, istihdam edilecek personel ihtiyacında da bir artış göze çarpıyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli bankalar, yeni açacakları şubeler için bankacılık tecrübesi bulunan ve o bölgeyi tanıyan elemanları istihdam ediyorlar. Personel eğitimine zaman harcamak yerine halihazırdaki deneyimli personeli transfer etmeyi tercih ediyorlar. Özellikle pazarlama ve satış bölümlerinde çalışan personel grubunda transferler yoğun.
Genç Personele İlgi Var
Personel transferleri, özellikle orta ve küçük ölçekli bankalardaki ücret seviyelerinin, sektörün ücret bandının maksimumuna yakın seyretmesine yol açıyor. Sektördeki transferler genellikle kıdem süreleri 5-10 yıl aralığında olan genç personel üzerinde yoğunlaştığı için genel ücret seviyeleri bu kıdemdeki personel lehine hareket etmeye başladı.
Hande D. Süzer
[email protected]
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?