Maaş Ödemede Müthiş Rekabet!

“Bir taşla çok kuş” vurmak isteyen bankalar, son birkaç yıldır “maaş ödeme” işine daha fazla odaklandılar. Önce özel sektörle başlayan yarış, şimdi kamu kuruluşlarına yönelik ilgiyle daha da hareke...

1.08.2005 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

“Bir taşla çok kuş” vurmak isteyen bankalar, son birkaç yıldır “maaş ödeme” işine daha fazla odaklandılar. Önce özel sektörle başlayan yarış, şimdi kamu kuruluşlarına yönelik ilgiyle daha da hareketlendi. Başını İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi ve Garanti’nin çektiği bankalar, kuruluşları ikna için yaratıcı yöntemler kullanıyor, çok özel olanaklar sunuyor. Cazibeyi fark eden Koçbank, Dışbank ve Finansbank’ın da atağıyla pazar iyice canlandı. Tahminler, 40 bin düzeyinde olan anlaşma sayısının, yıl sonunda 45 bine yaklaşacağı yönünde.

Türkiye’nin önde gelen bankaları, 2005 yılıyla birlikte kamu maaş ödemelerini kendi bünyelerine almak için müthiş bir yarış içine girdiler. Bu kapsamda, en büyük rekabet ise çalışan sayısı büyük olan kurumlarda yaşanıyordu. 81 ilde personeli bulunan Maliye Bakanlığı da hedefteki en önemli kurumlar arasındaydı. Uzun süren yarış ve müthiş rekabette ipi Garanti Bankası göğüsledi. Maliye Bakanlığı ve personeline en iyi olanakları sunan Garanti Bankası, diğer bankaları geride bırakırken, vereceği kartlara da 330 YTL bonus hediye etti.

Maliye Bakanlığı’nda yarış bitti, ancak bankaların “maaş ödeme” alanındaki müthiş rekabeti devam ediyor. Özel sektör şirketlerinin maaş ödemelerini almak için başlayan yarış, son 2 yıldır kamunun katılmasıyla iyice hareketlendi. Bu tip anlaşmalarla bir anda “kredi kartı”, “mevduat” ve “müşteri” sayısını artırmayı hedefleyen bankalar, aynı zamanda “çapraz satış” olanaklarını da kullanmayı amaçlıyor. Büyük bir “maaş ödeme” portföyü, bankaları yarışta bir adım öne geçiriyor.

Rekabet 4 banka arasında

hedBankaların kurumların maaş hesaplarına yönelik çalışması son 5 yıldır hız kazanmış durumda.

Bu konuda İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi özellikle iddialı. Zirve yarışında bu 4 bankanın adı öne çıkıyor. Bu alanda şu anda 14 bin 500 kuruma hizmet veren İş Bankası lider konumda. 2000 yılında 10 bin kurumun maaş hesaplarını tutan banka, 5 yılda yüzde 45 büyüme kaydetti. İkinci sırada ise 6 bin 600 kurumla Akbank var. Akbank bu alanda öncelikle kurumsal olarak iş yaptığı şirketlerle çalışmayı tercih ediyor. Aynı zamanda, sektörü içinde, çalışan sayısı ve maaş tutarı yüksek şirketler de bankanın hedef kitlesi arasında yer alıyor.

Maaş ödeme yarışında 3’üncü sırayı Yapı Kredi ve Garanti birlikte paylaşıyor. Garanti Bankası’na en büyük ilgiyi kamu kurumları gösteriyor. Garanti, bu hizmet ağını geliştirmek için Türkiye’deki yaygın banka ve şube ağını kullanıyor. Şirketlere düzenli ziyaretler gerçekleştirerek yeni müşteriler kazanmak için çalışmalar yürütüyor. Banka şu anda yarım milyondan fazla müşteriye maaş ödemesi yapıyor. Garanti son 5 yılda bu alanda hizmet verdiği kişi sayısını da yüzde 300 artırmayı başardı.

Yapı Kredi ise kendi müşteri portföyü içinde hizmet verdiği tüm kurumlara bu alanda da hizmet vermek için çalışıyor. Hizmet portföyü içinde yer almayan kurumları ise takip altına alıp, farklı teklifler oluşturuyor.

Takiptekiler ne yapıyor?

Maaş hesabı tutma yarışında ilk 3 sıra için yarışan 4 banka çok iddialı. Ancak, son dönemde Dışbank, Finansbank ve Koçbank da bu yarışta ön sıralarda yer almak için çalışmalarına hız verdiler.

2003-2005 yılları arasında maaş ödemesi yaptığı kurum sayısını yüzde 76 artıran Finansbank, teknolojiye yaptığı yatırımla, her kuruma entegre olabilecek farklı bir sistem kurdu. Bu sayede 2000 yılında 100 civarında olan anlaşmalı kurum sayısını, 2005 yılının ilk çeyreğinde 1000 düzeyine çıkarmayı başardı.

Dışbank ise özellikle kamu kurumlarının maaş hesaplarını tutuyor. Hizmet verdiği kurumların maaş dosyalarını internet bankacılığı üzerinden yüklemesini sağlıyor. 2005 mayıs ayı itibariyle 553 şirkete bu alanda hizmet veren Dışbank, önümüzdeki dönemde yeni hizmetlerle bu sayıyı artırmayı hedefliyor.

2005 yılından itibaren hedef kitlesine KOBİ’leri alan Koçbank ise mayıs ayı itibariyle 73 bin kişinin maaş hesabını tutuyor.

Nasıl ikna ediyorlar?

Bankaların “maaş yarışı”, özellikle son birkaç yıldır iyice kızıştı. Maaş ödemeleri yapılan kurum sayısını artırmak için her banka kendine özgü pazarlama stratejileri uyguluyor. Bu bankalardan biri olan İş Bankası, bu alanda hizmet sunduğu müşterilerinin banka nezdindeki hesaplarından işlem masrafı almıyor.

İş Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay, tüketici kredilerinde ve ek hesaplarda da bu alandaki müşterilere indirimli faiz oranları uyguladıklarını söylüyor. Ayrıca maaş ödemesi yapılan çalışanlara “maaş ödeme hizmet paketi” adı altında kolaylıklar sunduklarını belirtiyor.

Akbank’ta ise, maaş hesabı tutulan kurumlara, “sigorta indirimi” ve “kefilsiz kredi” gibi olanaklar sunuluyor.

Garanti Bankası’nda da bu tür hizmetlere ek olarak, “tek hesap”, “kefilsiz bireysel destek kredisi” gibi kolaylıklar sağlanıyor. Kurumsal düzeyde ise, bu avantajların yanında şirketlerin talepleri bir nakit paketi içinde ele alınıyor.

Baştan beri yarışın içinde olan Yapı Kredi, bu alandaki müşterilerinin bireysel bankacılık ürün ve hizmetlerden ayrıcalıklı olarak yararlanmasını sağlıyor.

KOBİ sayısında artış var

Son dönemde maaş hesabı tutulan şirket profilinde de değişim yaşanıyor. Bunun en önemli nedeni, bankaların KOBİ’lere yönelik hizmetlerini artırmış olmaları. Ayrıca artık KOBİ’lerden de bu yönde talep geliyor.

Garanti Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, “Özellikle 2003 yılından bu yana bu alanda KOBİ ve kamu kuruluşlarına yapılan ödeme sayısında artış var” diye konuşuyor.

Yapı Kredi Bireysel ve İşletme Bankacılığı Satış Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk ise KOBİ’lerin bu ilgisini ekonominin olumlu yönde gelişmesine bağlıyor. Dışbank Genel Müdür Yardımcısı Ziya Alpman’a göre de, teknolojik alt yapının gelişmesi ve operasyonel maliyetlerin artması her tip şirketin maaş ödemelerini bankalar aracılığıyla yapmaya yöneltiyor.

Kamu kuruluşları da bu alanda özel bankalarla çalışmaya başladılar. Eskiden bu işleri kamu bankaları üzerinden yürütüyorlardı. Finansbank Bireysel Bankacılık Grup Yöneticisi Tunç Akyurt, bu nedenle kamu sektörünün maaş ödemelerinde ciddi artış olduğunu söylüyor. Elden ödeme alışkanlığının bırakılması nedeniyle de her tür şirketin riski azaltmak ve muhasebede kolaylık sağlamak için bu hizmeti bankalardan almaya başladıklarını belirtiyor. 

Çapraz satış potansiyeli artıyor

Bu uygulamanın bankalar açısından başka avantajları da var. Bankalar bu sayede diğer ürün ve hizmetlerini bu alandaki müşterilerine pazarlayabiliyorlar. Maaş hesaplarını tuttukları kişilere çapraz satış yapma olasılıkları daha yüksek oluyor. Bu  nedenle maaş hesapları bankalar için önemli bir potansiyel taşıyor.

En azından çalışanlar maaşlarını çekmek için bankanın kartını temin etmek zorunda kalıyor. Büyük bir kesim de mevduat hesaplarını, maaş hesaplarının olduğu bankaya kaydırmayı tercih ediyor. Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu, mevduat yaratılması noktasında bankaların maaş hesabı tutmasının yararlı olduğunu söylüyor. Ona göre bu hizmet yeni ve aktif bireysel müşteriler kazanılmasına da olanak sağlıyor. “Ayrıca şirketlerle kurumsal anlamda da daha yakın çalışabilme imkanımız oluyor” diyen Muratoğlu, nakit yönetimi ve kredili işlemler gibi hizmetlerin de şirketlere bu sayede sunulabildiğini sözlerine ekliyor.

Tunç Akyurt ise şirketlerin maaş ödemelerini Finansbank aracılığıyla yapmasının, tüm bireysel bankacılık ürünlerinin çapraz satışının yanında, yeni müşteri kazanılmasını sağladığını söylüyor. “Bu da bizim piyasada bilinirliğimizi ve pazar payımızı artırıyor” şeklinde konuşuyor.

Nakit riski ortadan kalkıyor

Bu alanda finans sektöründeki oyuncuların rekabetini artıran bir başka etken de bu alandaki artan talep. Eskiden sadece orta ve büyük ölçekli kuruluşlar maaş hesaplarını kayıt altında tutmak için bu yola başvuruyordu. Oysa bugün KOBİ niteliğindeki şirketler de “çağdaş” ve “güvenilir” olarak tanımlanan bu sisteme ilgi gösteriyor.

Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk, maaş ödeme hizmetinin, kurumların maaş ödeme günlerinde iş yükünü azalttığını bu nedenle de zamandan tasarruf sağladığını belirtiyor. Öztürk, “Bunun yanında nakit ödemede doğan risk de ortadan kalkıyor. Şirketlerin personele yapılan maaşının kayıt altına alınması da sağlanmış oluyor” diyor.

Hülya Atay ise, şirketlerin bu hizmeti alarak maaş hesaplarını elektronik ortama aktardıklarını söylüyor. Ona göre bu sayede muhasebe işlemleri kolaylaşıyor. Atay sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Ayrıca çalışanların hesaplarına bağlı olarak açılacak olan ek hesaplar sayesinde, çalışanlara farklı hizmetler bankalar aracılığıyla sunulabilir. Personel maaş bilgilerinde gizliliğin sağlanması da bu sistemi kullananların avantajları arasında yer alıyor.”

AKBANK’IN HEDEFİ ORTANIN ÜSTÜ ŞİRKETLER

KAMU KURUMLARI AĞIRLIKTA Bankamız genellikle orta ve büyük ölçekli firmaların maaş ödemelerine  aracılık ediyor. Ağırlıklı kamu kurumları ile kurumsal özel sektör firmalarının maaş ödemelerine aracılık ettiğimizi söyleyebiliriz..

RADİKAL DEĞİŞİKLİK YOK Bu anlamda profilde radikal bir değişiklik olmadı. Ancak, çalışan sayısı 50’nin altında olan KOBİ statüsündeki şirketler genellikle ödemelerini banka aracılığı ile değil de, elden yapmayı tercih ediyorlar.

ŞİRKETE FAYDASI Maaş ödemeleri banka kanalıyla yapıldığı zaman şirket  açısından, nakit yönetimi daha sistematik hale geliyor. Özellikle çalışan sayısı yüksek olan şirketlerde sadece bu işlerle ilgilenen personel maliyetinden ve zamandan tasarruf  ediliyor. Maaşlar, şirketin istediği zaman personel hesaplarına otomatik  olarak aktarılıyor.

REKABET ÇOK FAZLA Bu alanda bankalar arasında rekabet çok fazla. Biz, öncelikle kurumsal olarak çalıştığımız şirketler ile kendi sektöründe başarılı, çalışan sayısı ve maaş tutarı yüksek potansiyel firmalar ile çalışmayı tercih ediyoruz. Bu doğrultuda stratejilerimizi oluşturarak, şirkete ve çalışanlarına özel avantajlı uygulamalardan oluşan “Akbank maaş hesabı” paketini çıkardık. Bu bağlamda rakiplerimize göre maaş ödemelerine farklı bir yaklaşım getirmiş durumdayız.

İŞ BANKASI 14 BİN 500 KURUMLA LİDER KONUMDA

MUHASEBE İŞLEMLERİ AZALIYOR Biz 2005’in mayıs ayı itibariyle 14 bin 500 kurumun maaş hesabını bünyemizde tutuyoruz. Şirketler, bankalar aracılığıyla maaş ödemesi yaptıkları zaman, ödeme bilgilerinin elektronik  ortama aktarılması nedeniyle muhasebe işlemlerini azaltmış oluyorlar. Bu görülen en büyük fayda zaten.

NAKİT GEREKSİNİMİ KALMIYOR Zaman ve işgücünden tasarruf sağlanması ise başka bir faydası. Ödemelerin hesaplar aracılığıyla yapılması nakit gereksinimini ortadan kaldırıyor. Çalışanların hesaplarına bağlı olarak açılacak olan ek hesaplar sayesinde, avans ödemesi yapılmasına gerek kalmadan avans ihtiyaçları banka tarafından karşılanabiliyor. Personel maaş bilgilerinde gizliliğin sağlanması gibi başka faydaları da var tabi

GENİŞ MÜŞTERİ KİTLESİNE ULAŞILIYOR Bankalar açısından maaş ödemeleri, yeni bireysel müşterilere ulaşılması konusunda oldukça önemli bir fırsat yaratıyor. Bu yolla, bireysel bankacılık ürünlerinin geniş bir müşteri kitlesine aktif olarak kullandırılması ve yeni müşterilere  tanıtım ve pazarlama yapılması hedefleniyor zaten.

FARKLI HİZMETLER SUNUYORUZ Halihazırda çalışmakta olduğumuz şirketlerin bankacılık hizmetlerinin karşılanması ve yeni müşterilerin bankamıza  kazandırılması için farklı çalışmalar yapıyoruz. Burada bize yaygın şube ve bankamatik ağımız yardımcı oluyor. Maaş ödemelerine aracılık ettiğimiz çalışanlara özel paketler sunuyoruz. Özellikle yeni anlaşma yapılan döneminde, çalışan ihtiyaçlarının işyerlerinde karşılanması için, anlaşma yapılan şirketlerin bünyesinde standlar kuruyoruz.

YENİ MÜŞTERİLER KAZANIYORUZ

TİCARİ İŞLETMELER ÇOĞUNLUKTA 2005 yılı Mayıs ayı itibariyle, 553 adet şirketin maaş ödemesini gerçekleştirdik. Bu şirketlerin 95’i KOBİ kapsamındaki küçük ölçekli, 175’i ticari işletmelerden, 28’i kurumsal, 255 adeti ise kamu kuruluşları ve okullardan oluşuyor. Çalışmakta olduğumuz şirketlerin personeline maaş, avans, ikramiye gibi ödeme hizmetini 174 şube ve 5 bine yakın Altın Nokta ATM’ler aracı aracılığı ile gerçekleştiriyoruz.

İNTERNET BANKACILIĞI HİZMETİ Dışbank olarak kurumsal ve ticari bazda çalıştığımız firmaların ve kamu kurum ve kuruluşlarının maaş ödemelerini takip ediyoruz. Şirketlere sunduğumuz en önemli hizmet maaş dosyalarının internet bankacılığı üzerinden yüklenmesi. Maaş hesapları konusunda bankamızdan hizmet alan kuruluşlara öncelikle internet yetkilendirme yapımızla yarar sağlıyoruz.

UYGUN MODELİ SEÇİYORUZ Sistemimiz müşterilerimize kendi iç işleyişlerine uygun modeli seçerek, işlem yapacak kişileri ve yetkilerini internet üzerinden belirleyebilme olanağı sunuyor. Dışbank olarak, maaş hesapları konusunda verdiğimiz hizmetlerle, ürün yelpazemizi yeni kazandığımız müşterilere sunma ve onlarla daha sıkı ilişki içine girme şansını elde ediyoruz.

Şeyma Öncel
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz