Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç ile bankasının gelecek planlarını, sektörün önündeki risk ve fırsatlarını masaya yatırdık...
Elçin Cirik
ecirik@capital.com.tr
Burgan Bank, sektörde yeni büyüme planıyla dikkat çekiyor. Bugün aktif büyüklükte 20’nci sırada yer alan banka, son 3 yılda kredilerini ortalama yüzde 35 büyütmeyi başardı. 15 milyar TL üzerinde kredi büyüklüğüne sahip olan banka, 3-6 aylık stratejilerle 5 yılda orta lig bankaları arasına girmeyi hedefliyor. Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, “Bu amaçla da rekabetçi olduğumuz alanlara odaklanacağız. Büyük işleri şubelerden, bireysel ve KOBİ bankacılığı gibi daha küçük montanlı işleri alternatif kanallardan yapacağız” diyor. 2017 başına kadar bireysel bankacılıkta özellikle orta ve üst gelir kesiminden mevduat toplamaya odaklanan banka, bu yıl dijital ve alternatif kanallar üzerinden tüketici kredilerinde büyüyor. “Küçük bir banka olduğumuz için toplam bireysel kredilerimiz 500 milyon TL seviyesinde. Toplam kredi tutarımız ise 15 milyar TL’yi geçiyor” diyen Dinç, bireysel kredilerin toplamda payının 1-2 yıl içinde yüzde 10’a gelmesini hedeflediklerini açıklıyor. Banka, KOBİ tarafında da aynı politikayı izleyecek gibi görünüyor. Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç ile bankasının gelecek planlarını, sektörün önündeki risk ve fırsatlarını masaya yatırdık:
Bu yılbaşına kadar yakaladığımız mevduat büyümesinin çok büyük kısmı, bireysel bankacılıktan geldi. Mevduat şubeleri açtık, iyi ekipler kurduk. Mevduat toplamımız son 3 yılda yüzde 38 büyüdü. Mevduatımızın yüzde 70’i orta üstü ve özel bankacılık müşterilerimizin bireysel mevduatlarından oluşuyor. Bu yılbaşına kadar alternatif dağıtım kanallarına ve dijital bankacılığa yatırım yaptık, çünkü biz tüketici kredisi işini şubelerden değil bu kanallar üzerinden yapıyoruz. Kuvvetli bir BT altyapısı ve bireysel skorlama sistemi kurduk. Şubelerimizden daha çok kurumsal ticari ve özel bankacılık müşterilerimizin ilişkilerini yönetiyoruz. Bu şekilde ciddi verimlilikle çalışıyoruz. Günlük kredi adetlerimiz katlanarak büyüyor. Şu an bireysel bankacılık, krediler tarafında büyümemize ciddi katkı yapar hale geldi.
Küçük bir banka olduğumuz için toplam bireysel kredilerimiz 500 milyon TL seviyesinde. Toplam kredi tutarımız ise 15 milyar TL’yi geçiyor. Bireysel kredilerin toplamda payı daha yüzde 3. Ama nisan ayında bu oran yüzde 2 idi, yani hızla artıyor. Günlük 350-400 adet kredi satıyoruz. Bireysel bankacılıkta ihtiyaç kredisine odaklandık. Çok dağılmak istemiyoruz. Bireysel kredilerin toplam krediler içinde payının 1-2 yıl içinde yüzde 10’a gelmesini istiyoruz. Yatırımların geri dönüşü zaman alacak ama otomatik ve küçük ekiplerle yüksek adet çeviriyoruz.
Evet, kurumsal ve ticari kredilerin toplamda payı yüzde 90’a yakın. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Anadolu’daki orta ölçekli şirketlere kadar geniş bir müşteri yelpazesiyle çalışıyoruz. 16 ilde 49 şubemiz var. Son 3 yılda kredilerimizde yıllık ortalama yüzde 35 büyüdük. Sektör üzerinde büyümeler gerçekleştirdik. Bu yıl haziran rakamlarımızda kredilerde yüzde 12, mevduatta yüzde 11 büyüme gösterdik. Kredilerde büyüme ağırlıklı olarak kurumsal ve ticari bankacılıktan geldi. Yurt dışı işlere baktığınızda Körfez Bölgesi’nden gelen işlerde iyiyiz. Cezayir’de çok kuvvetliyiz, iş kaçırmıyoruz. Kuveyt’te de çok öne çıkıyoruz. Buradaki yeni projelerle Türk müteahhitleri ilgileniyor, Kuveyt’te yakın gelecekte daha çok iş yapacağız. Banka olarak çok uzun vadeli stratejiler yapmıyoruz. Gelişen bir piyasada çalışıyoruz, bu piyasalarda sürekli risk var. Dayanıklı ve çevik olmaya çok önem veriyoruz. Bankanın gittiği istikamet belli. 3-5 yıl içinde neler yapacağımızı biliyoruz. Bunları nasıl yapacağımıza dair stratejileri 3- 6 ay gibi çok kısa vadeli oluşturuyoruz. Hızlı büyüme stresi altında değiliz, sağlıklı büyüme istiyoruz. Mevcut sorunlu kredi oranımızın yüzde 2,2 olması da bunu gösteriyor.
~
Evet, bu hedefi büyük ölçüde gerçekleştirdik. Ticari müşterilerimizin yüzde 80’inin ilk üç bankası içindeyiz. Kurumsalda tabii bu oranı yakalamak zor, daha küçük ölçekli bir bankayız.
Büyük ölçekli KOBİ’lerle şubelerimiz aracılığıyla rahat çalışabiliyoruz. Fakat nispeten daha küçük KOBİ’lerle çalışmak istendiğinde yaygın şube ağı gerekiyor, orada rekabete bakmak gerekiyor. Biz mikro KOBİ’lere dijital kanallarla ulaşmayı düşünüyoruz, bu konuda çalışıyoruz. Yatırıma başlayacağız. Bu projeye ne zaman başlarız şu an belli değil. Belki ileride faktoring işimizle birleştiririz. İleride KOBİ bankacılığının geleceğine bağlı faktoring şirketi kurmaya karar vereceğiz.
Bu yıl sonunu kredilerde rahatlıkla yüzde 20’nin üzerinde bir büyümeyle bitiririz. Mevduat şu an pahalı, o nedenle belki burada büyüme oranımız biraz daha az olabilir. Net kârımız ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre iki kat yüksek geldi. Tam rakam veremiyorum ama 2016 yılından daha yüksek bir kârlılığa erişiriz. Eylül sonu itibarıyla bütçenin üstünde gidiyoruz.
Küçük bankalar ligindeyiz ve hedefimiz zaman içinde orta ölçekli bir banka olmak. Bu amaçla da rekabetçi olduğumuz alanlara odaklanacağız. Kurumsal ve ticaride daha rekabetçiyiz, çünkü uzun vadeli finansman kaynaklarına rahatça ulaşabiliyoruz. Proje finansmanında iyiyiz, MENA bölgesinde ciddi iş yapma kapasitemiz var. Türk müteahhitlerle çalışıyoruz ve bu alana yüklenmeye devam edeceğiz. 2018’de sektörde yüzde 15 büyüme olacağını tahmin ediyoruz. Biz de yüzde 25’lerde bir büyüme bekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da sektörün en az yüzde 10 üzerinde büyürüz. Yani sektörün genelde yüzde 15 büyüyeceğini varsayarak yıllık ortalama büyümelerimiz yüzde 25’i bulur. Fırsat bulursak daha yüksek bir rakama da ulaşabiliriz. Bu planla 5 yıl içinde küçük bankalar liginden çıkarız. Bugün sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 15. Ortağımız bu yılın son çeyreğinde ve 2018’de yeni sermaye artırımı bütçeliyor.
~
“KGF’NİN KATKISI 2018’DE DE SÜRER” YAN ETKİLER 2018 yılında KGF’nin bu yıl olduğu kadar büyük etkisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü bunun sektöre mevduat faizlerini artırmak gibi yan etkileri oldu. Ancak hükümet, bu büyüklükte olmasa da benzer destek paketlerini sürdürecektir; belli sektörlerde, belli alanları destekleyecektir. Bu açıdan KGF’nin gelecek yıl da ekonomiye ciddi katkısı olacak. 2018’de bankacılık sektörünün yüzde 15 büyüyeceğini öngörüyorum. Bankalar gelecek yıl özellikle verimlilik tarafında daha dikkatli olacak, yönetimler hem fonlama hem operasyonlarda maliyetleri nasıl düşürürüz noktasında çalışacak. Gelecek yıl sektör, yüzde 14-15 sermaye kârlılığıyla çalışacak. BÜYÜK BELİRSİZLİKLER Gelecek yıl riskler, ağırlıklı olarak uluslararası piyasalardan gelecek. Politik risk hala yüksek ve ne kadar fiyatlanıyor belli değil. Kore-ABD gerginliği, ABD Başkanı’nın yerinde kalıp kalamaması büyük belirsizlikler. Dünya merkez bankalarının faiz artırımlarında da belirsizlik mevcut, bugün için artırımların erteleneceği düşünülüyor ama aksi bir risk doğuracak. Tabii seçimler için 2019’u konuşuyoruz ama seçimlerin öne alınması da risk olacak. Fırsatlar anlamında ise komşu ülkelerle aramızı iyi tuttuğumuzda, onların ihtiyaçlarını karşılayarak iyi bir büyüme sağlayabiliriz diye düşünüyorum. AB çıpasını da kaybetmemek lazım. |
“HAZİNE BORÇLANMASINA DİKKAT” KAMU DAHA HIZLI Sektör bu yılın ilk yarısında yüzde 24 büyüdü. Kamu bankalarında daha hızlı büyüme görülüyor. Yıl sonunda büyümenin yavaşlamasıyla toplamda krediler yüzde 17-18 büyür diye tahmin ediyorum. Bu da özel sektör bankaları için yüzde 10-11 büyüme anlamına geliyor. Son çeyrekte piyasada yine kredi talebi olacaktır. Bankaların likit sermayeleri var ama bu talebi ne kadar karşılayacaklarına bakmalı. Mevduat faizlerinin yükselmesiyle bankalarda net faiz marjı azalıyor. Bu da bankaların kredi iştahını etkiliyor. Mevduatın yıl sonuna kadar 1 puan kadar düşmesini umut ediyoruz. YAKINDAN İZLENECEK Önümüzdeki günlerde Hazine’ye bakmalı. Hazine’nin 6 ay önceye göre itfalarda borç çevirme oranları artıyor. Eğer Hazine daha yüksek oranla borç çevirirse bankaların aktiflerinde Hazine kağıtlarına ayırdıkları pay artacak ve böylece kredi payı gerileyecek. Bu nedenle yakından izlemek lazım. Bir de yeni kredi talebi ne amaçla olacak ona bakmalı. İstenen kredi, yeni yatırıma, kapasite ve istihdam artırımına gidecekse harika. Ama yeniden yapılandırma için isteniyorsa dikkat etmekte fayda var. |
ORTA LİGE YÜKSELME PLANI
|
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?